Manhattanin kokoinen jäälautta irtosi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Manhattanin kokoinen jäälautta irtosi

Kanadan arktisella Ellesmerensaarella räsähti kovaa toissa vuoden elokuussa. Valtava, noin 66 neliökilometrin kokoinen jäälautta irtosi saaresta ja aiheutti järistyksiä, jotka kantautuivat jopa 250 kilometrin päähän.

Ellesmerensaaren syrjäisen sijainnin vuoksi irronnut jää huomattiin vasta viime vuoden lopulla.­

12.2.2007 7:00 | Päivitetty 12.2.2007 8:06

Jäälautan arvioidaan olevan suurin 25:n viime vuoden aikana irronnut. Sen pinta-ala on hieman New Yorkin Manhattania isompi. Jos Helsingistä irtoaisi saman kokoinen pala, noin kolmasosa kaupungista katoaisi. Tenniskenttiä jäälautalle mahtuisi 253.109.

Ellesmerensaaren syrjäisen sijainnin vuoksi irronnut jää huomattiin vasta viime vuoden lopulla.

Ilmastonmuutos vaikuttaa voimakkaimmin arktisella alueella. Jäälauttojen irtoaminen ei siis yllätä tutkijoita, mutta totta kai se on huolestuttavaa, kertoo tutkimusprofessori Heikki Järvinen Ilmatieteen laitokselta.

Ilmasto muuttuu sekä luonnollisen vaihtelun että ihmisen toiminnan ansiosta.

On mahdotonta saada selville, miksi juuri tämä jäälautta irtosi. Jäämeren jääpeite kokee parhaillaan suurta muutosta.

Järvinen muistuttaa, että jäätikön pysyvyys on merkki vakaista ilmasto-oloista. Viime vuosina arktinen merijää on kutistunut niin vauhdilla, että ihmistä pidetään ainakin osasyyllisenä muutokseen.

Ellesmerensaari on muodostunut merijäästä eli jäätyneestä merestä. Merijään sulaminen ei vielä vaikuta merenpinnan korkeuteen. Järvinen neuvoo, miten ilmiön voi helposti testata itse.

Laitetaan jäätä ja lämmintä vettä läpinäkyvään mitta-astiaan. Veden pinta merkitään astian reunaan, ja jään sulettua voidaan tarkistaa, muuttuiko pinnan korkeus.

IS/ Katarina Pimiä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?