Kuusinkertaisen olympiavoittajan raju paljastus: harkitsi itsemurhaa Rion skandaalin jälkeen - Uinti - Ilta-Sanomat

Kuusinkertaisen olympiavoittajan raju paljastus: harkitsi itsemurhaa Rion skandaalin jälkeen

Kuusinkertainen uinnin olympiavoittaja Ryan Lochte kertoo harkinneensa itsemurhaa kisojen jälkeen.

Ryan Lochte joutui kohun keskelle Rion olympialaisissa.­

7.6.2017 9:39

Yhdysvaltalainen huippu-uimari Ryan Lochte romahti henkisesti Rion olympialaisten aikaisen skandaalin jälkeen viime kesän lopulla. Hän tunsi itsensä niin halveksituksi, että hän mietti jopa itsemurhaa, Lochte kertoo urheilumedia ESPN:n pitkässä haastattelussa.

– Taisin olla Rion jälkeen maailman vihatuin ihminen. Oli itkuisia hetkiä, jolloin ajattelin, että olisi hyvä jos vain menen nukkumaan enkä enää herää, Lochte muistelee.

Skandaali sai alkunsa levottoman Lochten ja kolmen uimaritoverin pitkäksi venähtäneestä toikkaroinnista Rion yössä. Juhlimisesta villiintynyt nelikko virtsasi huoltoaseman katoksen alla, ja Lochte myös kaatoi huoltoaseman mainoskylttejä.

Virkavalta tuli paikalle ennen kuin uimarit ehtivät poistua huoltoasemalta. Aseistautunut poliisi vaati nelikolta korvauksia aiheutetuista vahingoista ennen kuin päästi heidät jatkamaan matkaa.

Lochte kertoi tapauksesta äidilleen, mutta väritti tarinaa väittäen nelikon joutuneen asemiesten ryöstön uhreiksi. Äiti kertoi tapahtuneesta tiedotusvälineille, ja Lochte vahvisti sepittämänsä tarinan.

Brasilian poliisi todisti kuitenkin ryöstön sepitteeksi ja Lochte joutui kokemaan julkisen häpeän. Yhdysvaltain uintiliitto asetti miehen kymmenen kuukauden kilpailukieltoon, joka päättyy kesäkuun lopussa.

Riehakkuus ärsyttää urheilupiireissä

Lochte ihmettelee sitä, että moni julkisuuden henkilö on selvinnyt pahemmastakin törttöilystä pienemmin lommoin.

– Tuli tunne, että ihmiset halusivat vihata minua. Se oli päättää elämäni.

Lochte uskoo, että hänen riehakas luonteensa ärsyttää ihmisiä. Eikä urheilussa ole totuttu siihen, että huippu-urheilija mieluummin viihdyttää itseään juhlien kuin keskittyy huolella vaikkapa lihashuoltoon.

– Haluan ilahduttaa muita. Esimerkiksi baareissa minä olen se, joka tarjoaa kierroksen kaikille.

Ryan Lochte (toinen oik.) juhli kultamitalia Riossa osana Yhdysvaltain 200 metrin vapaauintiviestijoukkuetta.­

Lochte kokee, ettei hän kykene muuttamaan itseään, mutta tunnustaa myös, ettei ole kokeillut esimerkiksi minkäänlaista terapiaa.

Lochte, 32, on kuusinkertainen olympiavoittaja ja 12-kertainen olympiamitalisti. Hän aikoo jatkaa uraansa Tokion 2020 olympialaisiin.

Rion olympialaisissa Lochte voitti kultamitalin Yhdysvaltain 4x200 metrin vapaauintiviestijoukkueessa. Ainoassa henkilökohtaisessa lajissaan 200 metrin sekauinnissa hän sijoittui viidenneksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?