Ida Hulkko maksoi oppirahoja MM-finaalissaan – ”Siihen kisa kaatui”

Julkaistu:

Uinti
Ida Hulkon finaalipaikka ja Laura Lahtisen SE-ajat Suomen joukkueen kohokohdat MM-uinneissa.
Ida Hulkolle jäi parannettavaa uransa ensimmäisessä pitkän radan MM-uintifinaalissa alussa ja lopussa.

Suomen ainoan finaalipaikan Etelä-Korean Gwangjussa hankkinut Hulkko oli sunnuntaina naisten 50 metrin rintauinnin loppukilpailun kahdeksas eli viimeinen ajalla 31,23. Finaalipaikkaansa sinänsä tyytyväinen Hulkko moitiskeli sekä lähtöään että maaliintuloaan.

– Kun startissa kokeneemmat kaverit päättivät leikitellä, jouduin pitkään nököttämään starttiasennossa. Se vie energiaa. Maaliintulossa jouduin liu'uttamaan. Siinä meni muutama sekunnin kymmenys sivu suun, Hulkko kertoi Gwangjusta STT:lle.

– Kaikki mitä tapahtui finaalissa ennen viittä metriä ja viimeisillä viidellä metrillä, siihen tuo kisa kaatui, hän tiivisti.

Maailmanmestaruuden päätöspäivänä voitti odotetusti Yhdysvaltain Lilly King ajalla 29,84.

Energiat nyt 100 metrille

Tamperelainen Hulkko oli viime vuoden pitkän radan EM-kisoissa 50 metrin rintauinnissa viides. Hänen matkan Suomen ennätyksensä on 30,53. Hän ui Gwangjussa MM-alkuerissä 30,72 ja välierissä 30,91.

– Parasta tatsia oli välierissä, vaikka aika oli alkueriä hitaampi.

Naisten 50 metrin rintauinti ei ole olympialaji. Siksi Hulkko kohdistaa energiansa nyt 100 metrin rintauintiin rikkoakseen ensi vuoden Tokion olympiakisojen A-rajan 1.07,07.

Hulkon ennätys satasella on 1.08,04, mutta ennen sunnuntain rintauintifinaaliaan hän ui alkuerissä Suomen naisten 4x100 metrin sekaviestissä osuutensa 1.07,35. Se on sama kuin Jenna Laukkasen Rion olympiakisoissa 2016 uima Suomen ennätys.

– Budapestissa on lokakuussa maailmancup 50 metrin radalla, 20-vuotias Hulkko kertoi kilpailusuunnitelmistaan.

Budapestissa uidaan ensi keväänä myös pitkän radan EM-kilpailut.

Kestävyys kohentunut

Hulkko piti Gwangjussa Suomen finaalikannassa. Kaksi vuotta sitten MM-Budapestissa Ari-Pekka Liukkonen sijoittui miesten 50 metrin vapaauintifinaalissa kuudenneksi.

Kesäkuussa Espoon SM-uinneissa Hulkon polvi kipuili, mutta MM-kisoissa ei terveyshuolia ollut.

Hän opiskeli viime vuonna Floridan yliopistossa. Yhdysvaltain-vuonna kestävyys koheni.

– Jenkeissä ei keskitytty nopeusominaisuuksiin, joten vinstan tasoni on nyt pikkuisen heikompi. Kestävyyttä on ehdottomasti tullut lisää, ensi vuoden Tokion olympiakisojen jälkeen armeijaan menevä Hulkko eritteli.

Hänen ohellaan MM-joukkueesta plussan puolelle pääsi Laura Lahtinen. Vasta 16-vuotias Lahtinen rikkoi 200 metrin perhosuinnissa ja 400 metrin vapaauinnissa Suomen ennätykset.

– Kova suoritus häneltä, Suomen päävalmentaja Jari Varjonen kehui.

Vaikka Suomen seitsemän uimarin joukkueen MM-menestys jätti toivomisen varaa, Varjonen lohduttautui juuri Lahtisen läpimurrolla.

– Valmennussysteemimme pystyy nostamaan miltei joka vuosi uimarin kansainväliselle tasolle. Ensin Mimosa Jallow, sitten Ida Hulkko ja nyt Lahtinen, Varjonen sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt