17-vuotias naisuimari diskattiin liian paljastavasta uimapuvusta – johti seksismikohuun: ”Pakarat osuivat toisiinsa”

Julkaistu:

Uinti
17-vuotiaan uimarin kisasuorituksen hylkäyksestä nousi kohu USA:ssa. Lopulta hylkäys peruttiin.
17-vuotiaan naisuimarin suoritus hylättiin Anchoragessa Alaskassa käydyissä kilpailuissa perjantaina kilpailuasuun liittyvän rikkeen takia.

USA Today -lehden mukaan hylkäys johtui siitä, että tuomari piti nuoren naisuimarin pukua ”liian paljastavana”. Tuomari perusteli päätöstään sillä, että hän pystyi näkemään ”pakaroiden osuvan toisiinsa”.

Erikoista ratkaisussa oli se, että vain yhden uimarin suoritus hylättiin, vaikka saman joukkueen muutkin uimarit käyttivät samanlaista uimapukua.
Tuomarin hylkäyspäätös johti kohuun. Esimerkiksi paikallinen uintivalmentaja Lauren Langford arvosteli ratkaisua blogikirjoituksessaan, jossa hän havainnollisti kuvien pohjalta myös uimapukuja koskevia määräyksiä.

Langfordin mukaan tuomari otti yhden nuoren naisuimarin silmätikukseen, koska tämän vartalo eroaa joukkuetovereista.

– Näitä nuoria uimareita ei rangaista uimapukujen provokatiivisesta käytöstä vaan ennemminkin siksi, että heidän runsaat muotonsa ja tummempi ihonsa näyttävät erilaiselta kuin heidän laihoilla ja vaaleilla joukkuetovereillaan, Langford kirjoitti.

Uimarin äiti: ”Seksuaalista häirintää”

Langfordin mukaan myös nyt hylätyn uimarin siskot ovat joutuneet häirinnän kohteeksi ulkonäkönsä vuoksi.

Hylkäyksen kohteeksi joutuneen uimarin äiti puhui tyttärensä kohteluun CNN:n haastattelussa.

– Tämä on seksuaalista häirintää. Tällaista ei pitäisi tapahtua uima-altailla, uimarin äiti sanoi.

Hylkäyskohuun otti kantaa myös muiden muassa tennislegenda Billie Jean King. Seksismin vastustajana tunnettu King reagoi kipakasti.

– Yksi Alaskan parhaista uimareista menetti juuri voittonsa, koska tuomari hylkäsi hänen suorituksensa sillä perusteella, että uimarin koulultaan saama uimapuku ei sovi hänen vartalolleen. Naisten vartaloiden jatkuva arviointi on hyökkäävää, seksististä ja yksinkertaisesti väärin. Tämän on loputtava, King kirjoitti Twitterissä.

Hylkäyksen kohteeksi joutuneen uimarin koulu teki tuomarin ratkaisusta vetoomuksen. Vetoomus ja oletettavasti myös asian synnyttämä julkinen kohu johtivat siihen, että hylkäys peruttiin tiistaina.

– Emme voi hyväksyä minkäänlaista sortamista, emmekä varsinkaan jos se perustuu ruumiinrakenteeseen, tiedotteessa todettiin.