Uimari Jenna Laukkasella salainen ase harjoituksissa – vastaavaa menetelmää ei ole käytössä missään muualla - Uinti - Ilta-Sanomat

Uimari Jenna Laukkasella salainen ase harjoituksissa – vastaavaa menetelmää ei ole käytössä missään muualla

Sairastelu on haitannut Jenna Laukkasen talven harjoittelua.

8.4.2017 10:14

Viime kesänä pitkän radan EM-pronssia uinut Jenna Laukkanen avaa kilpailukautensa viikonloppuna Tukholmassa epävarmoin tuntein. Laukkanen on sairastellut talven aikana useasti. Takana on kolme antibioottikuuria, mikä näkyi myös harjoittelussa.

– En ole pystynyt harjoittelemaan yhtä kovaa kuin viime talvena, Laukkanen myöntää.

Laukkasen sairastelut alkoivat jo joulukuussa. Sen jälkeen hän on joutunut syömään kolme antibioottikuuria. Laukkasen valmentaja Toni Piirainen pohti myös sitä mahdollisuutta, että Laukkanen saattaa olla nyt yllättävän terävässä kunnossa.

– Kun määrästä ja kovista harjoituksista on jouduttu jonkun verran tinkimään, keho saattaa olla herkässä kunnossa, Piirainen pohtii.

Laukkasella ja uintimaajoukkueella on ollut talven aikana käytössä oma salainen ase, Suomessa kehitetty uintiliikkeiden liike-energiaa mittaava anturi.

– Pystymme saamaan sen avulla dataa, joka kertoo, tapahtuuko veto vedessä oikein. Tähän saakka olemme toimineet videoanalyysien pohjalta. Nyt meillä on käytössä selvää dataa siitä, mitä vedessä oikeasti tapahtuu.

– Jennan kohdalla data kertoo muun muassa sen, että kun hänen kehonsa hapottaa, vauhti saadaan pidettyä parhaiten yllä lyhentämällä vetoväliä.

Olympiakomitealta lisäsatsaus

Suomalaisten käytössä oleva innovaatio on kehitetty VTT:n ja olympiakomitean tuella. Vastaavaa mittausmenetelmää ei ole käytössä missään muualla.

– Ei edes Yhdysvalloissa. Siellä yliopistoissa harjoittelu pohjaa pitkälti vanhoihin menetelmiin, Matti Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen selventää.

Laukkanen ja huippu-uimarien valmennusryhmä saivat myös 60 000 euron lisäsatsauksen olympiakomitealta. Tarkoituksena on nostaa uimarit mitalikantaan niin MM-kisoissa kuin Tokion olympia-altaassa.

Valmennuksessa satsataan leiritykseen kotimaassa ja ulkomailla sekä kotimaisiin valmentajiin. Altaassa satsauksen pitäisi näkyä finaalipaikkana heinäkuun MM-kisoissa.

– Oma tavoitteeni on finaalipaikka heinäkuun pitkän radan MM-kisoissa. Otin finaalipaikan jo viime talvena lyhyen radan MM-kisoissa, joten miksi se ei olisi mahdollinen myös pitkän radan kisoissa, Laukkanen painottaa.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?