Afrikkalaisia on miljardi - ja pian kaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Afrikkalaisia on miljardi - ja pian kaksi

Tänä vuonna maailmaan on mitä todennäköisimmin syntynyt miljardis afrikkalainen. Tarkkaa päivää tai maata tuskin kukaan haluaa lähteä veikkaamaan.

Tänä vuonna maailmaan on mitä todennäköisimmin syntynyt miljardis afrikkalainen.

18.11.2009 16:33

Monesta Afrikan maasta tarkkoja väestötietoja on mahdoton saada, esimerkkinä vaikkapa levoton Somalia tai Nigeria, jossa paikalliset poliitikot usein muuttelevat lukuja omien tarpeidensa mukaisiksi. YK:n arvio on, että viime vuoden puolivälissä Afrikassa oli 987 miljoonaa asukasta, tämän vuoden puolivälissä 1,01 miljardia.

Suunnasta ollaan melko lailla yhtä mieltä: väestön ennustetaan kasvavan tulevina vuosikymmeninä nopeammin Afrikassa kuin missään muualla maailmassa. Vuonna 2050 afrikkalaisia on arviolta kaksi miljardia, ja joka viides ihminen asuu Afrikan mantereella.

-Intian ja Kiinan valtavista väestömääristä huolimatta todellinen väestönkasvu tapahtuu selvästi pikemminkin Afrikassa kuin Aasiassa, sanoo Gerhard Heilig YK:n väestöennusteista vastaavalta osastolta.

Toiveita investoinneista

Kasvuennusteita pidetään valtavana poliittisena, taloudellisena ja yhteiskunnallisena haasteena Afrikan maiden johtajille. Huimasti lisää ruokaa, työpaikkoja, kouluja, asuntoja ja terveydenhuoltoa tarvitaan maissa, joissa niitä ei nytkään ole tarpeeksi.

YK:n väestörahaston UNFPA:n mukaan väestönkasvu ei ole todellakaan merkinnyt vaurauden lisääntymistä Afrikassa. Lähes kolmen prosentin vuosittainen väestönkasvu 20 viime vuoden aikana on syönyt taloudellisen kasvun ja afrikkalaiset ovat 22 prosenttia köyhempiä kuin 1970-luvun puolivälissä, väestörahasto sanoo.

Äskettäin julkaistun raportin mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan infrastruktuuri eli tiet, puhelin- ja sähkölinjat ja vesiputket ovat rapakunnossa. Niiden kuntouttaminen tälle vuosisadalle veisi 62 miljardia euroa vuodessa.

Optimistisimmat vertaavat silti tilannetta Aasian jättien Kiinan ja Intian kasvuun ja herättelevät toiveita siitä, että väestönkasvu voisi tuoda myös Afrikan maihin investointien tulvan. Tämä vaatisi kuitenkin asiantuntijoiden mukaan sitä, että pienten maiden ja kauppa-alueiden tilkkutäkki yhdistyisi yhdeksi valtavaksi markkina-alueeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?