Erikoisraportti: Kolmekymppinen mies nai Putinin tyttären ja teki miljardiomaisuuden

Julkaistu: , Päivitetty:

Putinin vävy Kirill Shamalov, 33, on esimerkki siitä, kuinka presidentin lähipiiri on kasvattanut vaikutusvaltaansa ja omaisuuttaan Venäjällä – ja kuinka varoja siirretään nyt uusille sukupolville.

VENÄJÄLLÄ Karjalankannaksella sijaitseva Igoran laskettelukeskus kuhisi helmikuussa 2013 korkea-arvoisia vieraita. Idyllisen järven kupeessa sijaitsevan modernin hiihtokeskuksen henkilökunnalta oli vaadittu tiukasti vaitioloa häistä, joita keskuksessa vietettiin. Kustannuksia ei järjestelyissä säästelty.

Hääpari saapui paikalle perinteisellä venäläisellä kelkalla, jota veti kolme hevosta, kertoi eräs keskuksen työntekijöistä nimettömänä. Kaikkiaan viisi läsnä ollutta on myöhemmin kertonut tilaisuudesta uutistoimisto Reutersille. Eräs heistä kuvaili, kuinka häävierailla oli valkoinen kaulaliina, johon oli kirjailtu kirjaimet K&K. Morsian oli pukeutunut helmiäiskirjailtuun hääpukuun ja sulhanen pitkään mustaan takkiin.

– Vartijoita oli joka kulman takana, ketään ei päästetty lähellekään juhlallisuuksia. Mutta tiesimme, että häitä juhlivat Kirill ja Katerina, Putinin tytär, henkilökuntaan kuuluva kertoi.


Toinen tunnisti kuvasta presidentti Vladimir Putinin tyttären Katerina Tihonovan, joka on myös Putinin nuorempi tytär, kuten Reuters kertoi marraskuussa. Tihonova on kilpaillut akrobatiatanssissa ja johtaa nykyisin tutkimuskeskusta Moskovan valtionyliopistossa.


SULHANEN puolestaan oli Kirill Shamalov, joka on Putinin vanhan ystävän Nikolai Shamalovin poika. Häiden aikaan Kirill Shamalov oli 31-vuotiaana jo nouseva tähti Venäjän liike-elämässä. Pian häiden jälkeen hänen omaisuutensa arvo lähti nousuun raketin lailla.

Seuraavan 18 kuukauden kuluessa Krill hankki itselleen suuren osan venäläisen öljy- ja petrokemian tuotteiden jalostajayrityksestä Siburista. Osakkeiden arvo on tätä nykyä yli 2,6 miljardia euroa.KUINKA nuori bisnesmies pääsi niin nopeasti niin pitkälle? Reutersin selvityksen mukaan Kirill aloitti keskustelut Siburin osakkeiden ostosta kesällä 2013, ja vuotta myöhemmin hän pystyi lainaamaan noin miljardi euroa kauppaa varten. Tieto käy ilmi hänen sijoitusyhtiönsä julkisista dokumenteista.

Laina tuli pankista, jota johtaa eräs toinen Putinin pitkäaikainen ystävä ja jonka johtoon kuuluu myös Shamalovin oma veli. Rahoilla ostettiin Siburin osakkeita ja kauppa osoittautui nopeasti erittäin tuottoisaksi sijoitukseksi.

Kirill Shamalov ja Sibur eivät pyydettäessä kommentoineet kauppaa tai Shamalovin häitä Reutersille. Hänen tapauksensa on kuitenkin esimerkki siitä, kuinka Putinin lähipiiriin kuuluvat ovat nousseet Venäjällä määräävään asemaan valtion avainyhtiöissä, ja kuinka vastaavia mahdollisuuksia laajennetaan nyt uudelle sukupolvelle. Suurin osa kaikesta on tapahtunut piilossa julkisuudelta, kuten Shamalovin häätkin.


PUTININ entisen apulaisenergiaministerin ja nykyisen oppositiohahmon Vladimir Milovin mukaan presidentin ystävät ovat hankkineet omistuksensa valtioon kytkeytyvien lainoittajien, esimerkiksi Gazprombankin avulla.

