Uinnin mahtimaa jyrähtää! Haluaa siirtää olympialaiset - Uinti - Ilta-Sanomat

Uinnin mahtimaa jyrähtää! Haluaa siirtää olympialaiset

Yhdysvaltain uintiliitto haluaisi siirtää Tokion olympialaiset.

Yhdysvaltain uintiliitto ei halua uimareitaan Tokion olympialaisten altaaseen määräaikana. Kuvassa amerikkalaiset Ryan Murphy ja Jacob Pebley Rio de Janeiron olympialaisissa 2016.

21.3.2020 10:52

Yhdysvaltojen uintiliitto haluaisi, että heinä-elokuussa kisattavaksi tarkoitetut Tokion olympialaiset siirrettäisiin ensi vuoteen.

Uintiliitto lähestyi Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomiteaa viestillä, jossa vaadittiin kisojen lykkäämistä koronaviruksen vuoksi.

Uintiliiton toimitusjohtaja Tim Hinchey kohdensi kirjoituksensa Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomitean USOPC:n pääsihteeri Sarah Hirshlandille ja julkaisi sen Twitterissä.

– Kehotamme USOPC:ta olympialiikkeen johtajana käyttämään ääntään ja puhumaan urheilijoiden puolesta, Hinchey kirjoitti.

Uintiliitto teki asiasta julkisen sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen olympialiikkeen johtajat kertoivat perjantaina tarvitsevansa enemmän aikaa olympiapäätöksen tekemiseen.

USOPC:n puheenjohtaja Susanne Lyonsin mukaan USOPC kannattaa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n linjausta siitä, ettei välitöntä päätöstä ole vielä tarpeen tehdä.

Riskivalmistautumista

Huoli on kuitenkin kova. Uintiliiton mukaan Hinchey kirjoitti kirjeensä sen jälkeen, kun 85 maajoukkueurheilijaa oli ilmaissut huolensa puhelimitse uintiliitolle.

Koronaviruksesta aiheutuneiden rajoitusten vuoksi urheilijoiden elämä on vaikeutunut, kun suoria kontakteja toisiin ihmisiin pitää välttää ja harjoituspaikkoja on laitettu kiinni. Nämä vaikeuttavat urheilijoiden valmistautumista olympialaisiin.

– Maailmanlaajuisen pandemian kasvaessa, olemme nähneet urheilijoidemme maailman kääntyneen nurinpäin ja nähneet heidän kamppailevan sen vuoksi, että he voisivat jatkaa valmistautumista ja harjoittelua monien elämän suurinta urheilukilpailua varten, Hinchey kirjoitti.

– Jokainen on kokenut minkälaisia rajoituksia koronavirus on aiheuttanut vain kuukausia ennen olympialaisia ja tehnyt kyseenalaiseksi sen, kuinka tasapuolisissa oloissa urheilijat pääsevät valmistautumaan. Urheilijoihimme kohdistuu valtava paine, stressi ja ahdistus. Heidän mielenterveytensä ja hyvinvointinsa pitäisivät olla tärkeimpiä asioita, Hinchey jatkoi.

Yhdysvallat voitti vuonna 2016 Rion olympia-altaissa 33 mitalia ja on ollut uinnin mahtimaa. Maan olympiakarsinnat olisi tarkoitus järjestää 21.–28. kesäkuuta.

Lauantaina Ranskan uintiliitto liittyi Yhdysvaltojen rintamaan, joka kyseenalaistaa olympialaisten järjestämisen järkevyyden.

– Nykyinen tilanne ei salli vuoden 2020 olympialaisten asianmukaista järjestämistä, Ranskan uintiliitto kertoi videoyhteydellä toteutettujen neuvotteluidensa jälkeen.

Liitto kehotti KOK:ta tutkimaan olympialaisten lykkäämisen mahdollisuutta.

Täydennetty kello 14.10: Ranskan uintiliitto vaatii myös olympialaisten siirtämistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?