Hiihtolegenda Marjo Matikainen-Kallströmin Roni-pojasta, 17, on kuoriutumassa maailmanluokan urheilija

Julkaistu:

Uinti
Hiihtäjälegenda Marjo Matikainen-Kallströmin uimaripoika Roni urheilee jo nuorten olympiatasolla.
Suomen kaikkien aikojen hiihtäjälegendoihin kuuluvan Marjo Matikainen-Kallströmin, 53, perheessä on riittänyt jännitettävää Buenos Airesissa meneillään olevien nuorten kesäolympiakisojen aikana. Argentiinaan valittiin Suomen edustajaksi uimari Roni Kallström, 17, perheen kolmesta lapsesta keskimmäinen.

– Roni saa itse antaa uraansa liittyvät kommentit. Olen keskittynyt äidin rooliin ja siihen, että kotona olisi kaikki hyvin. Omat urat on urheiltu loppuun kauan sitten, loisteliaan aktiiviuransa 11-kertaisena arvokisamitalistina lähes 30 vuotta sitten lopettanut Matikainen-Kallström sanoi.

Ura päättyi keväällä 1989 Lahden MM-hiihtojen jälkeen; Vuoden urheilijaksi kolmesti valittu hiihtäjä haravoi kisoissa kaksi kultaa, hopean ja kaksi pronssia. Uran kruunu oli 5 kilometrin (p) olympiakulta 1988.

Espoolaisseura Cetusta edustavan lukiopojan lajivalinta ei perheessä yllättänyt. Myös äiti harrasti pitkään kilpauintia. Hänen paras tekniikkansa oli selkäuinti, jonka spesialistiksi poikakin on hioutumassa.

– Se on varmaan ihan geeneissä, en ole Ronille uintiuraani kovin syvällisesti muistellut saati mitään tuputtanut, vielä 17-vuotiaana nuorten SM-finaalin uinut latukuningatar kertoi.

Uimaliiton olympiavalmentaja Jari Varjonen pitää Cetuksessa pääasiassa Timo Peltolan harjoituksissa raatavaa Kallströmiä mielenkiintoisena uimarina. Kallström ui Buenos Airesissa 50 metrillä uuden nuorten SE-ajan ja kilpailee vielä yhdellä henkilökohtaisella matkalla sekä viestissä.

– Kovaa selkäspesialistia on varsinkin miesten puolelle kaivattu, Varjonen sanoo.

Matikainen-Kallström kertoo seuraavansa lajia vain altaanreunalta, mutta huomioita hän on tehnyt.

– Uinti kuuluu maailman kilpailluimpiin suurlajeihin, mutta Suomessa se on varsin pieni laji. Olemme monissa esimerkiksi oloihin, valmennukseen ja urheilijoiden huipulle viemiseen tähtäävissä prosesseissa aika lapsenkengissä. Hyvä vertailukohta on esimerkiksi Ruotsi.

Uinti kuuluu tyypillisesti lajeihin, joissa harjoitusmäärät kasvavat suuriksi jo varhain.

– Tavoitteellisesti harjoittelevan nuoren täytyy tuntea, että työ on mielekästä ja työympäristö kansainvälisestikin kilpailukykyinen. Muuten kaakelien laskeminen alkaa tympiä, urheilu-uransa jälkeen pitkään politiikassa toiminut diplomi-insinööri Matikainen-Kallström toteaa.