Ruotsin piratismituomio noudattaa Suomen linjaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin piratismituomio noudattaa Suomen linjaa

Nettipiratismi on nyt todettu rikolliseksi sekä Suomessa että Ruotsissa, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen iloitsee.

17.4.2009 16:31

-Tuomio oli hyvä. Se on selkeä viesti toiminnan laittomuudesta, hän arvioi Tukholman käräjäoikeuden päätöstä.

-Odotin langettavaa tuomiota, ja pidän myös vankeustuomiota erittäin hyvänä juttuna, Kotilainen sanoo.

Oikeuden päätös tuomita piraattijakelua ylläpitäneet miehet vankeuteen ja vahingonkorvauksiin oli Kotilaisen mukaan odotusten mukainen. Tuomio oli myös linjassa Suomen oikeuslaitoksen tekemien ratkaisujen kanssa.

-Suomen ja Ruotsin tekijänoikeuslainsäädäntö on tältä osin yhtenäinen, Kotilainen muistuttaa.

Suomessa nettipiratismin laillisuutta on pohdittu muun muassa Finreactor-oikeudenkäynnissä. Vuonna 2004 toimineen Finreactor-palvelimen kautta jaettiin tekijänoikeussäännöksiä rikkoen musiikkia, elokuvia ja tietokonepelejä.

Turun käräjäoikeus antoi tuomion Finreactorin päähaarassa vuonna 2006 ja hovioikeus viime vuonna. Hovioikeuden ratkaisun mukaan piraattipalvelimen ylläpitäminen oli rangaistava teko ja sivuston ylläpitäjät olivat syyllistyneet tekijänoikeusrikkomuksiin. Syytetyt määrättiin maksamaan sakkoja ja lisäksi korvauksia satojatuhansia euroja.Finreactorin oikeuskäsittely on vielä osittain kesken, sillä korkein oikeus ei ole vielä antanut lopullista tuomiota jutusta. Esimerkiksi korvausten määrä on vielä KKO:n käsiteltävänä.

Suomalainen Finreactor ja ruotsalainen Pirate Bay käyttivät samanlaista BitTorrent-tekniikkaa. Siinä siirrettävät tiedostot pilkotaan pieniin osiin, joita palvelun käyttäjät jakavat toisilleen. Näin isotkin tiedostot saadaan siirtymään hyvin nopeasti. Tekniikkaa voidaan käyttää sekä laillisiin että laittomiin tarkoituksiin.

Kotilaisen mukaan ruotsalaisten pyörittämän palvelun kautta on levitetty lainvastaisesti myös suomalaista aineistoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?