Ari-Pekka Liukkonen toimi vetojuhtana – Matti Mattsson päätti SM-kisat ennätykseen

Julkaistu:

Uinti
Liukkosen katse on jo käännetty EM-uinteihin.
Uimari Ari-Pekka Liukkonen sai odotella päämatkaansa aina päätöspäivään asti lyhyen radan SM-uinneissa Oulussa sunnuntaina. 50 metrin vapaauinti sujui jo aamun alkuerissä aikaan 21,24, mikä jäi vain sadasosan miehen omasta Suomen ennätyksestä.

Illan finaalissa odoteltiin uutta Suomen ennätystä, mutta tällä kertaa oululaisyleisö joutui pettymään. Aika 21,26 riitti kuitenkin selvään mestaruuteen ennen Anton Herralaa (21,73).

– Ehkä oli parempi, ettei tänä viikonloppuna tullut nappionnistumista ja jäi nälkää joulukuun EM-kisoihin. Viereisellä radalla uinut Anton Herrala sai peesissäni alitettua kisojen B-rajan, Liukkonen löysi uinnin positiiviset puolet.

SM-kisat toivat Liukkoselle kaksi kultaa ja kaksi hopeamitalia henkilökohtaisilta matkoilta. 100 metrin vapaauinnissa Matias Kosken Suomen ennätys jäi reilun kymmenyksen päähän.

EM-urakka pohdinnassa

Liukkosen kunto ennen Kööpenhaminassa käytäviä lyhyen radan EM-uinteja vaikuttaa muutenkin lupaavalta, sillä hän ui 50 metrin vapaauintiennätyksensä lokakuussa Espoossa. Liukkosen edellinen ennätys oli yli neljän vuoden takaa.

– Venäjän Vladimir Morozov veti lauantaina ajan 20,61 ja hän on selkeästi omilla luvuillaan. Olen kuitenkin joskus voittanut kaikki, joita EM-kisoihin tulee.

Liukkonen laskeskelee, että hän osallistuu kisoissa mahdollisesti vain 50 metrin vapaauintiin ja rintauintiin henkilökohtaisilla matkoilla. Yhdessä viestiuintien kanssa urakka voi osoittautua muuten liian raskaaksi.

Pitkällä radalla Liukkonen osoitti vauhtinsa jo kesällä. MM-kisojen kuudes sija heinäkuussa ja voitto universiadeissa elokuussa olivat saavutuksia, joihin suomalaisuimarit eivät ole aikaisemmin yltäneet.

– Olympialaisten jälkeen kaikki arvokisat ovat menneet hyvin. Tällä hetkellä fokus on täysin EM-kisoissa ja sinne on koko syksy tähdätty.

28-vuotiaalla Liukkosella on yksi henkilökohtainen mitali EM- tai MM-tasolta. Hän ui pitkän radan EM-pronssia vuonna 2014.


Mattsson keskittyy nyt pitkään rataan

Porin Uimaseuran Matti Mattsson laittoi 200 metrin rintauinnin ennätyksensä uusiksi.

Uusi Suomen ennätys kirjataan nyt 2.06,76. Mattssonin vuonna 2013 uima aikaisempi ennätys parani 0,74 sekuntia

Ennätysvauhti ei muuttanut miehen ajatuksia lyhyen radan EM-uintien suhteen.

– Minua kyseltiin lyhyen radan EM-kisoihin, mutta eiköhän kausi ole nyt aika lailla paketissa, ja suuntaan katseeni pitkän radan kisoihin.

Mattsson oli uinnin puolivälissä jäljessä aamun alkueräaikaansa, mutta lopulta vauhdinjako osoittautui onnistuneeksi.

– Uinti oli juuri semmoinen kuin pitää. Maltoin mieleni, ja pyrin pitämään tekniikan rentona.

– Viimeinen ”vinsta” (50 metriä) tuli 32 sekuntiin, kun se aamulla vei 34 sekuntia. Tiesin, että olen ennätyskunnossa, Mattsson iloitsi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt