Suomalaisurheilija uskaltaa puhua olympiakullasta Riossa – eikä kyse keihäänheitosta: ”Tavoite on realistinen” - Uinti - Ilta-Sanomat

Suomalaisurheilija uskaltaa puhua olympiakullasta Riossa – eikä kyse keihäänheitosta: ”Tavoite on realistinen”

Ari-Pekka Liukkonen tavoittelee olympiakultaa elokuussa Rio de Janeirossa.

Julkaistu: 26.1.2016 6:39

Sydänoperaatiosta toipunut Ari-Pekka Liukkonen loikkaa täysillä kohti olympiaunelmaa.

Fluminensen uimastadionin lähtöteline rusahtaa pahaenteisesti, kun 208-senttinen vapaauimari Ari-Pekka Liukkonen ponkaisee altaaseen. Räjähtävässä loikassa on nopeutta ja voimaa kuin brasilialaisen jaguaarin saalistuksessa.

Vedessä Liukkonen liikkuu yhtä sulavasti kuin Fluminensen klubirakennuksen katolla ja seinämillä kiipeilevät pienet apinat. Trooppisen lämmön patinoimassa, sademetsän vieressä sijaitsevassa treenikeskuksessa näyttää siltä, että mikään ei voi pysäyttää suomalaista sprintteriä.

Suomen uimaritähdet leireilevät Rio de Janeirossa, jossa reilun puolen vuoden päästä käynnistyvät olympiakisat. Liukkonen on päässyt sopivaan aikaan eroon kaikista jarruista, ja pikakiiturin vauhti vain kiihtyy.

Joulukuun alussa pidettyjen lyhyen radan EM-kisojen jälkeen Liukkonen kävi sydänoperaatiossa, jossa pyrittiin poistamaan marraskuussa löydetyt rytmihäiriöt. 19. joulukuuta Liukkonen lähti jo harjoittelemaan Floridaan ja Arizonaan, josta hän lensi olympiakaupunkiin kolmeksi viikoksi.

Ari-Pekka Liukkonen harjoittelee olympiakaupunki Rio de Janeirossa kolme viikkoa.

– Hyvältä on vaikuttanut, mitään oireita ei ole ollut. Kyllä tässä kohtaa voi sanoa jo varmuudella, että on tapahtunut iso muutos parempaan. On vielä liian aikaista sanoa, että on kokonaan päästy eroon rytmihäiriöistä, mutta ainakin ne ovat merkittävästi vähentyneet, Liukkonen kertoo altaan reunalla 30 asteen lämmössä pitkiä raajojaan verrytellessään.

– Kovissa treeneissä palautuminen vetojen välillä on parantunut. Ihan selkeä ero on jo huomattavissa, Liukkonen sanoo.

Kohti olympiakultaa

Berliinin EM-kisojen pronssimitalisti vuodelta 2014 on kertonut tavoittelevansa Riosta olympiakultaa. Hän laskee, että voittoaika 50 metrin vapaauinnissa osuu välille 20,90–21,49.

Liukkosen ennätys on 21,93. Brasiliassa kellotetut ajat kertovat, että kova treenikuukausi on tuonut merkittävää kehitystä.

– Kyllä siihen tähdätään, että olympiafinaalissa ollaan nopeimpia. Kaikki menee siihen suuntaan, että tavoite on ihan realistinen, suomalaisuimari vakuuttaa.

– Yritetään tehdä kaikki mahdollinen sen eteen, ettei jäisi mitään jossiteltavaa, Liukkonen jatkaa.

Ari-Pekka Liukkosen harjoittelu on sujunut sydänoperaation jälkeen.