– Kaikki on äärimmäisen sumeaa, on vaikea saada käsiinsä ja arvioida lainasopimuksia. He pitävät Gazprombankia rahakukkaronaan, Milov sanoo.

– Nyt valtaa ja etuisuuksia siirretään seuraavalle sukupolvelle.

Presidentti Putinin lehdistöedustaja Dmitri Peskov ei kommentoinut Reutersille Kirill Shamalovin häitä tai bisneksiä.

– Putinin tyttäret eivät osallistu politiikkaan tai liike-elämään. Shamalov on tunnettu liikemies. Tietääksemme kaikki hänen toimintansa on lainmukaista. Hän on kuulunut vuosia Siburin johtoon ja on sen osakkeenomistajia. Hänen uransa ja liiketoimensa eivät kuulu Kremlin kiinnostuksen kohteisiin. Emme kommentoi Putinin lähisukulaisten elämää, Peskov muotoili.


KIRILL Shamalovin isä Nikolai perusti jo 1990-luvulla yhdessä Putinin kanssa Ozero (suom. Järvi) -nimisen yhteisön, joka rakennutti datshoja Karjalankannakselle noin 100 kilometrin päähän Pietarista. Useat yhteisöön kuuluvat ovat sittemmin nousseet huippuasemiin Venäjällä.

Nikolai Shamalovista tuli osakkeenomistaja tuolloin pienessä Rossija-pankissa. 15 vuodessa Rossija kasvoi yhdeksi Venäjän vaikutusvaltaisimmista rahoituslaitoksista. Igoran hiihtokeskuksen osaomistaja Juri Kovaltshuk, Putinin ystäviä hänkin, on Rossijan suurin osakkeenomistaja. Krimin valtauksen jälkeen Rossija-pankki päätyi Yhdysvaltain pakotelistalle, koska se rahoittaa Venäjän eliittiä. Euroopan unioni langetti henkilökohtaiset pakotteet Nikolai Shamaloville ja Juri Kovaltshukille.

Nikolai Shamalovin pojat Juri, 45, ja Kirill, 33, ovat rikastuneet Putinin valtakaudella. Juri opiskeli ulkomaankauppaa yliopistossa ja työskenteli Pietarin kaupunginhallinnossa komiteassa, jota johti Vladimir Putin. Kun Putinista tuli presidentti vuonna 2000, hän otti valtion hallintaan kaasujätti Gazpromin, jonka omistuksiin kuuluivat sekä Sibur että Gazprombank. Juri ja Kirill Shamalov nousivat tärkeisiin rooleihin näissä kummassakin samaan aikaan, kun Putin lujitti valtaansa Venäjällä.


Jurista tuli vuonna 2003 johtaja Gazfondiin, joka hallinnoi Gazpromin työntekijöiden eläkevaroja, ja sitä kautta hän pääsi myös Gazprombankin johtajistoon. Kirill Shamalov puolestaan nimitettiin vuonna 2002 Gazpromin ulkomaantoimintoihin ”lainopilliseksi neuvonantajaksi”, vaikka hän oli vasta 20-vuotias juridiikan opiskelija Pietarin valtionyliopistossa.


VALMISTUTTUAAN kolme vuotta myöhemmin Kirillistä tuli Gazprombankin ”lainopillinen neuvonantaja”. Tiedot löytyvät hänen virallisesta elämäkerrastaan Siburin nettisivuilla. Vuonna 2008 Kirill siirtyi Siburin hallintoon apulaisjohtajaksi. Maailma oli pieni, sillä Juri Shamalov oli tuolloin jo johtaja Siburissa ja varapääjohtaja Gazprombankissa, joka vielä kuului Gazpromiin.

Pankin johtaja oli Aleksei Miller, joka oli työskennellyt Putinin kanssa Pietarissa 1990-luvulla. Gazfondilla, jonka johtoon Juri siis kuului, oli suurta vaikutusvaltaa Siburissa ja Gazprombankissa, ja samaan aikaan 2008 kun Kirill pääsi Siburiin, Gazfondista tuli Siburin pääomistaja.

