Raketit saavat oman formulakisan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Raketit saavat oman formulakisan

Amerikkalaismiljonääri Peter Diamandis on perustanut Grand Prix -kilpailun yksityisille rakettialuksille, jotka pian kiitävät ympäri Uuden Meksikon osavaltiota huimassa taistelussa rahakkaasta pääpalkinnosta.

5.10.2005 0:00

- Tästä innovaatio vasta alkaa, Diamandis sanoi toissa päivänä New Yorkissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

- Tämä kaikki on vain osa suurempaa hanketta tehdä avaruudesta suurelle yleisölle tavoitettavissa oleva kohde.

Hankkeen esikuvana on Ansari X Prize -kilpailu, jonka voitti yksityisesti rahoitettu SpaceShipOne-alus vuosi sitten. Burt Rutan ja hänen voittajatiiminsä saivat 10 miljoonan dollarin (runsaan 8 miljoonan euron) rahapalkkion onnistuneesta miehitetystä lennosta avaruuteen.

Diamandis on kummankin kisan takana olevan X Prize -säätiön johtaja ja ideanikkari. Säätiö edistää avaruusturismia ja uskoo, että muillakin kuin hallituksilla on mahdollisuus kehittää avaruusaluksia.

Ensimmäinen rakettien GP-kilpailu on määrä pitää 2006 lokakuussa. Rakettimiehet kokoontuvat kuitenkin jo ensi sunnuntaiksi Las Crucesiin, Uuteen Meksikoon, esittelemään hankkeitaan ja tekemään koelentoja valmiilla EZ-raketilla.

EZ on kalifornialaisen XCOR Aerospace -yhtiön kehittämä kevyt rakettialus, johon kisaan osallistuvat alukset perustuvat. EZ:ssä on kaksi pientä rakettimoottoria, jotka kiihdyttävät sen 350 tuntikilometrin huippunopeuteen.

X-Racerin moottorit käyvät nestemäisellä hapella ja kerosiinilla. Seoksen palaminen saa aikaan näyttävät lieskat aluksen perään.

- Kuvitelkaapa vain, että näitä tultasyökseviä lohikäärmeitä lentää yhden sijasta kymmenen ympäri kilparataa, Diamandis hehkutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?