Yhdysvaltain presidentit sanasodassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain presidentit sanasodassa

Valkoinen talo on erittäin närkästynyt Yhdysvaltain entisen presidentin Jimmy Carterin kovasanaisesta arvostelusta. Carter totesi viikonvaihteessa julkaistussa lehtiartikkelissa, että presidentti George W. Bushin hallinto on ollut maan historian huonoin.

Jimmy Carter arvostelee Bushin hallintoa.

21.5.2007 18:48

Vuonna 2002 Nobelin rauhapalkinnon saanut Carter ei säästellyt sanojaan, kun hän arvosteli Irakin sotaa ja Bushin ulkopolitiikkaa.

- Nyt olemme hyväksyneet ajatuksen ennaltaehkäisevästä sodasta. Sen mukaan voimme aloittaa sodan toisen maan kanssa, vaikka oma turvallisuutemme ei olisi suoranaisesti uhattuna, tai jos haluamme muuttaa tämän maan hallinnon, tai jos pelkäämme, että joskus tulevaisuudessa turvallisuutemme voi joutua uhatuksi, Carter pommitti Arkansas Democrat Gazette-lehdessä.

Hän haukkui myös Britannian väistyvää pääministeriä Tony Blairia "alamaiseksi ja sokeaksi". Carterin mukaan Britannian päätös lähteä mukaan Irakin sotaan oli "valtava murhenäytelmä".

Carterin mukaan Bushin hallinto ei ole myöskään tehnyt yhtään mitään rauhan aikaansaamiseksi Lähi-idässä.

Valkoisen talon tiedottaja vastasi kipakasti Carterin kritiikkiin.

- On surullista kuunnella presidentti Carterin esittämää vastuutonta arvostelua, totesi Bushin tiedottaja Tony Fratto.

- Se on hyvin onnetonta.

- Ja mielestäni tällaiset lausunnot osoittavat, että hän on yhä merkityksettömämpi, tiedottaja jatkoi.

Carter perääntyi kiistassa maanantaina. Hän sanoi, että hänen kommenttinsa olivat "varomattomia".

Carter sanoi NBC-kanavan aamuohjelmassa myös, että hänen lausuntoaan oli siteerattu väärin. Hän sanoi verranneensa Bushin hallintoa presidentti Richard Nixonin hallintoon, eikä kaikkiin muihin maan aikaisempiin hallituksiin.

Carter ei kuitenkaan arvostellut sotaa ensimmäistä kertaa. Vuosina 1977-1981 Valkosta taloa hallinnut demokraatti on suominut toistuvasti sekä Yhdysvaltoja sekä Britanniaa Irakin sodan vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?