Vain 15-vuotiaana olympiakultaa juhlinutta uimaritähteä uhkaa kahden vuoden dopingpanna: ”Häpeällinen virhe”

Julkaistu:

Uinti
Olympiavoittaja Ruta Meilutyteltä jäi vuoden aikana kolme dopingtestiä väliin.
Uinnin olympiavoittaja, liettualainen Ruta Meilutyte on joutunut pulaan dopingviranomaisten kanssa. Muun muassa BBC ja NBC Sport kertovat, että Meilutyteltä on jäänyt väliin kolme dopingtestiä vuoden aikana. Liettuan uimaliitto on vahvistanut asian tiedotteessa.

Meilutytea odottaa pahimmillaan kahden vuoden kilpailukielto, sillä kolme väliin jäänyttä testiä vuoden aikana merkitsee dopingrikkomusta.

Liettuan uimaliiton mukaan 22-vuotias Meilutyte on ottanut täyden vastuun väliin jääneistä testeistä. Hän väittää täyttäneensä olinpaikkatietonsa virheellisesti.

Liettuan uimaliiton tiedotteen mukaan dopingtestaajat eivät saaneet Meilutyteä kiinni kolmena erillisenä päivänä: 22.4.2018, 19.8.2018 ja 28.3.2019.

Rintauintispesialisti Meilutyte voitti 2012 Lontoon olympialaisissa 100 metrin rintauinnin olympiakultaa vain 15-vuotiaana. Lontoossa hänestä tuli maansa historian nuorin olympialaisissa kilpaillut uimari.

Olympiakullan lisäksi Meilutyte on saavuttanut pitkällä radalla 100 metrin rintauinnin MM-kultaa vuonna 2013. Palkintokaapista löytyy myös muun muassa kolme lyhyen radan MM-kultaa ja viisi EM-kultaa sekä kaksi pitkän radan EM-kultaa.


Mikäli Meilutyte saa kahden vuoden dopingpannan, häneltä jää väliin Tokion olympialaiset 2020. Antidopingsääntöjen mukaan panna voi lyhentyä 12 kuukauteen riippuen rikkomuksen suuruudesta ja urheilijan aiemmasta dopinghistoriasta. Meilutytella on aiemmin ollut puhdas dopingrekisteri.

Uimarilla on 12 päivää aikaa toimittaa Kansainväliselle uimaliitolle kirjalliset perustelut väliin jääneille testeille. Mahdollisen kilpailukiellon pituudesta tai muista rangaistuksista päätetään tämän jälkeen.

Liettuen antidopingtoimiston johtaja Kristina Jagminienė on kutsunut tapausta ”häpeälliseksi virheeksi”.