Gazfond kieltäytyi kommentoimasta asiaa Reutersille ja Gazprombank ei vastannut kommentointipyyntöön.


SHAMALOVEILLA on myös korkean tason perheyhteydet muuhun Putinin luomaan eliittiin, joka on muovannut Venäjän taloutta 2000-luvulla ja tehnyt henkilökohtaisia omaisuuksia samassa yhteydessä. Merkittävin on yhteys Putinin vanhaan ystävään Gennadi Timtshenkoon, josta tuli Rossija-pankin osaomistaja samaan aikaan Nikolai Shamalovin kanssa.


Timtshenko, jolla on myös Suomen kansalaisuus, perusti 1990-luvulla öljynvälitysyritys Gunvorin, josta kasvoi alallaan Venäjän suurimpia. Viime vuonna Yhdysvaltain hallinto väitti, että Putinilla olisi iso henkilökohtainen osuus Gunvorista, mutta pitäviä todisteita ei ole ja Gunvor kiisti asian jyrkästi.

Timtshenko oli erittäin tärkeä kontakti Kirill Shamaloville, koska Timtshenkosta tuli myöhemmin myös Siburin iso osakkeenomistaja.


VUONNA 2010 Gazprombank ja Gazfond pitivät hallussaan 95 prosenttia Siburin osakkeista, mutta ne tekivät päätöksen myydä yhtiön yritykselle, jonka omisti Timtshenko yhdessä liikekumppaninsa Leonid Mikhelsonin kanssa. Kauppa oli monimutkainen, mutta Gazprombank helpotti sitä lainaamalla miehille ainakin puolet kauppasummasta.

Mikhelson sai 57,2 prosenttia Siburista ja Timtshenko 37,3. Siburin viisi entistä ja silloista johtajaa omistivat loput 5,5 prosenttia, heidän joukossaan oli Kirill Shamalov. Vuonna 2014 Kirill piti hallussaan jo 4,3 prosenttia osakkeista.

Ainoa keino, jolla kukaan saisi ostettua merkittävän määrän Siburin osakkeita itselleen, oli vielä viime vuonna siis se, että joko Mikhelson tai Timtshenko myisivät omiaan. Kirill Shamalovin onneksi Timtshenko oli halukas myymään hänelle.

Keskustelut alkoivat jo kesällä 2013, kertoi Kirill Shamalov Kommersantin haastattelussa viime elokuussa, alle puoli vuotta häidensä jälkeen. Maaliskuussa 2014 Kirill luopui johtopaikastaan Siburissa, mutta säilytti osakkeensa ja paikkansa johtokunnassa.

Elokuussa 2014 Kirill rekisteröi kokonaan nimiinsä yhtiön nimeltä Jauza 12. Syyskuussa Jauza 12 osti 17 prosenttia Siburista Timtshenkolta, mikä nosti Kirillin omistusosuuden petrokemian yhtiöstä 21,3 prosenttiin.

Putinin vävy oli nyt siis toiseksi suurin omistaja Venäjän johtavassa kaasun ja petrokemian jalostusyrityksessä.AIEMMIN tänä vuonna Timtshenkon edustaja kertoi Reutersille, että myynti Kirill Shamaloville tapahtui markkinahintaan sen jälkeen, kun neuvotteluja kaupasta oli käyty useiden muidenkin ostajaehdokkaiden kanssa. Myynnin taustalla oli Timtshenkon holding-yhtiön Volgan pyrkimys hajauttaa varoja.

Miten Kirill Shamalovilla oli varoja kauppaan? Reuters selvitti, että Jauza 12 lainasi tiliensä mukaan 78,9 miljardia ruplaa (noin miljardi euroa lainahetkellä) ja rahan lähde oli Gazprombank, jonka johtoon Kirillin veli Juri kuului. Kirill myönsi itse Kommersantille saaneensa lainan Gazprombankista. Juri Shamalov ei vastannut Reutersin kommentointipyyntöön.

