Politkovskajan viimeiset minuutit - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Politkovskajan viimeiset minuutit

Moskovan piirisyyttäjän rikosasia numero 376 196: harkittu murha.

10.10.2006 7:04 | Päivitetty 10.10.2006 11:03

Uhri: Novaja Gazeta -lehden toimittaja Anna Politkovskaja.

Epäillyt: nuori, 180-senttinen mies ja noin 30-vuotias nainen.

Tutkijat rekonstruoivat eilen Politkovskajan murhaa minuutti minuutilta hänen kotiosoitteessaan Lesnaja-kadulla Moskovassa.

48-vuotias toimittaja palasi hopeanvärisellä Lada 110 -henkilöautollaan läheisestä Ramstor-supermarketista kello 16.05 paikallista aikaa. Hänellä oli mukanaan viisi kassillista ostoksia.

Kommersant -lehden mukaan Politkovskaja ehti pysäköidä auton ja viedä kaksi kassia ylös asuntoonsa. Tämän jälkeen hän palasi hissillä alas hakemaan loppuja ostoksia, mutta tappaja ehti väliin.

Laiha mies ampui tutkijoiden mukaan Politkovskajaa kahdesti sydämeen, kerran olkapäähän ja lopuksi päähän, kun tämä oli jo kuollut.

Kello oli tuolloin 16.10.

Miliisi epäili jo eilen, että verityön tilaajat ovat saattaneet vaientaa myös murhaajan, koska tämä tallentui turvakamerakuviin Ramstor-supermarketissa ja myöhemmin toimittajan kotitalolla Lesnaja-kadulla.

Kommersantin mukaan tutkijoita kiinnostaa nyt, kuka oli salaperäinen nainen Ramstorissa.

Frunzenskaja Embankmentissa sijaitsevan kaupan valvontakamerat tallensivat murhaajan seurassa olleen noin 30-vuotiaan naisen, joka seurasi Politkovskajaa, kun tämä teki viimeisiä ostoksiaan.

Viranomaiset uskovat, että nainen oli murhaajan apuri. Miliisi etsii molempia henkilöitä.

Anna Politkovskajan ruumiin löysi naapuri kello 16.15. Toimittajan vierestä löytyi murha-ase, jonka sarjanumero oli viilattu näkymättömiin. Viranomaiset uskoivat ensin, että ase on palkkamurhaajien Venäjällä suosima Makarov-pistooli, mutta osa tiedotusvälineistä risti aseen eilen Izh-merkkiseksi.

Kukaan ei kuullut Politkovskajan surmanneita laukauksia, sillä murhaaja käytti äänenvaimenninta.

Politkovskaja haudataanMoskovassa tänään

Lauantaina murhattu Anna Politkovskaja haudataan tänään Moskovassa. Seremonian on määrä alkaa kello 13 Suomen aikaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi eilen, että viranomaiset tekevän kaikkensa surmaajan löytämiseksi. Muun muassa Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on vaatinut perusteellisia tutkimuksia ja syyllisten saattamista oikeuden eteen.

Murhan uskotaan liittyvän Politkovskajan työhön. Hänet tunnettiin erityisesti Kremlin ja Tshetshenian sotien arvostelijana.

Suomen journalistiliitto toivoo, että sen jäsenet kunnioittavat Politkovskajan muistoa hetken hiljaisuudella. Journalistiliitto pitää murhaa kovana iskuna sananvapaudelle ja journalismille.

(IS-STT-Reuters-AFP)

IS 9.10: Putin: Venäjä tekee kaikkensa selvittääkseen murhan

IS 9.10: Halonen: Murha järkyttää

IS 9.10: Ennennäkemätön surujuhla

IS 9.10: Murhaaja odotti rappukäytävässä

Kuvia kynttilämielenosoituksesta

Tuhannet surivat murhattua toimittajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?