Uinti

Salailu ajoi Ian Thorpen eläkkeelle jo 24-vuotiaana – kaapista tulo pelasti masennukselta ja alkoholismilta

Julkaistu:

Uinti
Moninkertainen olympiavoittaja Ian Thorpe juhlii 35-vuotissynttäreitään.
Sydneyn olympialaiset vuonna 2000 siirsi etenkin australialaiset urheilijat suurennuslasin alle. Maan omilta tähdiltä odotettiin kotikisoissa suuria, ja maa voittikin 58 mitalia sijoittuen taulukossa neljännelle sijalle USA:n, Venäjän ja Kiinan jälkeen.

Australian suurin sankari oli vasta 17-vuotias uimari Ian Thorpe. Hän oli Sydneyn menestyksekkäin urheilija voittaen henkilökohtaisilta matkoilta kullan ja hopean sekä viesteistä kaksi kultaa ja hopean. Supertähti oli syntynyt.


Tahti kiihtyi MM-kisoissa seuraavana vuonna, jolloin Thorpe voitti kolme henkilökohtaista ja kolme viestikultaa. Tuolloin aussista tuli historian kolmas miesuimari, jolla oli samaan aikaan kolme maailmanennätystä nimissään.

Vuonna 2002 Thorpe vaihtoi valmentajaa suuren mediakohun saattelemana. Hän ei päässyt lähellekään ennätyksiään vuoden 2003 Australian mestaruuskisoissa, mikä kiihdytti kritiikkiä. Saman vuoden MM-kisoissa hän kuitenkin ui neljä mitalia, joista kaksi kultaa henkilökohtaisilta matkoilta ja yhden kullan viestistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Thorpe lähti vuoden 2004 Ateenan olympialaisiin kovat paineet niskassaan. Hän oli epäonnistunut 400 metrin vapaauinnin karsinnassa Australian mestaruuskisoissa. Hän putosi telineeltä ennen lähtöä, ja hänet hylättiin. Lopulta Craig Stevens, joka oli saanut toisen olympiaedustuspaikan kyseisellä matkalla, antoi julkisen paineen alla kisapaikkansa Thorpelle.

Olympialaisten 200 metrin vapaauinnin finaalissa, jota kutsuttiin nimellä Race of the Century (Vuosisadan kisa) nähtiin uskomaton taistelu Thorpen, Peter Van den Hoogenbadin ja tulevan supertähden Michael Phelpsin välillä. Van den Hoogenband johti viimeiselle altaanmitalle asti, mutta Thorpe kiri ohi voittaen kultaa olympiaennätyksellä. Hän voitti kultaa myös 400 metrin vaparissa ja otti pronssia 100 metrillä.


Olympialaisten jälkeen Thorpe ilmoitti pitävänsä tauon. Hänen oli tarkoitus palata kansainvälisiin kisoihin vuoden 2006 Commonwealth Gamesissa, mutta hän sairastui keuhkoputkentulehdukseen, mikä myöhemmin todettiin rauhaskuumeeksi.

Saman vuoden marraskuussa hän ilmoitti eläköitymisestään.

– Aloin katsoa itseäni, en vain uimarina vaan ihmisenä. Se on kuin uisi yhä vain lisää kierroksia ja sitten yhtäkkiä huomaisi, että ympärilläkin on asioita. Siltä minusta tuntuu.

– Olen kysynyt, millaista elämäni on ilman uintia. Se on minulle vaikea kysymys, koska uinti on aina ollut turvaverkkoni. Kun olen epävarma muista elämäni alueista, palaan aina uintiin. Olen nyt ymmärtänyt, että elämässä on tärkeämpiä asioita ja haluan keskittyä niihin, hän sanoi tuolloin.

Thorpe yritti vielä paluuta Lontoon vuoden 2012 olympialaisiin, mutta ei saanut edustuspaikkaa. Hän työskenteli olympialaisten aikana BBC:n kommentaattorina.


Thorpen pitkäaikainen joukkuekaveri ja kilpakumppani Grant Hackett arveli myöhemmin, että Thorpen aikainen eläköityminen johtui hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan.

– Uskon, että homouden peittely oli yksi isoista syistä. Hän on kärsinyt asiasta vuosia, Hackett sanoi SMH:n mukaan.

Thorpe on myöhemmin vahvistanut asian.

– Minua nimitettiin homoksi, kun olin 16-vuotias. Koska se oli kuin syytös, olin aina ajatellut, että se on paha asia, hän kertoi tämän vuoden toukokuussa.

Thorpe tuli julkisesti kaapista vasta vuonna 2014.

– Minulle ei tuota vaikeuksia sanoa, että olen homo. En halua nuorten ihmisten kokevan samaa häpeää, jota jouduin itse kokemaan. Ihmiset voivat varttua, he voivat nauttia elämästään, ja he voivat olla homoja, Thorpe sanoi tuolloin.


Sitä ennen hän oli kuitenkin elänyt rankan vaiheen, johon kuului runsasta alkoholinkäyttöä ja masennusta.

Hän kertoi taistelustaan masennusta vastaan vuonna 2013 ilmestyneessä omaelämäkerrassaan This is Me. Helmikuussa 2014 hänet löydettiin hortoilemassa sekavana kadulta ja vietiin hoitoon. Thorpen manageri kertoi tuolloin, että ex-uimari oli hoidettavana masennuksen vuoksi.

Tänään 35 vuotta täyttävä Thorpe on selättänyt vaikeutensa ja elää nyt onnellisessa parisuhteessa. Hän on seurustellut puolitoista vuotta australialaisen mallin Ryan Canningin kanssa. Pariskunta julkaisee sosiaalisessa mediassa jatkuvasti onnellisia kuvia yhdessä.


Australiassa pohditaan parhaillaan, pitäisikö saman sukupuolen väliset avioliitot hyväksyä. Australialaisille on lähetetty asiasta kysely, jonka tulokset julkistetaan 15. marraskuuta.

Thorpe on ottanut vahvasti kantaa asiaan ja julkaisi hiljattain Instagramissa kuvan itsestään viemässä vastauslappuaan postilaatikkoon.

– Tämä on minulle henkilökohtainen asia, koska se on viesti myös nuorelle minälleni – että se mitä tunsin oli hyväksyttävää.

– Jos avioliittolaki muuttuu, nuoret ihmiset näkevät meidän tosissaan hankkiutuvan eroon LGBTIQ-yhteisön kokemasta syrjinnästä.

Thorpe tekee nykyään paljon hyväntekeväisyystyötä. Hän on mukana esimerkiksi nuorten asioita ja aboriginaalien tasa-arvoista kohtelua ajavissa järjestöissä.