Israelin vihollinen nro 1 ilmestyi televisioon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israelin vihollinen nro 1 ilmestyi televisioon

Hizbollahin johtaja, sheikki Hassan Nasrallah ilmaantui yllättäen eilen illalla julkisuuteen kuin härnätäkseen Israelia.

21.7.2006 7:15 | Päivitetty 21.7.2006 14:55

Israelin pommi-iskujen pääkohde antoi haastattelun tv-kanava Al-Jazeeralle vain päivä sen jälkeen, kun Israel yritti tuhota hänet ja koko Hizbollahin ylimmän johdon iskemällä Nasrallahin oletettuun bunkkeriin.

- Voin vahvistaa ilman liioittelua ja ilman psykologista sodankäyntiä, että meitä ei ole vahingoitettu, Nasrallah sanoi voitonriemuisana haastattelussa, joka oli tv-kanavan mukaan tehty sheikin piilopaikassa tiukkojen turvatoimien vallitessa.

Nasrallahista tuli Israelin pääkohde reilu viikko sitten, kun Hizbollah oli siepannut kaksi israelilaissotilasta. Sen jälkeen Israel on tuhonnut Hizbollah-johtajan kodin sekä koko joukon järjestön oletettuja bunkkereita ja asevarastoja.

Beirutissa vuonna 1960 syntynyt sekatavarakauppiaan poika aloitti politikoinnin jo hyvin nuorena. Hän oli jo 15-vuotiaana mukana radikaalissa Amal-liikkeessä, joka ajoi shiiamuslimien oikeuksia Libanonin sisällissodan aikana.

Israelin miehitettyä Libanonin eteläosan 1982 Nasrallah erosi liian maallisena pitämästään Amal-liikkeestä ja liittyi uuteen Hizbollah-järjestöön. Kymmenen vuotta myöhemmin hänestä tuli vain 32-vuotiaana Hizbollahin johtaja, kun Israelin sotajoukot tappoivat hänen edeltäjänsä Abbas al-Musawin.

Nasrallahia on kuvailtu karismaattiseksi esiintyjäksi ja loistavaksi organisoijaksi, jonka retoriikka on ylevää ja jopa liioittelevaa. Hän viljelee mielellään myös poliittisia vitsejä puheissaan.

Nasrallahin suosio arabimaailman silmissä on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin, sillä hän on ainut arabijohtajista, joka uskaltaa avoimesti haastaa Lähi-idän voimakkaimman sotilasmahdin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?