Huumepoliisi luovutti: Huumeiden vastainen sota lopetettava - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Huumepoliisi luovutti: Huumeiden vastainen sota lopetettava

Yli 30 vuotta huumepoliisina työskennellyt San Josen poliisilaitoksen tutkija Russ Jones sanoo huumeiden vastaisen taistelun olevan hyödytöntä.

Yhdysvallat on käyttänyt miljardeja dollareita huumeiden vastaiseen taisteluun.­

5.10.2010 20:00

Jones on työskennellyt huumerikoksia tutkivassa DEA-erikoisyksikössä mm. Väli-Amerikassa.

- Yhdysvallat on käyttänyt neljän vuosikymmenen aikana biljoona (tuhat miljardia) dollaria, tehnyt 38 miljoonaa huumepidätystä ja nelinkertaistanut vankien määrän.

- Ja tuloksena on, että narkomaanien määrä on täsmälleen samalla tasolla kuin vuonna 1970, jolloin aloitimme.

Jones ei sano kannattavansa esimerkiksi marijuanan laillistamista, mutta toivoisi huumeiden kontrolloitua jakelua.

Hän kertoo tympääntyneensä työssään siihen, että aina kun merkittävä huumeiden välittäjä saadaan kiinni, tulee tämän tilalle heti uusi.

- Jos pidätän raiskaajan tai varkaan, niin yhteiskunnastamme tulee turvallisempi. Mutta jos sen sijaan pidätän huumediilerin, luo se vain yhden "työpaikan" lisää avoimeksi.

- Lääkäreillä täytyisi olla oikeus määrätä huumeita narkomaaneille. Jos narkomaanit saataisiin käymään klinikoilla annostensa noutamisessa, niin silloin voitaisiin saada väkivaltaiset huumediilerit ulos bisneksestä, eivätkä narkomaanit enää rahottaisi huumeiden käyttöään rikoksilla, Jones visioi.

Hän mainitsee esimerkiksi Sveitsin, jossa heroiinin käyttöä ei pidetä rikoksena. Yliannostukseen kuolleiden määrä on Sveitsissä pienentynyt puolella ja huumerikosten määrä 60 prosentilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?