Ulkomaat

NYT: Raportti paljastaa järkyttäviä väitteitä Yhdysvaltojen Navy Seal -sotilaista

Julkaistu:

Sotarikosepäily
Yhdysvaltain armeijan Navy Seal -erikoisjoukoista paljastuu raportissa väitteitä vankien raaoista pahoinpitelyistä, uutisoi The New York Times.
Tuoreesta raportista käy ilmi väitteitä, joiden mukaan kolme erikoisjoukkojen sotilasta olisi pahoinpidellyt väkivaltaisesti afganistanilaisia vankeja.

New York Times kertoo, että silminnäkijöiden mukaan sotilaat olisivat potkineet sidottuna olleita vankeja ja pudottaneet painavia kiviä heidän rinnalleen. Lisäksi he olisivat seisseet vankien päitten päällä ja kaataneet vettä heidän kasvoilleen. Tätä pidettiin improvisoituna vesikidutuksen muotona.

Väitetyt tapahtumat sattuivat toukokuun lopussa vuonna 2012, mutta raporttia tapahtumista ei ole julkaistu aiemmin.

Navy Seal -joukot ovat Yhdysvaltain eliittiyksikkö, joka on tunnettu tiukoista valintakriteereistään ja hurjasta koulutuksesta. Vuonna 2011 Navy Seal -sotilaista koottu ryhmä surmasi terroristijohtaja Osama Bin Ladenin Pakistanissa.


Räjähdys nostatti vihan

Vain pari tuntia ennen väitettyjä pahoinpitelyitä Navy Seal -joukkojen harjoituspaikassa, paikallisen poliisin miehittämässä tarkastuspisteessä, oli sattunut räjähdys, jossa kuoli yksi yksikön jäsen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vihaiset poliisit olivat ottaneet reilut puoli tusinaa epäiltyä kiinni Kalachin kylästä ja pakottanut heidät mukaansa. Matkalla he olivat väitteiden mukaan hakanneet epäiltyjä kiväärin perillä ja auton antenneilla.

Yhdysvaltain armeijan lääkintämies David Walker oli uskonut, että erikoisjoukkojen miehet lopettaisivat pahoinpitelyn, mutta hän oli ollut väärässä.

Walkerin mukaan yksi miehistä oli hypännyt ja potkaissut maassa polvillaan ollutta miestä. Walker kertoo, että kaksi muuta oli liittynyt mukaan ja he yhdessä afgaanipoliiseiden kanssa olisivat hakanneet vankeja niin pahasti, että yksi oli ollut kuolla.


Useita todistajia

Neljä erikoisjoukkojen kanssa työskennellyttä henkilöä on raportoinut tapahtumasta. Myös kaksi muuta laivaston jäsentä sekä paikallinen poliisi on kertonut nähneensä erikoisjoukkojen tekemiä pahoinpitelyitä.

Jo ennen väitettyjä pahoinpitelyitä joidenkin Navy Seal -sotilaiden oli huomattu käyttäytyvän huolestuttavasti. Sotilaiden ja paikallisten kyläläisten mukaan he olisivat huvitelleet heittelemällä kranaatteja tukikohtansa seinän yli, ammuskelleen ohiajaneita ajoneuvoja ja jopa tähdänneen ja ampuneen lapsia ritsalla käyttäen ”ammuksina” kovia karkkeja.

Lisäksi kyläläiset ovat valittaneet, että amerikkalaiset sotilaat ottavat luvatta tavaroita kaupasta, ryöstävät ihmisten koteja ja lyövät kiväärin perällä niitä, jotka yrittävät vastustaa heitä.


Rangaistu sisäisillä kurinpitotoimilla

Erikoisjoukkojen sotilaita on rangaistu tapahtumista sisäisillä kurinpitotoimilla. Tämä on tyypillistä pienemmissä rikkomuksissa, kun halutaan välttää sotaoikeus.

Vangittujen pahoinpitely on yksi vakavimmista rikkomuksista, joihin Yhdysvaltain sotilaat voivat syyllistyä. Useat puolustusvoimien oikeusasiantuntijat, jotka tarkastelivat raporttia The New York Timesin pyynnöstä, sanoivat että tällaiset väitteet on sopimatonta käsitellä sisäisenä kurinpitoasiana ja että asia olisi pitänyt viedä sotaoikeuteen.

Väitteiden kohteena olevat sotilaat ovat kiistäneet pahoinpidelleensä vankeja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt