Uinti

Muistatko olympiahistorian ylivoimaisesti surkeimman uimarin – tätä hän tekee nykyisin

Julkaistu:

Uinti
Vuoden 2000 kesäolympialaisten mieleenpainuvimpia hetkiä koettiin Sydneyn International Aquatic Centerissä.
Altaassa nähtiin kaikkiaan kymmenen maailmanennätystä, mutta historiaan jäi myös olympiahistorian heikoin uintitulos.

Miesten 100 metrin vapaauinnin ensimmäisessä alkuerässä kisasivat Nigerin Karim Bare, Tadžikistanin Farkhod Oripov ja Päiväntasaajan Guinean Eric Moussambani. Dramatiikkaa nähtiin heti startissa, kun Bare ja Oripov suljettiin kisasta varaslähdön takia.

Moussambani lähti yksin matkaan ja pääsi lopulta maaliin hurjan selviytymistaistelun jälkeen. Hänen aikansa oli 1.52,72, mikä jäi yli 50 sekuntia alkuerien toiseksi hitaimmasta ajasta.

Katso video uinnista (YouTube).

Moussambania aiemmin miesten olympiahistorian hitainta satasta piti hallussaan Kanadan Robert Zimmerman, joka kauhoi Lontoon kisoissa vuonna 1908 ajan 1.35,0.

Suorituksestaan Moussambani sai mediassa lempinimen ”The Eel” eli ankerias. Viisumiongelmien takia hän ei saanut osallistumisoikeutta vuoden 2004 Ateenan olympialaisiin. Pekingin ja Lontoon olympialaiset jäivät väliin suosiolla, vaikka vuonna 2012 Moussambani kertoi CNN:lle onnistuneensa uimaan satasen jo 55 sekuntiin. Lontoossa 2012 satasen alkueristä jatkoon selvisi ajalla 48,99.

Moussambani on kouluttautunut IT-alan insinööriksi. Hän valmentaa myös Päiväntasaajan Guinean uintimaajoukkuetta, joka sai ensimmäisen olympiamittaisen (50 metriä) uima-altaan vuonna 2012.

Vaikka Moussambania ei ole nähty kilpa-altaassa, uintiura ei ole virallisesti päättynyt. Tänä vuonna 36-vuotias Moussambani on väläytellyt yrittävänsä vielä mukaan vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisiin.

– Ihmisillä on oltava tavoitteita, päämääriä, Moussambani sanoi 9Sport-sivuston mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt