Michael Phelpsin ex-valmentaja hioo suomalaislupausta kohti maailman huippua - Uinti - Ilta-Sanomat

Michael Phelpsin ex-valmentaja hioo suomalaislupausta kohti maailman huippua

Michael Phelpsin valmentaja Bob Bowman hioo Silja Känsäkoskesta rintauintihuippua amerikkalaisessa yliopistossa.

Silja Känsäkoski on päässyt harjoittelemaan valmentajalegenda Bob Bowmanin (vas. pikkukuva) ohjauksessa. Bowman valmensi aiemmin historian parasta uimaria Michael Phelpsiä.­

3.4.2017 18:02

Silja Känsäkoski, 19, teki loppuvuodesta Jenna Laukkasen kanssa suomalaista uintihistoriaa, kun kumpikin selvisi 100 metrin rintauintifinaaliin lyhyen radan MM-kisoissa Kanadan Windsorissa. Kahta suomalaista naisuimaria ei ollut aiemmin nähty MM-tason loppukilpailussa yhtä aikaa.

Vuodenvaihteessa Känsäkoski astui lentokoneeseen määränpäänä paikka, jossa kaikkien aikojen nimekkäin uintivalmentaja hioo hänestä maailman huippua. Michael Phelpsistä mm. 23-kertaisen olympiavoittajan valmentanut Bob Bowman on nykyään Arizona State Universityn uintipäävalmentaja, ja oululainen Känsäkoski pääsi legendan omaan valmennusryhmään.

– Bowman kirjoittaa harjoitusohjelmani. Hän voi olla harjoituksissa tosi leppoisa, mutta jos teemme altaassa jotain väärin, hän todellakin osaa huutaa ja olla autoritäärinen, kampukselta Phoenixin esikaupungista tavoitettu uimari kertoo Ilta-Sanomille.

Känsäkoski kirjoitti joulukuussa ylioppilaaksi Oulussa Kastellin urheilulukiosta ja aloitti tammikuussa opinnot Arizonassa täydellä urheilustipendillä. Ympäristö ei huimaa.

– Synnyin San Diegossa Kaliforniassa, ja perhe muutti Suomeen, kun olin 8-vuotias. Opiskelu englanniksi ei tuota ongelmia.

”Kaikki on tehtävä pilkulleen”

Uintimaajoukkueessa eri tavalla USA-taustaiset urheilijat eivät ole uusi ilmiö. Rion olympiakisoissa kaartia edustivat Tanja Kylliäinen ja Matias Koski.

Saavuttuaan Arizonaan Känsäkoski harjoitteli joukkueen kanssa vajaan kuukauden, ja sen jälkeen alkoi nyt jo päättynyt lyhyellä jaardiradalla uitu kilpailukausi. Pääaineena hän opiskelee kemiaa kandidaatintutkintoa varten.

– Vastassa oli muun muassa Missy King, joka voitti Riossa rintauinnin ja sekaviestin olympiakultaa. Koulumme paransi tuloksiaan, mutta ihan huippuyliopistoihin emme vielä kuulu.

Kauden jälkeen Känsäkoski puhui lyhyesti Bowmanin kanssa, ja valmennusguru vaikutti tyytyväiseltä.

– Se oli helpottava tunne, tietysti. Hänen filosofiastaan olen oppinut, että kaikki, siis aivan kaikki, on tehtävä pilkulleen, kuten ohjelmassa lukee. Intensiteetti on kova, ja kun asiat on sovitusti tehty, altaasta lähdetään, vaikka treeniaikaa olisi jäljellä.

Silja Känsäkoski kilpaili toukokuussa 2016 EM-kisoissa Lontoossa.­

Harjoittelun ohessa koulutunnit, kokeet ja opinnäytteet on hoidettava säntillisesti; lipsuminen johtaa porttikieltoon altaalle. Pari joukkuekaveria on sellaisen jo saanut.

– Täällä on ollut niin paljon uutta opittavana, etten ole ehtinyt miettiä, miten pääsen esimerkiksi Suomen maajoukkueleireille. Budapestin pitkän radan MM-kisat ovat tietysti kesän ensisijainen tavoite.

Muutaman kerran Känsäkoski on bongannut kampuksen uimahallin lehtereiltä tutun hahmon.

– Michael Phelps on käynyt katsomassa treenejämme ja kisojamme. Hämmentävältä ja hassultahan se tuntuu!

Marylandin Baltimoresta tuleva Phelps asuu nykyään Arizonassa miljoonalukaalissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?