Suomalaisuimarilla tiukka kanta Kiinan dopinguimariin – kohu velloo MM-uinneissa: ”Kyllä se rohkeutta kysyy”

Julkaistu:

uinti
Torstaina MM-urakkansa aloittava Matti Mattsson arvostaa Sun Yangille palkintojenjaossa mieltään osoittaneita kilpakumppaneitaan.
Etelä-Korean Gwangjussa käynnissä olevien uinnin MM-kisojen suurimmat puheenaiheet eivät ole kummunneet altaasta, vaan palkintojenjaoista. Britannian Duncan Scott ja Australian Mack Horton kieltäytyivät nousemasta palkintopallille 200:n ja 400 metrin vapaauinnin jälkeen osoittaakseen mieltä kummankin matkan voittanutta Kiinan Sun Yangia vastaan.

Jo vuonna 2014 dopingin takia kilpailukieltoon joutunut uimari sai Gwangjuun kilpailuluvan vasta Kansainvälisen uintiliiton Finan dopingpaneelin suuresti kummastellulla päätöksellä. Sunia epäillään dopingnäytteidensä sabotoinnista, mikä antidopingsäännöissä rinnastuu positiiviseen dopingnäytteeseen.

Maailman antidopingtoimisto Wada on viemässä Finan päätöstä urheilun vetoomuselimeen CAS:iin, joten Sunin MM-mitalien kohtalo ja osallistuminen Tokion olympiakisoihin 2020 ratkeavat vasta myöhemmin.

– Arvostan kaverien mielenilmauksia ehdottomasti. Jos ei mitään tehdä, edessä on villi länsi, totesi torstaina MM-urakkansa 200 metrin rintauinnissa aloittava Matti Mattsson keskiviikkona Ilta-Sanomille Etelä-Koreasta.

Varsinkin Duncan Scottin mielenilmaus jäi Mattssonin mieleen, sillä Sun Yang oli britille ilmiselvästi raivoissaan tv-kameroiden edessä.

– Kyllä se rohkeutta kysyy, kun toinen huutaa ja raivoaa keskipallilta. Scott näytti päässeen hänen ihonsa alle.

MM-kisojen 2600 osanottajasta ymmärrystä Sun Yangin osallistumisoikeudelle ei suurin määrin löydy.

– Säännöt ovat sääntöjä, eikä asia ole minun päätösvallassani. Mutta jos mies on näytepurkkejaan todella hajottanut, niin joku syyhän siinä on taustalla, ettei hän ole niitä laboratorioon asti halunnut päästää.

Mattsson oli alun perin päättänyt, ettei ottaisi Sun-tapaukseen jyrkkää julkista kantaa kesken kisojen.

– Tässä on täytynyt keskittyä enemmän omaan suoritukseen, mutta eihän tältä kohulta ole voinut täällä välttyä.

Mattsson ui torstaina varhain Suomen aikaa alkuerissä. Matkan välierät uidaan samana päivänä ja finaali perjantaina.

– Välieriin riittänee, kun ui vähän päälle 2.10:n. Finaalipaikka vaatii todennäköisesti, että uin uuden Suomen ennätyksen.

Voimassa olevan SE:n 2.08,95 Mattsson ui kuusi vuotta sitten Barcelonan MM-kisoissa, joista nappasi sensaatiomaisesti pronssimitalin.

– Siitä on 72 kuukautta ja yli 2000 päivää, mikä kertonee, ettei se ihan helppo temppu ole. Maksimivauhtisen uinnin määrää on harjoituksissa lisätty rajusti, mikä kasvattaa haponsietokykyä eli todennäköisyyttä siihen, että paras uinti nähdään finaalissa, jos sinne mennään.

Mattssonin matka kuuluu rasitusasteeltaan koko uintipaletin raskaimpiin. Porilainen hyppää altaaseen alla tältä kaudelta maailmantilaston 32:nneksi ja MM-tilaston 22:nneksi paras aika 2.10,30, joka syntyi jo huhtikuussa Ruotsissa. MM-tilastossa sijoitus on korkeampi, koska maakiintiö sallii kustakin maasta vain kaksi uimaria yhdelle matkalle.

Maailmantilaston kärki on Venäjän Anton Tshupkov ajalla 2.07,00. Mattssonin arvio finaalivaatimuksesta pitää tilaston mukaan vähintään kutinsa, sillä hänen SE:nsä 2.08,95 olisi kauden statistiikassa 16:nneksi paras aika.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt