DDR:n uimaritähti kuoli 57-vuotiaana – joutui syömään dopingaineita 12-vuotiaana

Julkaistu:

Uinti
Kolminkertainen olympiavoittaja Andrea Pinske (o.s. Pollack) kuoli syöpään 57-vuotiaana.
Yksi urheiluhistorian kuuluisimmista lausahduksista kuultiin Montrealin olympiakisoissa 1976 Saksan demokraattisen tasavallan uintivalmentajan suusta. Kun toimittajat kysyivät DDR:n joukkueenjohdolta, miksi monella naisuimarilla on niin matala ääni, valmentaja Rolf Gläser vastasi seuraavasti. ”He eivät tulleet tänne laulamaan, vaan uimaan.”

Tuolloin kommentti saattoi huvittaa, mutta 1990-luvun oikeudenkäyntien jälkeen asia ei enää naurattanut. Vuonna 1998 käydyssä oikeudenkäynnissä kävi ilmi, että Gläser ja moni muu DDR:n uintimaajoukkueen johtohenkilö oli antanut urheilijoille kiellettyjä aineita: sekä tabletteina että ruiskeina. Urheilijoille kerrottiin, että kyse on vitamiineista.

”Emme tulleet laulamaan”

Yksi 1970-luvun menestysuimareista oli Andrea Pollack (myöhemmin Pinske), joka saavutti Montrealin olympiakisoissa 1976 kolme kultamitalia ja kolme hopeaa. Hän oli tuolloin vain 15-vuotias. Mitalisade jatkui vuoden 1978 MM-kisoissa Länsi-Berliinissä ja kesällä 1980 Moskovan olympia-altaassa.

Vuonna 1987 Pollack valittiin Kansainvälisen uimaliiton kunniagalleriaan.

Lokakuussa 1977 Pollack antoi positiivisen dopingnäytteen, mutta koska kyse oli DDR:n sisäisestä testistä, sitä ei koskaan julkistettu. Asia tuli päivänvaloon vasta 1990-luvulla, kun yhdisteen Saksan viranomaiset ryhtyivät selvittämään DDR:n dopingkulttuuria. Pollack myönsi aineiden käytön.

”Vaadin saman verran”

Siinä yhteydessä kävi ilmi, että berliiniläistä SC Dynamo -seuraa edustaneelle Pollackille oli ryhdytty antamaan kiellettyjä aineita jo 12-vuotiaana. Hänen kilpasiskonsa Christiane Knacke–Sommer on kertonut Der Standard -lehden haastattelussa berliiniläisuimarien arkipäivästä 1970–80-lukujen vaihteessa.

– Saimme Oral Turinabol -tabletteja, mutta ilman pakkausta. Kun Andrea sai enemmän kuin minä, vaadin itselleni saman verran, Knacke-Sommer sanoi 1990-luvun lopulla.

– Tänään tiedän, että olimme koekaniineja. Meihin testattiin lääkeaineita, jotka aiheuttivat vakavia jälkiseuraamuksia ilman, että me itse tai vanhempamme tiesimme asiasta.

Fysioterapeuttina valmennuskeskuksessa

Uransa jälkeen Pollack opiskeli fysioterapeutiksi ja työskenteli lähes 40 vuotta Saksan olympiavalmennuskeskuksessa Berliinissä. Keskiviikkona Olympiastützpunkt ilmoitti kotisivuillaan, että Pollack on kuollut 57-vuotiaana. Bild-lehden mukaan hän menehtyi syöpään.

Pollackia jäivät suremaan aviomies ja poika Michael Pinske, joka osallistui vuoden 2008 olympiakisojen judokilpailuihin.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Etusuora.

Artikkelia muokattu 18.57: Poistettu maininta ensimmäisestä minuutin alituksesta 100 metrin perhosuinnissa Montrealin olympiakisojen sekauintiviestissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt