Hanna-Maria Seppälä kertoo, miksi lähtee ulkomaille opiskelemaan - Uinti - Ilta-Sanomat

Näin Hanna-Maria Seppälälle aukesi upea mahdollisuus opiskella lääkäriksi ulkomailla – kertoo miksi valitsi tulevan asuinmaansa

Hanna-Maria Seppälä lähtee opiskelemaan Latviaan.

Julkaistu: 24.7. 17:19

Hanna-Maria Seppälä olisi päässyt useisiin ulkomaisiin yliopistoihin. Luvut alkavat Latviassa etäopintoina.

Kun vapaauinnin maailmanmestari, liikuntatieteiden maisteri ja fysioterapeutti Hanna-Maria Seppälä ei kovasta satsauksesta huolimatta päässyt aiemmin tänä kesänä opiskelemaan lääketieteelliseen tiedekuntaan, hän ei peitellyt sosiaalisessa mediassa syvää harmitustaan asiasta.

Valintajärjestelmä ei todellakaan suosinut 35-vuotiasta uintilegendaa tai muita varttuneempia yrittäjiä, sillä peräti kolme neljäsosaa aloituspaikoista jaettiin tuoreille ylioppilaille ja vain neljännes pääsykoetulosten perusteella.

– Nyt on se paha mieli todellakin selätetty, Seppälä kommentoi perjantaina Ilta-Sanomille, joka aiemmin päivällä oli uutisoinut hänen sittenkin pääsevän aloittamaan opiskelun kohti unelma-ammattiaan.

– Kyllä, minut on valittu University of Latvian lääketieteelliseen tiedekuntaan. Olen jo käynyt Riiassa katsomassa asuntoa, mutta en tehnyt vielä sopimusta. Lukukausi alkaa syyskuussa, mutta ainakin alkuun koronatilanteen vuoksi etäopintoina.

Seppälä harkitsi pääsykoepettymyksensä jälkeen yrittävänsä suomalaisiin lääkäriopintoihin vielä 2021, mutta sen jälkeen hän alkoi ottaa selvää muista vaihtoehdoista ja sai niihin ystäviltään vahvoja suosituksia. University of Latvia oli lopulta vain yksi opinahjoista, joka olisi jo akateemisesti meritoituneelle Seppälälle avannut ovet.

– Tarjolla olivat Norja, Italia, Liettua ja Latvia. Riiassa tutkinto tehdään englanniksi, ja matka Helsinkiin on hyvin lyhyt. Ne painoivat valinnassa. Mies (Anssi Hintsa) ei lähde mukaan, joten Suomessakin tulee mahdollisimman paljon käytyä.

Erinomaista ruotsia puhuvalta Seppälältä olisi luonnistunut alan opiskelu myös norjaksi.

Latviassa suoritettu tutkinto on EU-sertifioitu ja kelpaa sellaisenaan mm. Suomessa lääkärinammatin harjoittamiseen.

– En ole kysynyt, mutta valinnassa ehkä painoi se, että olen jo liikuntatieteen maisteri ja fysioterapeutti. Osa liikunnan opinnoista sivuaa lääketiedettä hyvinkin läheltä, ja fysioterapeutin tutkintoa ei voi suorittaa ilman, että oppisi ihmisen anatomian varsin perusteellisesti.

Opiskelu Riiassa maksaa Seppälälle noin 10 000 euroa lukuvuodessa.

– Merkittävä summa, muttei mielestäni ylettömän kallis.

Perustutkinnon suorittamisen jälkeen Seppälä saattaa hakeutua erikoistumisopintoihin, kuten esimerkiksi liikunta- ja urheilulääketieteen kimppuun.

– Kyllähän sportti kiinnostaa, mutta yksi asia kerrallaan. En ole vielä yhtään miettinyt perustutkinnon jälkeistä aikaa.

Luitko jo nämä?