Kolumni: Huippu-uimarit raivostuivat saamastaan kohtelusta – ”Moni rikastuu uinnin avulla, mutta me emme” - Uinti - Ilta-Sanomat

Kolumni: Huippu-uimarit raivostuivat saamastaan kohtelusta – ”Moni rikastuu uinnin avulla, mutta me emme”

Unkarin olympiavoittaja Katinka Hosszu on ollut yksi äänekkäimmistä Kansanvälisen uimaliiton arvostelijoista. Kuvassa Hosszu kauhoo 200 metrin sekauinnin voittoon lyhyen radan MM-kisoissa Kiinan Hangzhoussa.

Julkaistu: 16.12.2018 13:41

Maailman huippu-uimarit ovat ryhtyneet peräämään oikeuksiaan ja vedonneet EU:n kilpailukomissaarin vuoden takaiseen päätökseen.

Uinnin lyhyen ratojen MM-kisoja on käyty kuluneella viikolla Kiinan Hangzhoussa. Lajin kovin taisto käydään kuitenkin altaan sijasta kabineteissa, mutta sielläkin ovat mukana maailman nopeimmat vesipedot kuten Britannian Adam Peaty, Ruotsin Sarah Sjöström ja Unkarin Katinka Hosszu.

Vuosi sitten 8. joulukuuta 2017 EU:n kilpailusta vastaava komissaari Margarethe Verstager ilmoitti, ettei Kansainvälinen luisteluliitto ISU saa estää luistelijaa osallistumasta muiden tahojen järjestämiin kilpailuihin, koska se on vastoin vapaata kilpailua koskevia lakeja.

Perusteluina Vestager mainitsi, että urheilijoiden ura on verrattain lyhyt, joten sinä aikana täytyy pystyä harjoittamaan ammattiaan vapaasti.

Vestagerin mukaan on täysin ymmärrettävää, että pikaluistelijat haluavat kilpailla myös ISU:n ulkopuolisissa tapahtumissa.

* * *

Ratkaisua verrattiin tuoreeltaan vuoden 1995 Bosman-päätökseen, mutta seuraukset eivät ole olleet yhtä dramaattiset. Pikku hiljaa alkaa kuitenkin tapahtua urheilijoiden haastaessa lajiliittojen ylivallan heitä itseään koskevissa asioissa.

Tuorein tapaus on huippu-uimarien ja Kansainvälisen uimaliiton (FINA) kiista, jossa vedotaan nimenomaan EU:n luistelijoita koskevaan linjaukseen.

Torinossa oli määrä lanseerata joulun alla uusi kilpailumuoto, jossa maailman huiput olisivat uineet seurajoukkueina toisiaan vastaan. Olennainen ero muihin uintikisoihin olisi ollut suuri palkintopotti (1,8 miljoonaa euroa).

Hankkeen takana oli energia-alalla miljardiomaisuuden hankkinut Konstantin Grigorishin. Ukrainalainen kävi ensin neuvotteluja FINAn kanssa uuden sarjan lanseeraamisesta, mutta liitto halusi vastineeksi itselleen kahden miljoonan korvauksen.

Neuvottelujen kariuduttua FINA uhkasi uimareita kahden vuoden pannalla ja kansallisia liittoja erottamisella, mikäli nämä osallistuisivat Torinon tapahtumaan.

* * *

Seurauksena Grigorishinin perustama International Swimming League (ISL) joutui marraskuussa ilmoittamaan, että kilpailu peruutetaan.

Uimarit olivat ehtineet innostua ajatuksesta ja hulppeista palkintorahoista. Muutama vesipeto oli jo aikaisemmin kritisoinut FINAa vanhoillisuudesta, ja nyt liitto sai kuulla kunniansa.

– He elävät yhä 1970-luvulla, Peaty sanoi BBC:lle.

Australialaiskauhoja Cate Campbellin mukaan moni rikastuu uinnin avulla ”mutta eivät uimarit”.

Viikko sitten olympiavoittaja Hosszu jätti kahden muun uimarin kanssa joukkokanteen FINAa vastaan. Se tapahtui San Franciscossa, koska perusteena on liiton toiminta USA:n kilpailulakeja vastaan.

Myös ISL nosti Yhdysvalloissa kanteen lajin kattojärjestöä vastaan, joten ainakin lakimiehillä riittää töitä tulevina kuukausina. Urheilijat ehtivät jo kertoa julkisuuteen, että viikon päästä he kokoontuvat Lontooseen keskustelemaan uinnin nykytilasta ja heidän suhtautumisestaan FINAan.

Kuka lyö ensimmäisenä kätensä päätykaakeliin? Annetaanpa Saksan päävalmentajan Henning Lambertzin vastata (Frankfurter Allgmeine Zeitung 10.12.):

– Jos kärkiuimarit pysyvät vaatimuksissaan yhtenäisinä, FINA ei voi voittaa tätä taistelua.

FINAn 82-vuotias puheenjohtaja Julio Maglione oli kerrankin hereillä kokouksessa liiton johdon kokoontuessa MM-uintien yhteydessä. Liitto ilmoitti eilen perustavansa uuden kilpailusarjan Champions swim seriesin, jossa on jaossa 3,5 miljoonaa euroa palkintorahoina eli moninkertaisen määrän liiton aiemmin urheilijoille maksamiin korvauksiin verrattuna.

Lisää Juha Kanervan kolumneja voit lukea täältä.

Luitko jo nämä?