Vesa Hakala pelasti Matti Mattssonin - Uinti - Ilta-Sanomat

Mäkihypyn MM-mitalisti Vesa Hakala junaili Matti Mattssonille pääsyn virusepidemian sulkemaan uimahalliin – luvalle tiukat ehdot

Entinen mäkihyppääjä Vesa Hakala auttoi huippu-uimari Matti Mattssonia löytämään harjoittelupaikan, kun koronavirusuhka sulki urheilupaikkoja.

Julkaistu: 24.3. 6:46

MM-hopeamitalisti Vesa Hakala junaili toiselle MM-mitalistille mahdollisuuden jatkaa uintiharjoitteluaan.

Tokion olympiakisoihin – koska ne sitten pidetäänkään – paikkansa varmistanut rintauimari Matti Mattsson oli jäämässä tyhjän päälle, kun Porin uimahalli laitettiin koronavirustilanteen vuoksi kiinni viikko sitten.

Normaalisti 200 metrin MM-mitalisti Mattsson on saanut harjoitella hallissa myös silloin, kun se on ollut muilta suljettuna. Porin kaupungin koronatyöryhmä kuitenkin päätti, että sulkemispäätös koskee aivan kaikkia, kertoo kaupungin liikuntapaikkainsinööri Timo Lehtimäki.

Kun liikuntapaikkojen massiivinen sulkeminen ympäri Suomea jo 14. maaliskuuta näytti ilmiselvältä, Mattsson oli harjoittelemassa Harjavallan kaupungin uimahallissa 30 kilometriä Porista kaakkoon.

Huoli esille

– Huoli tilanteesta nousi silloin esille, ja keskustelin seuraavina päivinä asiasta monesti Matin valmentajan Eetu Karvosen kanssa. Aloin kokea suorastaan velvollisuudekseni auttaa urheilijaa, joka noin kovassa lajissa on hankkinut tälle maakunnalle olympiapaikan, kertoo Harjavallan vapaa-aikasihteeri Vesa Hakala.

Koska myös Harjavallan uimahalli suljettiin koronaepidemian vuoksi, Hakala esimiehineen eteni asianmukaisesti koko komentoketjun kaupunginjohtoa ja aluehallintovirastoa myöten. Lupa heltisi, mutta tiukoilla ehdoilla. Altaille pääsevät vain Mattsson ja Karvonen. Tartuntariski on huomioitu tarkasti esimerkiksi kulkureittien suunnittelussa.

Mäkiviikolla viides

Vesa Hakalalle, 51, ei tarvitse vääntää rautalangasta huippu-urheilijan tarpeita. Mies oli edustustason mäkihyppääjä 1988–95, kun Suomen taso oli raudanluja. Parhaimmillaan Hakala hyppäsi maailmancupin osakilpailussa, Sapporossa, kolmanneksi joulukuussa 1990.

Vuonna 1991 tuli MM-hopeaa joukkuemäessä Val di Fiemmessä. Kaudella 1992–93 Hakala oli Saksan-Itävallan mäkiviikon kokonaispisteissä peräti viides.

– Tottakai ymmärrän tilanteen. Oma työpisteeni sijaitsee uimahallissa, mutta yhtä lailla Matille uima-allas on työpaikka kuin minulle toimisto. Enkä ala mitään sankarinviitta kiskoa niskaani; Matti on tämän tarinan päähenkilö.

– Mutta tietysti oli hienoa MM-mitalistina voida auttaa toista MM-mitalistia.

Matti Mattsson valmistautuu toistaiseksi hämärän peitossa oleviin kesäolympiakisoihin Porin naapurikaupungissa Harjavallassa.

Harjavallan kaupungin palveluksessa liikuntapaikkoja hoitaa vielä kolmaskin MM-mitalisti, porilaistaustainen nyrkkeilijä Jyri Kjäll.

Hakala muistuttaa, että mahdollisuudet valmistautua olympiakisoihin eivät Mattssonin lajissa eli rintauinnissakaan ole tasaveroiset. Vahvoja lajimaita ovat muun Venäjä, Japani ja USA.

– Luuletko, että niissä maissa evätään uimareilta pääsy halliin?

Omaa lajiaan Hakala ei voisi enää kotipaikkakunnallaan treenata, sillä Hiittenharjun legendaariset mäkitornit purettiin viime loppusyksystä.

– Spedelinko pitäisi jostain kaivaa siinä tapauksessa, nauraa ex-mäkimies, jonka nuorempi tytär Kia-Emilia on maan parhaita nuoria alppihiihtäjiä.

Vesa Hakala (oik.) jännitti Val di Fiemmen MM-kisoissa 1991 joukkuehopean kohtaloa Raimo Ylipullin ja Ari-Pekka Nikkolan kanssa. Hyppyvuorossa oli Risto Laakkonen.

Nykänen häipyi

Hakala muistelee, että viimeisiin arvokisoihinsa 1991 valitun Matti Nykäsen raskas epäonnistuminen suurmäen kilpailussa avasi harjavaltalaiselle tien joukkuekilpailun miehistöön.

– Matti nimittäin häipyi suurmäen jälkeen niin sanotusti huudeilta ja sain paikan. Ennakkotunnelmat olivat sellaiset, ettei edes siihen aikaan lähes automaattista joukkuemitalia paljon odoteltu.

Niin kuitenkin kävi, että Hakala, Raimo Ylipulli, Risto Laakkonen ja Ari-Pekka Nikkola hyppäsivät Itävallan jälkeen toiseksi.