Lainan ehtoja ei tiedetä, mutta se vaikuttaa olleen edullinen. Jauza 12:n tilien mukaan se maksoi lainasta korkoa viime vuoden loppuun mennessä 343 miljoonaa ruplaa, mikä tekisi lainan vuosikoroksi 1,3 prosenttia, mikäli laina-aika alkoi ostohetkellä. Laskelman teki moskovalainen laina-analyytikko Reutersille. Koska lainan erääntymisajankohtaa ei tiedetä, sen korkoa ei kyetä vertaamaan markkinakorkoon.

Kirill Shamalov ja Gazprombank eivät vastanneet Reutersin kysymyksiin lainaehdoista. Shamalov ja hänen edustajansa eivät myöskään kommentoineet kauppahintaa Siburin osakkeista muuten kuin että kauppa tehtiin markkinahintaan.

Kolme riippumatonta analyytikkoa arvioi Reutersille lokakuussa, että Kirillin 21,3 prosentin omistusosuus on arvoltaan ainakin kaksi miljardia dollaria. Arvio on varovainen, sillä 11. joulukuuta kiinalainen Sinopec osti 10 prosenttia Siburista 1,34 miljardilla dollarilla. Kaupan arvo viittaa siihen, että Kirillin omistusosuus Siburista on arvoltaan 2,85 miljardia dollaria eli 2,62 miljardia euroa.


KIRILL Shamalovin häät Igoran hiihtokeskuksessa sekä hänen hyvä onnensa liike-elämässä kiteyttävät monia asioita nyky-Venäjästä.

Putinin ajan juuret ovat Pietarissa, jossa hän aloitti poliittisen uransa. Hänen kaverinsa Ozeron datshayhteisöstä samoin kuin avustajansa Pietarin kaupunginhallinnosta raivasivat tiensä rikkauksiin ja vaikutusvaltaan, kun Putin vakiinnutti valtansa. Nyt Kirill Shamalov on liittynyt presidenttiä ympäröivään Venäjän miljardöörien eliittiin. Kaikki yhteydet on pidetty kuitenkin salassa.


Shamalovin ja Katerina Tihonovan häiden turvatoimet olivat tiukat ja vieraslista rajattu. Vain noin 100 henkeä oli läsnä todistajien mukaan. Vieraiden piti jättää kännykkänsä alueen luisteluhalliin, jotta kuvia ei vuotaisi sosiaaliseen mediaan. VIP-vieraat eristettiin hiihtokeskuksen muista vieraista.


HÄIDEN tapahtumapaikka kuvasti myös Putinin lähipiirin ja Pietarin-ystävien sekä heidän lapsiensa tiivistä yhteenkuuluvuutta. Igoran hiihtokeskus sijaitsee vain 30 kilometrin päässä Ozeron datshoista. Keskuksen ja sen lähialueiden maat ovat Shamaloviin, Kovaltshukiin ja Timtshenkoon nyt tai aiemmin liitettyjen yritysten omistuksessa. Kovaltshuk omistaa vaimonsa ja poikansa kanssa 25 prosenttia keskuksesta.

Hiihtokeskuksen työntekijöiden mukaan Putin on vieraillut Igorassa säännöllisesti – vaikkakin hän on oleskellut aina naapurikiinteistön korkeiden muurien takana. Kiinteistön omistaa Kovaltshukille kuuluva yhtiö. Vieressä on kaksi muuta tonttia, jotka omistaa yritys, joka hoitaa Gazfondin tilejä. Gazfondin johtoon puolestaan kuuluu Juri Shamalov.HÄISSÄ Venäjän upporikas ja tiivis eliitti juhli eristyksissä tavallisten venäläisten katseilta. Erään läsnä olleen mukaan vieraita viihdytettiin luistelunäytöksellä, laservaloilla ja paikalle teetetyllä venäläisellä kylällä, jossa esiintyvät taiteilijat tarjosivat kulttuurielämyksiä.

Yhdessä vaiheessa lumeen heijastettiin nimet Kirill ja Katerina, kertoi eräs työntekijä, ja lisäsi:

– Me emme saisi puhua tästä. Voin saada potkut – tiedäthän kenen tytär oli kyseessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt