Huippu-uimari Ida Hulkko tähtää sotilasuralle – esikuvana oma kenraali-isä, joka nousee joka aamu lenkille kello 3.45 - Uinti - Ilta-Sanomat

Huippu-uimari Ida Hulkko tähtää sotilasuralle – esikuvana oma kenraali-isä, joka nousee joka aamu lenkille kello 3.45

Maavoimien komentaja Petri Hulkko oli varusmiehenä ”Kymenlaakson nopein poistuja”. Hän kasvatti kahdesta tyttärestään huippu-urheilijat.

Uimari Ida Hulkko ja maavoimien komentaja Petri Hulkko uskovat sotilaalliseen ryhtiin. Petrin musikaalinen serkku Antti on paremmin tunnettu nimellä Andy McCoy.­

1.6.2019 5:55

Petri Hulkko, 57, on sellainen kuin suomalaisen kenraalin kuuluukin: asiallinen, jämäkkä, jopa jäyhä.

Maavoimien komentaja kuitenkin muuttuu, kun hänen tyttärensä Ida, 20, ui kilpaa. Silloin alkaa Idan sanoin ”hirveä älämölö”.

– Olen muutaman videon nähnyt omasta uinnistani. Uin siellä, ja yhtäkkiä kun tulee viimeiset 20 metriä ja on hirveä loppukiri päällä, isä nousee ylös ja ääntä tulee, Ida Hulkko kuvailee hieman huvittuneena.

Altaassa kannustusta ei kuule. Sieltä noustuaan Hulkko kohtaa jälleen asiallisen kenraali-isänsä.

– Hän sanoo vain ”hyvä suoritus” tai ”vähän paremmin olisi voinut mennä”.

Viimeksi kenraaliluutnantin komentoääntä kuultiin elokuussa Skotlannin Glasgow’n Euroopan mestaruuskilpailuissa. Ida Hulkko ui siellä viidenneksi 50 metrin rintauinnissa. Hänet palkittiin vuoden 2018 parhaana suomalaisuimarina.

Petri Hulkko hiihti nuoruudessaan kilpaa ”piirikunnallisella tasolla”, kuten hän itse asian ilmaisee.

– Ei minusta koskaan mitään huippuhiihtäjää olisi tullut, hän vähättelee.

Asenteesta se ei jäänyt kiinni. Hulkko sai lempinimen ”Kymenlaakson nopein poistuja” suorittaessaan varusmiespalvelusta laskuvarjojääkärikoulussa.

– Päätin, että otan jokaisen fyysisen suorituksen – oli se sitten sulkeisjärjestyksen taakse poistuminen tai joku muu – urheilusuorituksena, Hulkko kertoo.

– Aina kun tuli komento ”taakse poistu”, juoksin mahdollisimman nopeasti. Otin sen kuin kuin spurttitreeninä.

Hulkko antoi urheilullisen asenteen perintönä lapsilleen. Hänen vanhin tyttärensä Karoliina Hulkko on saavuttanut vapaaottelussa MM-pronssia.

– Meidän perheessä saa valita kaiken muun, mutta liikkumattomuutta ei saa valita, Petri Hulkko heittää.

Petri Hulkolla on harvoin aikaa vierailla tyttärensä Idan kotona Tampereella.­

Idakin kokeili pienenä useita lajeja hiihdosta jalkapalloon, mutta eniten hän rakastui veteen. Sivulajissaan melonnassa hän kilpaili kansainvälisellä tasolla vielä pari vuotta sitten.

– Ihan pienestä pitäen on käyty iskän kanssa metsässä kävelemässä ja lenkeillä. Semmoinen liikunnallinen elämäntapa on meidän perheessä jo pienestä pitäen tullut mukaan. On ollut itselleni luontaista lähteä ulos tekemään asioita, Ida sanoo.

Samalla kun Petri Hulkko eteni sotilasurallaan kohti yhä korkeampia virkoja, Idan vauhti altaassa kiihtyi. Isä tuki tytärtään monin tavoin.

– Kyllä me kaikki Suomen uimahallit ja niiden läheiset hotellit on käyty moneen kertaan. Siinä on tuhansia euroa rahaa syydetty matkoihin, hotelleihin ja kilpapukuihin. Puvuthan on ihan järjettömän kalliita, yli 300 euroa kappale, Petri Hulkko sanoo.

Yhdellä puvulla voi uida kymmenen kilpailua, joten kustannuksia kertyi. Nyt Ida saa pukunsa sponsoreilta, mutta hän on kiitollinen perheensä tuesta.

– Mielestäni isä on ollut koko ajan oikealla etäisyydellä, ei ole tullut liikaa neuvomaan, Ida kuvailee isäänsä.

Sama on koskenut elämää altaan ulkopuolellakin.

– Isä on antanut tosi paljon luottoa aina. Aika nopeasti olen itsenäistynyt. On annettu tilaa ja on annettu mahdollisuuksia tehdä virheitä. Kyllä siinä on itse oppinut, Ida sanoo.

– Tietyllä tavalla meillä on ollut sellainen sotilaallinen kuri, mutta silti tosi lempeästi olen saanut kasvaa ja tehdä omia asioita. En kyllä muuttaisi mitään. Varmasti samalla tavalla omat lapsenikin kasvatan.

Ida muutti lukion viimeisenä vuonna lapsuudenkodistaan Mikkelistä Tampereelle päästäkseen kovempaan harjoitusympäristöön. Viime vuoden hän vietti Floridassa Yhdysvalloissa, jossa hän ui yliopiston joukkueessa.

Etäisyyden takia isän ja tyttären yhteydenpito on luonnollisesti vähentynyt, varsinkin kun isä ei erityisesti jaarittelusta välitä.

– Pisin puhelumme on varmaan kestänyt ehkä puolitoista minuuttia. Mulla oli joku suuri ongelma, missä meni niinkin pitkään, Ida Hulkko sanoo.

Ida Hulkko kilpaili viime joulukuussa lyhyen radan MM-uinneissa Kiinan Hangzhoussa.­

Se ei tarkoita, etteikö Ida Hulkko kunnioittaisi isäänsä. Hän on aikaisemmissa haastatteluissa nimennyt isänsä suurimmaksi esikuvakseen ja seisoo yhä sanojensa takana. Kuinka moni parikymppinen nuori nainen sanoo näin?

Kunnioitus tulee muun muassa siitä, että Petri Hulkko nousee joka aamu kello 3.45 lähteäkseen lenkille koiriensa kanssa. Ida Hulkolla on myös suuri kunnioitus isänsä uraa kohtaan – niin suuri, että hän on päättänyt seurata tämän jalanjälkiä.

– Kyllä mulla on suunnitelmissa, että Tokion jälkeen haen urheilujoukkoihin ja suoritan asepalveluksen Urheilukoulussa, uimari sanoo.

Ida Hulkon tasoinen huippu-urheilija selviäisi asepalveluksesta halutessaan kuudessa kuukaudessa, mutta hän aikoo mennä pidemmän kaavan kautta.

– Minua kiinnostaa maasotakoulu ja rukki (reservinupseerikoulu) ja tällaiset asiat. Tietysti monet asiat voivat muuttua, mutta nyt on sellaiset tavoitteena.

Lähellä oli, että Hulkon urheilu-ura olisi jo saanut väistyä sotilasuran tieltä. Hän haki vuosi sitten taistelulentäjäksi mutta jäi niukasti rannalle. Taistelulentäjän koulutuksen yhdistäminen huippu-urheiluun olisi luultavasti ollut mahdotonta.

– Onneksi en päässyt sinne. Olisi pitänyt harkita lopettamista, hän sanoo nyt.

Petri Hulkko sanoo, ettei ole koskaan houkutellut lapsiaan sotilasuralle. Syytön hän ei Idan uravalintaan kuitenkaan ole.

– Tietysti ihailen iskää siitä, että hän on päässyt noin korkealle ja hänellä on intohimo työhönsä, Ida sanoo.

– Kun olen ollut mukana pienestä pitäen paraateissa ja muissa, tykkään puolustusvoimista myös instituutiona. On ollut hieno katsoa itsenäisyyspäivän paraateja, kun Hornetit lentää.

Sekä isän että tyttären suurimmat saavutukset saattavat olla vielä edessä. Yksi uuden hallituksen ensi töistä on nimittää uusi puolustusvoimain komentaja, ja Petri Hulkko kuuluu kärkiehdokkaisiin.

Mikäli kaikki menee nappiin, puolustusvoimain komentaja Petri Hulkko katsoo ensi vuonna Tokiossa, kuinka hänen tyttärensä hyppää olympia-altaaseen. Silloin japanilaiset saavat kuulla kenraalitason älämölöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?