Uinti

Suomen joukkueella tunteet pinnassa – Jenna Laukkanen liikuttui kyyneliin Hanna-Maria Seppälän jäähyväisissä

Julkaistu:

Rio 2016
Hanna-Maria Seppälän olympiajäähyväiset liikuttivat Jenna Laukkasen kyyneliin.
– Hanna-Marian merkitys meille nuoremmille on ollut niin iso.

Tämän sanottuaan Jenna Laukkanen puhkesi kyyneliin, ja myös Emilia Pikkaraisen ja Mimosa Jallow’n tunteet nousivat pintaan. Suomen sekaviestijoukkue oli juuri sijoittunut alkuerissä 11:nneksi, ja tarinan päähenkilön eli Hanna-Maria Seppälän viisien kisojen ja 14 startin olympiaura oli päättynyt. Seppälä, 31, esiintyi kootusti ja viileästi.

– Ei ole vielä kai asia hahmottunut. Mulla oli urheilusta kaksi haavetta eli päästä olympiakisoihin ja kantaa Suomen lippua avajaisissa. Kumpikin toteutui.


ENSIMMÄINEN unelma kävi toteen jo 15 vuoden iässä 2000, jälkimmäinen 27-vuotiaana vuonna 2012. Mitalikin toki oli haave. Pekingin olympiakisojen 100 metrin vapaauinnin finaalin jälkeen Seppälä itki lehdistöalueella. Neljäs sija tuntui katkeralta, vaikka se myöhemmässä tarkastelussa on vuosituhannen kovimpia suomalaisia huippu-urheilutekoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seppälä pääsi Pekingiin huippukuntoon höllättyään tietoisesti opintojaan. Niihin hän ei osannut suhtautua löysemmin kuin urheiluun.


– Vuoden 2003 MM-kullan jälkeen aloin kärsiä pahoista alaselän vaivoista, kuten monet uimarit. Lisäksi päätin panostaa opintoihin kunnolla. Aina olisi voinut tehdä toisin, mutta en osaa katua, kun en voi luonteellenikaan mitään. Pekingin 4. sija ei enää tunnu pahalta lainkaan, se oli tasoni silloin.


SEPPÄLÄ VALMISTUI ensin fysioterapeutiksi ja aloitti sitten opinnot Jyväskylän yliopistossa liikuntabiologian koulutusohjelmassa. Lopputyö on puolivälissä ja lähes kaikki kurssit suoritettu.

– Lopputyön nimi on Naisurheilun menestystekijät. Niistä luulen tietäväni jotakin. Syksyn kirjoitan sitä loppuun. Jos haluan loppuvuodesta palata kilpailemaan, syksyllä täytyy tietysti treenatakin.

Seppälä aikoo vielä jatkaa uraansa ainakin vuoden, mutta jättää takaportin:

– Jos tulisi oikein houkutteleva työtarjous, voisin tarttua siihen.


Valmentajantyöhön Seppälä ei ryhdy. Hän on tietysti nähnyt läheltä äitinsä ja valmentajansa Mirjami Seppälän työtaakan.

– Kun on urheilijana tehnyt yhden 24/7-intensiivisen uran, en hyppää toiseen samanlaiseen. Haluan ja aion pysyä huippu-urheilun parissa, mutta erikoisalojen spesialistina. Mainitaan vaikka kuivaharjoittelu ja mentaaliset asiat.

Seppälä haluaa myös perheen ja lapsia elämänkumppaninsa Anssi Hintsan kanssa.

– Zikavirusjutut eivät innosta ihan heti lapsentekoon, mutta ilman muuta se on suunnitelma, ei kuitenkaan ihan lähitulevaisuudessa.

Hampaankoloon Seppälälle jäi melko vähän; suomalaiselle urheilujärjestelmälle hän antaa hieman sapiskaa.

– Järjestelmä on poliittinen. Sen takia on ollut joskus hirveän vaikeaa saada apua, mikä on osittain vaikuttanut vammoihini. Mietitään, onko rahaa ja mahdollisuuksia eikä tartuta asiaan. Samaan aikaan tilanne pahenee ja pahenee ja pää jumiutuu. Siksi on ollut hirveän tärkeää pitää kiinni omasta tukiverkosta, mutta sellaisen saaminen vaatii rahaa ja paljon energiaa, mikä taas on pois pääasiasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt