Video MM-skandaalista – tähtiuimari raivosi palkintopallilla ja karjui vastustajan naaman edessä: ”Olet luuseri!” - Uinti - Ilta-Sanomat

Video MM-skandaalista – tähtiuimari raivosi palkintopallilla ja karjui vastustajan naaman edessä: ”Olet luuseri!”

Duncan Scott (oik.) ei halunnut yhteiskuvaan Sun Yangin (toinen vas.) kanssa.

Julkaistu: 24.7.2019 11:57

Kiinalaisuimari Sun Yang menetti hermonsa MM-uintien palkintojenjaossa.

Kiinalaiseen Sun Yangiin kohdistuneet protestit ovat nousseet Etelä-Korean Gwangjussa uinnin MM-kisojen suureksi puheenaiheeksi.

Yang voitti viikonloppuna miesten 400 metrin vapaauinnin MM-kultaa. Palkintojenjaossa nähtiin raju protesti, sillä MM-hopeaa ottanut Australian Mack Horton ei suostunut nousemaan Sunin rinnalle palkintopallille.

Tiistaina protestointi jatkui. Sun Yang nousi 200 metrin vapaauinnin maailmanmestariksi, kun Liettuan Danas Rapsysin suoritus hylättiin vilppilähdön vuoksi. Palkintojenjaossa jaetulle pronssisijalle yltänyt Britannian Duncan Scott jäi seisomaan palkintokorokkeen reunalle, mahdollisimman kauas Yangista.

Kun Yang viittoi muita mitalisteja nousemaan ylimmälle korokkeella mitalistien yhteiskuvaa varten, Scott kieltäytyi.

Scottin protestointi oli kiinalaiselle liikaa. Hän raivostui ja alkoi karjua Scottille palkintopallilla. Yangin raivoaminen on nähtävissä alla olevalla, australialaiskanavan Twitterissä jakamalla videolla.

Yang jatkoi rähisemistä, kun mitalistit lähtivät kävelemään pois palkintokorokkeelta. Hän kääntyi Scottia kohti ja huusi:

– Sinä olet luuseri! Minä olen voittaja!

Yangiin kohdistuvat protestit liittyvät dopingkohuun. Ennen MM-kilpailuja kiinalaisuimarin väitettiin tuhonneen dopingnäytteensä viime syksynä vasaroimalla ne rikki.

Duncan Scott (vas.) poseerasi kameroille erossa muista mitalisteista...

... ja käveli pois paikalta.

Kansainvälinen uimaliitto vapautti oman tutkintansa perusteella Yangin dopingepäilyistä, ja siksi kiinalainen saa kisata nyt MM-kisoissa. Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada ei tyytynyt tuohon päätökseen vaan vei asian Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n käsiteltäväksi. Sen ratkaisua asiasta odotetaan syyskuussa.

Viisi vuotta sitten Sun oli kilpailukiellossa kielletyn piristeen vuoksi, jota hän kertoi käyttäneensä sydänvaivoihin.

Tiistaina palkintoseremoniassa nähty skandaali sai Kansainvälisen uimaliiton toimimaan. Se antoi Yangille ja Scottille varoituksen.

Luitko jo nämä?