Jani Sievinen järkyttyi nähtyään, paljonko saa eläkettä: ”Näytti suorastaan brutaalilta” - Uinti - Ilta-Sanomat

Jani Sievinen järkyttyi nähtyään, paljonko saa eläkettä: ”Näytti suorastaan brutaalilta”

Jani Sievinen järkyttyi tämänhetkisestä työeläkekertymästään.

2.11.2017 5:56

Uintilegenda Jani Sievinen hätkähti toden teolla muutama päivä sitten, kun hän kävi tarkistamassa tämänhetkisen työeläkekertymänsä netistä.

Neljä viime vuotta uintivalmentajana Lohjalla työskennellyt Sievinen, 43, kertoo yllättyneensä totaalisesti.

– Eläkelaskelmani näytti suorastaan brutaalilta, Sievinen sanoo.

– Aluksi tunsin valtavaa pettymystä ja tietynlaista järkytystäkin, mutta nyt asia jopa hieman huvittaa. Ei nimittäin auttaisi itkukaan siihen, että tällä hetkellä eläkekertymäni on vain muutamia satoja euroja kuukaudessa, sekauinnin vuoden 1994 maailmanmestari jatkaa.

  • Otsikon alla olevalla videolla IS Urheilun veropäiväanalyysi, jossa Pekka Holopainen ja Juha Hiitelä perkasivat urheilijoiden tulot.

Sievinen avautui eläkeasiasta myös Facebook-sivullaan. Hän kirjoitti eläkkeestään hyvin ironiseen sävyyn, muun muassa näin:

– Ei tartte haaveilla eläkepäivistä ja mahdollisista reissuista. Kun 10 vuotta nuorempi puoliso on ollut eläkkeellä 10 vuotta, niin töistä tullessa (kepin tai rollaattorin kanssa) saattaa kotona odottaa lämmin ruoka. Pysyy virkeämpänä, kun tekee töitä, Sievinen kuvaili.

– Ei jumalauta! Mähän oon kuollut ennen kuin pääsen edes riittävälle eläketasolle!

Jani Sievinen on yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiä uimareita. Tässä hän juhlii 200 metrin sekauinnin MM-kultaa Roomassa 1994.­

Katseet kääntyvät oitis 1990-lukuun, jolloin Sievinen pääasiassa urheili ja jolloin urheilijoiden eläkeasiat olivat vielä pahasti lapsenkengissä.

Yksi jos toinenkin suomalainen yksilölajien huippu keskittyi puhtaasti kilpailemiseen ja eli taustatiimiensä kanssa kuplassa, jossa koko eläkeasiaa ei edes huomioitu.

– Siihen aikaan kaikista urheilusta saaduilla tuloilla ei ymmärtääkseni olisi ollut edes mahdollista vaikuttaa eläkekertymiin.

– Urheilijoiden eläkeasiat olivat sellainen sekasikiö, etteivät siitä ymmärtäneet edes urheilupomot. Saaduista tuloista maksettiin asianmukaiset verot, mutta siihen se jäi, Sievinen sanoo.

– Vuosituhannen vaihteessa urheilijat velvoitettiin hankkimaan lakisääteinen eläkevakuutus, mutta se ei enää auttanut meitä 90-luvulla kilpailleita. Nykyään urheilijoiden eläkeasiat ovat aivan toisella tasolla, pääpiirteittäin hyvässä kunnossa. Se on tietysti hieno juttu.

Jani Sievinen sanoo, että hänen täytyy nyt työskennellä niin pitkään kuin hän ikinä pystyy.­

Vuonna 1996 olympiahopeaa saavuttanut Sievinen ui parhaimmillaan yli 100 kilometriä viikossa. Kaakelinkuvat tuntuivat jämähtäneen verkkokalvoille, ja kloori vyöryi kirjaimellisesti korvista ulos.

Mainetta, kunniaa ja rahaakin tuli, mutta sittemmin pudotus on ollut raju.

– Arkielämän todellisuus on iskenyt. En tiedä yhtään yksilölajien urheilijaa, joka pystyisi urheilu-uransa jälkeen elämään hamaan loppuun töitä tekemättä, eikä sellainen siis olisi ollut omalla kohdallanikaan mitenkään mahdollista.

Sievinen lopetti komean uransa 32-vuotiaana. Heti uran lopettamisen jälkeen uintikarpaasi teki töitä epäsäännöllisesti, mutta nyt neljä viime vuotta työskentely on ollut säännöllistä.

– Tässä ei nyt kerta kaikkiaan ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä töitä pitkään, niin pitkään kuin ikinä pystyy. Vain sitä kautta oma eläkekertymä kasvaa parhaiten, Sievinen tietää.

Yllätyitkö tähänastisesta eläkekertymästäsi? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen, puh. 09 122 3420, taloussanomat@sanoma.fi. Kertymän voi tarkastaa kotiin postitetusta kirjeestä tai Eläketurvakeskuksen sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?