Axel Mitbauer kauhoi Stasilta karkuun Itämerellä - Uinti - Ilta-Sanomat

Kolumni: DDR:n sankari hyppäsi liikkuvasta junasta ja ui Itämerellä karkuun Stasilta – urheilijan rohkeus voi olla rajaton

Axel Mitbauerin tarina on esillä Saksan urheilumuseossa.

Axel Mitbauerin tarina on esillä Saksan urheilumuseossa.

Julkaistu: 4.12. 19:11

Axel Mitbauer kuuluu heihin, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi rohkeudestaan ja päättäväisyydestään, kirjoittaa toimittaja Johanna Nordling

Tänä syksynä on kulunut 30 vuotta Berliinin muurin ja DDR:n murtumisesta, ja näin myös menestyvän mutta epäinhimillisen urheilukoneiston murtumisesta.

Yksi tuon koneiston sankareista oli aikoinaan Axel Mitbauer, huippulahjakas uimari, josta tuli kuitenkin poliittinen hylkiö ja sitten kuuluisa länsiloikkari. Mitbauer pakeni DDR:stä 50 vuotta sitten, 17. elokuuta 1969, käyttäen hyväkseen omaa elementtiään: vettä.

Hän ui öisen Itämeren poikki 22 kilometriä DDR:n läntisimmältä uimarannalta Boltenhagenista luoteeseen, Lyypekin lahdelle, josta matkustajalaiva löysi hänet seuraavana aamuna valopoijuun takertuneena ja kylmettyneenä.

***

Mitbauerin pako oli paha isku DDR:lle, sillä uimari kuului maailman eliittiin. Käsittämättömiä treenimääriä lapsena kauhonut leipzigilainen oli jo 14-vuotiaana DDR:n paras vapaauimari pitkillä matkoilla.

Vuoden 1968 olympialaisten alla huippukuntoinen Mitbauer kuitenkin pidätettiin, sillä Stasi oli saanut vihiä tämän pakohalusta länteen. 18-vuotias uimari ei enää kestänyt DDR:n äärimmäisen pakottavaa ja painostavaa urheilusysteemiä, hän halusi vapautta.

Mitbauer vietti Stasin vankilassa seitsemän viikkoa ja sai kestää loputtomia kuulusteluita. Todisteiden puuttuessa hänet kuitenkin vapautettiin, mutta rangaistuksena oli ikuinen kilpailukielto, vieläpä opiskelukin kiellettiin. Hänen uransa ja unelmansa tuhottiin.

***

Niinpä Mitbauer päätti uida länteen. Hän tiesi Stasin varjostavan häntä, joten matkalla kohti Itämerta hän hyppäsi liikkuvasta junasta ja yöpyi salaa eräällä leirintäalueella.

Länsi-Saksan uintimaajoukkue vuonna 1970 St. Moritzin maisemissa. Axel Mitbauer rivissä kolmantena vasemmalta.

Länsi-Saksan uintimaajoukkue vuonna 1970 St. Moritzin maisemissa. Axel Mitbauer rivissä kolmantena vasemmalta.

Mitbauer tarkkaili Boltenhagenin rantavartiotornia viikon ajan. Hän huomasi, että iltaisin merta ja rantaa viistävä valonheitin piti minuutin tauon kerran tunnissa. Silloin hän syöksyi pimeän hiekan poikki, hyppäsi 18-asteiseen veteen, ja kun valonheitin taas syttyi, hän sukelsi.

Mitbauer ui ja ui, suunnisti tähdistä. Hän yritti pysyä optimistisena, vaikka alkoi tuntien kuluessa palella yhä pahemmin. Lopulta hän näki valopoijun ja kiipesi siihen, päätti odottaa aamua.

Kun laiva löysi uupuneen uimarin, tällä oli päällään vain räpylät ja uimahousut, joihin hän oli ommellut kiinni kaksi arvoesinettä: sormuksen ja mitalin. Hän myi tarinansa 10 000 D-markalla eräälle aikakauslehdelle ja pääsi uuden elämän alkuun lännessä.

Mitbauer voitti Länsi-Saksan viestijoukkueessa kultaa EM-kisoissa 1970, muttei noussut enää huippuaikojensa tasolle. Hänestä tuli uintivalmentaja ja tunnettu esikuva.

Mitbauerista tuli läntisessä Saksassa arvostettu esikuva. Kuva on vuodelta 2011.

Mitbauerista tuli läntisessä Saksassa arvostettu esikuva. Kuva on vuodelta 2011.

Joskus urheilijoiden suurimmat saavutukset eivät tapahdu kilpailuissa, joskus elämä asettaa kovimman haasteen. Mitbauer kuuluu heihin, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi rohkeudestaan ja päättäväisyydestään.

...ja vielä

DDR:stä pakeni länteen ainakin 600 urheilijaa, joista suuri osa karkasi ulkomaan kilpailumatkoilla. Stasi yritti kiristää loikkareita palaamaan, heitä uhkailtiin ja vakoiltiin lännessäkin. Jotkut yritettiin jopa murhata. Esimerkiksi jalkapalloilija Lutz Eigendorf kuoli 1983 auto-onnettomuudessa, jota epäillään Stasin lavastamaksi. Todisteita ei kuitenkaan ole.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja .