Riitapukarit Venezuela ja Kolumbia parantelevat suhteitaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Riitapukarit Venezuela ja Kolumbia parantelevat suhteitaan

Latinalaisen Amerikan riitapukarit Venezuela ja Kolumbia yrittivät tiistaina parannella pahoin tulehtuneita välejään.

10.8.2010 20:08 | Päivitetty 10.8.2010 20:09

Venezuelan presidentti Hugo Chavez ja hänen kolumbialainen kollegansa Juan Manuel Santos tapasivat Kolumbiassa keskustellakseen maiden diplomaattisuhteiden palauttamisesta.

Chavez katkaisi suhteet heinäkuun lopussa, koska Kolumbian tuolloinen presidentti Alvaro Uribe oli syyttänyt Venezuelaa äärivasemmistolaisten Farc-sissien tukemisesta. Chavez myös määräsi joukot valmiustilaan maiden rajalle, mikä kirvoitti pelkoja sodan syttymisestä.

- Odotuksemme ovat optimiset, mutta maltilliset. Haluamme aloittaa jatkuvan, selkeän ja läpinäkyvän vuoropuhelun. Tällainen ailahtelu suhteissamme ei voi jatkua, sanoi Kolumbian ulkoministeri Maria Angela Holguin ennen presidenttien tapaamista.

Venezuela ja Kolumbia ovat nahistelleet vuosikausia. Maita erottavat syvät ideologiset ristiriidat sekä eritoten suhtautuminen Yhdysvaltoihin.

Kiivaasti vasemmistolainen Chavez pitää Yhdysvaltoja perivihollisenaan, kun taas Kolumbian oikeistojohdolle Yhdysvallat on kumppani taistelussa huumeita ja kapinallisliikkeitä vastaan.

Yhdysvallat tukee Kolumbian huumeidenvastaista taistelua miljardeilla dollareilla vuosittain. Kolumbia on vastineeksi antanut tukikohtiaan amerikkalaisjoukkojen käyttöön. Chavez on syyttänyt Kolumbian ja Yhdysvaltojen juonivan yhdessä hänen hallintonsa kaatamiseksi.

Sopu tulisi tarpeeseen Uudet keskustelut saivat kimmokkeen Kolumbian viimeviikkoisesta vallanvaihdoksesta.

- Maiden väliset vaikeudet ovat liittyneet paljolti Chavezin ja Uriben välisiin ongelmiin. Kolumbian johdon vaihtuminen mahdollistaa uusien ovien aukeamisen, arveli kolumbialaisen El Rosarion yliopiston tutkija Ricardo Avello.

Toisaalta Chavez on aiemmin sättinyt myös Santosia. Santos oli Uriben aikaan Kolumbian puolustusministeri, ja hän määräsi vuonna 2008 kiistellyn iskun Farc-sissien leiriin Ecuadorin puolella.

Iskun vuoksi Ecuador ja Venezuela uhkasivat Kolumbiaa hyökkäyksellä ja Chavez syytti Santosia sodan lietsomisesta.

Jyrkistä erimielisyyksistään huolimatta sekä Venezuela että Kolumbia hyötyisivät sovusta.

Kiistat ovat lisänneet väkivaltaisesta huumekaupastaan tunnetun alueen epävakautta entisestään ja romahduttaneet maiden välisen kaupan, jonka arvo oli vuonna 2008 vielä yli 4,5 miljardia euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?