Matti Mattsson ui SM-kultaa ennätyksellään: ”Olen saanut isyydestä lisävirtaa”

Julkaistu:

Uinti
Porilainen otti Oulussa ensimmäisen SM-kultansa lyhyillä radoilla.
Matti Mattsson on uinnin MM-pronssimies vuodelta 2013, mutta ensimmäistä lyhyiden ratojen Suomen mestaruuttaan hän sai odottaa aina torstaihin asti.

Mattsson ui 100 metrin rintauinnin mestariksi Oulussa. Oma ennätysaika 59,51 riitti peittoamaan Ari-Pekka Liukkosen ja Andrei Tuomolan, jotka uivat myös alle minuutin.

– Pohdin ennen uintia, että olisiko nyt aika ensimmäiselle mestaruudelle, Mattsson myhäili voiton jälkeen.

Puolimatkassa Mattsson oli neljäntenä, mutta varsinkin viimeinen altaanväli tuli vahvasti.

– Uinti ei tuntunut läheskään niin kivalta kuin aamun alkuerässä. Loppu meni väkisin, ja tällä kertaa se onneksi toimi.

Lokakuussa 24 vuotta täyttänyt Mattsson myöntää suoraan, että 25 metrin altaassa uitavat lyhyen radan SM-kisat eivät ole porilaisurheilijan arvoasteikossa ihan ylimmäisenä.

Pitkien vetojen miehelle jatkuvat käännökset eivät ole herkkua. 200 metrin rintauinnin lyhyiden ratojen maailmanennätys on saksalaisen Marco Kochin hallussa. Mattsson toteaa, että 200 metrin matkasta Kochin on laskettu olleen veden alla 106 metriä eli yli puolet matkasta.

Lyhyen radan EM-kisat joulukuussa Kööpenhaminassa eivät kuulu Mattssonin kisaohjelmaan, vaan ajatukset on jo suunnattu pitkille radoille ja ensi elokuun EM-kisoihin, jotka pidetään Glasgow'ssa Skotlannissa.

Käännöksiä hiotaan

Käännöksistä 197-senttinen ja lähes satakiloinen Mattsson ei pääse eroon pitkällä radallakaan, joten kääntymisen tekniikkaan ja yksityiskohtiin on keskitytty hartaasti valmentaja Eetu Karvosen johdolla.

– Käännöksiä hiotaan joka päivä. Ajatusten annetaan muhia hetken aikaa, ja sitten haetaan taas uutta ideaa, Mattsson kuvailee.

Tahtoi Mattsson sitä itse tai ei, hänet muistetaan miehenä, joka ui Suomelle MM-pronssia Barcelonassa vuonna 2013. Siihen nähden viime vuosien tulokset ovat olleet enemmän tai vähemmän pettymyksiä sekä miehelle itselleen että suurelle yleisölle.

– Tulosten takia minä tätä hommaa teen. Viime kesänä MM-kisoissa Budapestissa tuntui älyttömän hyvältä, mutta jostain syystä kilpailusuorituksessa ei irronnut.

– 150 metriä olin vauhdissa mukana, mutta sen jälkeen tuli seinä vastaan.

Viime aikoina Mattsson on saanut uimisen ohella keskittyä uuteen elämäntilanteeseen. Varpu-esikoinen näki päivänvalon lokakuun alussa.

– Yritän auttaa kotona parhaani mukaan. Olen sen verran sikeäuninen, ettei tytär ole hirveästi valvottanut.

Pienokaisen ja huippu-urheilijan tarpeiden samanaikainen huomioon ottaminen ei aina ole helppoa, mutta Mattssonien perheessä asiaa ei nähdä ongelmana.

– Yritän löytää kaikista asioista positiivisen puolen, ja olen saanut isyydestä ehdottomasti lisävirtaa myös uimiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt