Obaman hieroma ilmastosopu jäi laihaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obaman hieroma ilmastosopu jäi laihaksi

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) ei pidä Kööpenhaminan ilmastokokouksen lopputulosta niin kunnianhimoisena ja sitovana, kuin mitä alun perin tavoiteltiin.

Kööpenhaminan ilmastokokouksen sopimusvääntö väsytti delegaatit. Saksalaiset jaksoivat vielä lauantaiaamuna.

18.12.2009 23:21 | Päivitetty 19.12.2009 16:21

Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että kokouksessa pystyttiin sopimaan mittavan rahasumman keräämisestä kansainvälisiin ilmastotoimiin sekä toimista trooppisen metsäkadon torjumiseksi.

Vihreiden euroedustaja Satu Hassi piti lopputulosta blogissaan pannukakkuna.

- Kööpenhaminassa hikisen hieronnan tuloksena syntynyt päätös on silkka julkilausuma, joka ei luo selkeää pohjaa seuraavalle sitovalle ilmastosopimukselle. Hopenhagen, jota hehkuttavia julisteita kaupunki on täynnä, lässähti ja siitä tuli Nopenhagen, Hassi tiivisti kokouksen annin.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan EU:n on mietittävä lähestymistapaansa uudelleen, koska näyttää siltä, että maailmanlaajuista sitovaa ilmastosopimusta ei saada aikaiseksi.

Vanhanen palasi pitkäksi venyneestä kokouksesta kotiin lauantaina iltapäivällä.

Vanhasen mukaan tulos ei ole täydellinen, mutta esimerkiksi Kioton sopimukseen verrattuna parannusta on se, että tässä ovat kaikki mukana.

Epäonnistuminen johtui Vanhasen mielestä siitä, että kaikki eivät olleet samalla tavoin sitoutuneet haasteisiin ja sisäistäneet niitä. Vikaa oli sekä kehitysmaissa että kehittyneissä maissa.

Kööpenhaminan ilmastokokous päättyi lauantaina puolen päivän aikaan. Huolimatta useiden valtionpäämiesten puheista, viime yönä tehtyä ja tänään lauantaina hyväksyttyä ilmastosopimusta pidetään huonona.

Monet kehittyvät maat vastustivat voimakkaasti Yhdysvaltain johdolla tehtyä sopimusta, joka on luonteeltaan poliittinen eikä sido osapuoliaan laillisesti. Maat voivat nyt päättää, liittyvätkö ne USA:n johdolla saavutettuun sopimusluonnokseen.

Kokouksessa hyväksyttiin päätöslauselma, jossa Yhdysvaltain johdolla saavutettu sopimusluonnos merkitään huomioon otetuksi.

Tällä tavalla vältettiin neuvottelujen kariutuminen, sillä monet kehittyvistä maista vastustivat voimakkaasti luonnosta.

Kokouksessa päätettiin myös laatia lista, jossa luetellaan kaikki luonnosta kannattavat ja sitä vastustavat maat.

Sopimuksesta saatiin täysistunnossa kaikkien kokoukseen osallistuvien 193 valtion hyväksyntä. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kertoi jo eilen illaalla, että Kööpenhaminan ilmastokokouksessa olisi päästy sopimukseen kaikkien maiden kesken.

- Meillä on sopimus. Teksti ei kuitenkaan ole täydellinen, Sarkozy kertoi lehdistötilaisuudessa.

Sarkozyn mukaan kaikkien maiden pitää jättää kirjallinen esitys päästötavoitteistaan tammikuussa.

Hänen mukaansa Saksa järjestää puolen vuoden sisällä seuraavan ilmastotapaamisen ennen Meksikon kokousta vuoden kuluttua.

Kaikki maat ovat myös sitoutuneet kehitysmaille maksettavaan 100 miljardin dollarin tukeen vuoteen 2020 mennessä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pääsi ensin sopimukseen Kiinan, Intian ja Etelä-Afrikan kanssa ilmastosopimuksen pääkohdista, kertoo nimettömänä esiintynyt yhdysvaltalaisvirkailija.

Nähtäväksi jää, saako Obaman hieroma ilmastosopu tänään tarvittavien 193 maan hyväksynnän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?