Syyrialainen Yusra, 18, kamppaili vuosi sitten tunteja meressä henkensä edestä – kilpailee nyt olympialaisissa

Yusra Mardini pakeni uimalla Syyrian sotaa ja kilpailee nyt Rion olympialaisissa.

Henkensä edestä Syyrian sotaa paennut ja nyt jo 18-vuotta täyttänyt Yusra Mardini harjoitteli Berliinissä Wasserfreunde Spandau 04 -seurassa ja pääsi Rion kisoihin.

3.8.2016 11:37

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kesäkuinen päätös järjestää pakolaisille oma joukkue Rion de Janeiron olympialaisiin nostaa kisoihin nuoren naisen, jonka tarina ei jätä ketään kylmäksi. Tarinaa on seurattu erityisesti Saksassa henkeä pidätellen.

18-vuotias Yusra Mardini pakeni Syyriasta yhdessä sisarensa kanssa elokuussa 2015 ensin Libanonin kautta Turkkiin. He jatkoivat salakuljettajien järjestämällä veneellä yhdessä 18 muun pakolaisen kanssa Kreikkaan.

Kesken matkan kahdeksalle hengelle tarkoitetun veneen moottori sammui ja Yusra Mardini, hänen sisarensa Sarah Mardini sekä kolmas uimataitoinen pakolainen työnsivät venettä vedessä yli kolmen tunnin ajan päästäkseen Lesboksen saarelle. Nykyisin Mardini asuu sisarensa ja vanhempiensa kanssa Berliinissä.

BuzzFeed kertoo verkkosivuillaan, miten Yusra Mardini pelastui ja miten hän valmistautuu olympialaisiin. Hänen elämäntarinansa kietoutuu Syyrian kriisin ja olympialaisten luomaan toivoon uudesta elämästä. Tuolloin 17-vuotias Yusra Mardini joutui uimaan henkensä edestä, mutta nyt hän valmistautuu iloisena tuleviin kisoihin.

Yusra Mardini harjoittelemassa Rion olympia-altaassa.

Mardini ei pelastanut vain itseään, vaan hän teki rohkean päätöksen, kun lautan moottori sammui ja koko lautta oli vaarassa upota.

– Lautalla oli yhteensä 20 ihmistä. Kaikki eivät osanneet uida. Olisi ollut häpeällistä, jos ihmiset olivat kuolleet lautan alkaessa upota, hän kertaa tapahtumia YK:n pakolaisjärjestön haastattelussa.

Yusra ja Sarah Mardini hyppäsivät hyvin kylmään veteen ja alkoivat työntää lauttaa, jotta moottori käynnistyisi. Moottori ei käynnistynyt, vaan sisarusten piti työntää lauttaa kolme ja puoli tuntia.

Yusra ja Sarah kävivät matkansa aikana läpi elämänsä väkevimmät tunteet pelosta ja pakokauhusta lähtien. He onnistuivat viemään lautan Lesboksen saarelle saakka ja toivo vei muista tunteista voiton.

Saksassa alkoi uusi elämä

Kun perheen elämä sai vihdoin uuden alun Euroopan talousveturin, Saksan pääkaupungissa Berliinissä.

Yusra Mardini

Toivo nousi lähes hurmioksi, kun seuran valmentajat näkivät Yusran Wasserfreunde Spandau 04 -seuran harjoituksissa alunperin vuoden 1936 Berliinin olympialaisia varten rakennetussa ja myöhemmin kunnostetussa uima-altaassa, joka sijaitsee legendaarisessa osoitteessa Jesse-Owens-Allee 2 lähellä olympiastadionia.

– Tavoitteeksi täytyy heti asettaa Tokion olympialaiset vuonna 2020, oli joukon yhteinen päätös.

Kun KOK päätti pakolaisten joukkueesta jo Rion kisoihin, muuttui tilanne entistä upeammaksi, sillä Yusra Mardini pääsi niiden 43 urheilijan joukkoon, joille annettiin mahdollisuus yrittää Rion olympialaisiin.

Mukana kisoissa!

Yusra jatkoi kohti ihmeellistä päämäärää ja hän pääsi joukkueeseen. Perjantaina 6.8. hän osallistuu 100 metrin perhosuinnin karsintoihin.

– Haluan sanoa kaikille, että älkää luopuko unelmistanne. Eläkää niin kuin sydämenne sanoo, vaikka se tuntuisi mahdottomalta. Olosuhteet voivat muuttua, eikä kukaan meistä voi tietää mitä tapahtuu, jos yrittää kovasti, Yusra Mardini kertoi tunteistaan kun pääsy kisoihin oli selvinnyt.

Yusra Mardini yhdessä saksalaisen valmentajansa Sven Spannekrebsin kanssa.

Hän vielä korostaa, miten olot Berliinissä ovat hyvät, mutta kaipuu Syyriaan on yhä kova.

– Kun sota loppuu, palaan Syyriaan. Silloin minulla ovat mukanani kaikki ne kokemukset Saksasta ja voin opettaa, miten alamme elää uutta rauhan aikaa, hän korostaa.

Saksassa seurataan mediassa innostuneena, miten nyt jo 18 vuotta täyttänyt Yusra Mardini menestyy ja Wasserfreunde Spandau 04 -seuran verkkosivuilla kerrotaan hänen valmentautumisestaan.

Yusran valmentajana seurassa toimii arvostettu Sven Spannekrebs, joka on huolehtinut B.Z. Berlin -lehden mukaan siitä, että harjoitukset ovat riittävän laadukkaita. Der Spigel puolestaan korostaa, että Yusra voi saavuttaa vielä paljon uimarina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?