Suomalainen tähtiurheilija hätkähtää yhä omaa peilikuvaansa – dramaattisesta sairaudesta näkyvät seuraukset - Uinti - Ilta-Sanomat

Suomalainen tähtiurheilija hätkähtää yhä omaa peilikuvaansa – dramaattisesta sairaudesta näkyvät seuraukset

Matti Mattsson sai autoimmuunisairauden, joka muutti rajusti hänen ulkonäköään. Ihmisten kyselyt ovat ärsyttäneet eniten.

Sairaus vei Mattssonilta hiusten lisäksi myös kulmakarvat ja silmäripset.

3.4.2019 5:59

Matti Mattssonin, 26, uudistunut ulkonäkö hätkähdytti monia, jotka näkivät uutiskuvia Helsingin tiistaina päättyneestä kansainvälisestä uintitapahtumasta. Porilaisen rintauimarin uimalakin alta paljastuu nykyään täyskalju, ja koko mies on muutenkin karvaton.

– Sain vuodenvaihteessa 2017–2018 alopecia-nimisen sairauden. Kehoni hyökkää omaa karvankasvuaan vastaan. Vain kainalokarvat ovat jäljellä, Mattsson kertoi tiistaina.

Ensimmäinen reaktio oli pelästys.

– Hiuksia alkoi lähteä tupoittain, ja hakeuduin erikoislääkärin vastaanotolle. Kuulin, ettei tämä sairaus ole sinänsä vaarallinen, ainoastaan kosmeettinen. Kilpirauhaseni toiminta tutkittiin, koska vajaatoiminta voi aiheuttaa karvakatoa. Fyysiseen vireeseen tämä ei ole vaikuttanut, vuoden 2013 MM-pronssimitalisti 200 metrin matkalta kertoi.

Kesällä 2018 hiuksia kasvoi enää pälvenä Mattssonin päälaella.

– Jos en ajele päätäni, hiuksia kasvaa yhä epätasaisesti joillekin alueille, mikä näyttäisi erittäin epäsiistiltä. Olen sitten valinnut tämän tyylin. Muilta alueilta sheivaaminen käy nykyään nopeasti. Uinnissahan sheivaaminen ei ole mikään uusi juttu muutenkaan.

Esimerkiksi takavuosien tähti Antti Kasvio ja Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen kilpailivat kaljupäisinä. Mattsson käyttää kilpailuissa uimalakkia, harjoituksissa ei.

– Uimalakissa on tärkeän yhteistyökumppanin tuotemerkki.

Ärsyttävimmäksi Mattsson on kokenut sivullisten kyselyt asiasta. Ne ovat kuitenkin ajan kanssa vaimenneet, sillä vesipedon uusi habitus on jo kotikaupungissa ja sen uimahallissa tuttu.

Vaikka Helsingissä tasan puolen sekunnin päähän ensi vuoden olympiakisojen A-rajasta (2.10,35) uinut Mattsson on jo sinut uuden ulkonäkönsä kanssa, peilistä häntä katsoo yhä hieman vieras mies.

– Kieltämättä oma peilikuva hätkähdyttää joskus edelleen. Varsinkin sen jälkeen, kun sairaus vei vielä kulmakarvat ja silmäripset. Ripsien menetyksen muuten huomaa varsinkin talviaikaan ulkona, puolivuotiaan Varpu-tytön isä sanoi.

Ainakin osittain perinnölliseksi katsottu alopecia on parantumaton sairaus, jonka syntymekanismia ei tarkasti tunneta. Joskus karvakato voi olla väliaikainen, joskus ei. Mattsson ei ole suvussaan ensimmäinen karvakadon uhri.

– Ensi vuodenvaihteessa minulla voi taas olla tukka päässä. Jos ei ole, niin ei se elämää haittaa. Olen jo onnellisesti naimisissa, niin ei tarvitse naisia ulkonäöllä hurmata. Ja Varpu ei minua muunnäköisenä ole nähnytkään.

Mattssonin tämän kauden päätavoite ovat pitkän radan MM-kisoissa Etelä-Korean Gwangjussa heinäkuussa. MM-rajan hän on jo rikkonut.

Hänen sairaudestaan kertoi aiemmin mm. Helsingin Sanomat.

Tältä Mattsson näytti huhtikuussa 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?