Matti Mattssonilla näkemyseroja valmentajan kanssa - yhteistyön jatko vaakalaudalla? - Uinti - Ilta-Sanomat

Matti Mattssonilla näkemyseroja valmentajan kanssa - yhteistyön jatko vaakalaudalla?

Matti Mattsson jätti harjoitusleirin väliin valmentajan näkemyksen vastaisesti.

Matti Mattsson jätti harjoitusleirin väliin valmentajan näkemyksen vastaisesti.­

29.7.2014 6:38

Rintauimari Matti Mattssonin ja valmentaja Tomi Pystysen jo viime syksynä vasta kriisipalaverien kautta jatkunut yhteistyö on yskinyt kesän mittaan pahan kerran, vaikka kaksikko valmistautuu paraikaa Porissa ensikuisiin Berliinin EM-kisoihin.

Mattssonin piti osallistua kesäkuussa harjoitusleirille Espanjassa, mutta hän jätti leirin väliin täydellisesti Pystysen näkemyksen vastaisesti ja jäi mieluummin harjoittelemaan Poriin. Porin kaupunki on sallinut Mattssonin harjoitella yleisöltä suljetussa uimahallissa läpi kesän maanantaista perjantaihin.

- Halusin ehdottomasti Matin lähtevän Espanjaan, mutta hänellä oli tällainen näkemys. Ehkä lähipiirinkin mielipide vaikutti päätökseen. En hyväksy tällaista, eikä se voi enää toistua. Tämän jälkeen on enää kaksi vuotta olympiakisoihin. Näistä asioista jutellaan, kun kausi on ohi, Pystynen kommentoi eilen Porista.

Kaksikko aloittaa huomenna harjoittelussaan ns. kevennysvaiheen, jonka aikana rajua harjoituskuormaa pudotetaan merkittävästi ja haetaan sen kautta nopeutta esiin.

Mattsson ei osallistu maajoukkueen Kyproksen-leirille, vaan matkustaa Berliiniin suoraan Porista. Hänen päämatkansa 200 metrin rintauinnin finaali uidaan 21. elokuuta. Viime vuonna Mattsson ui Barcelonan MM-kisoissa sensaatiomaisesti pronssia SE-ajalla 2.08,95. EM-menestys ei irtoa helpommalla, sillä matkan kovimmat nimet, kuten kaikki Barcelonan mitalistit, tulevat vanhalta mantereelta.

Mattssonin päätös jäädä Poriin kesäkuussa oli iso negatiivinen yllätys Pystyselle, jonka oli matkustettava Espanjaan kahden viikon leirille. Leiri kuului hänen työvelvoitteisiinsa turkulaisseura ÅSK:n valmenuspäällikkönä.

Mattsson harjoitteli kesäkuiset kaksi viikkoa Porissa yksin ilman altaanlaidalla päivystänyttä kello- ja pillimiestä. Tämä ei lupaa hyvää, sillä kyseisten harjoitusviikkojen aikana kuorma oli rajuimmillaan, mikä normaalisti vaatii altaanreunalta tiukkaa käskytystä ja valvontaa.

Mattsson ei näe asiassa ja tilanteessa ongelmaa.

- Pystyin vetämään kaksi todella kovaa ja laadukasta viikkoa ilman koutsiakin. Sain varmasti itseni tarpeeksi lujille, Mattsson kommentoi päivän toisen harjoitussessionsa alla.

Hän kertoo jääneensä Poriin lähinnä siksi, että on koko ajan saanut kotikaupungissaan käyttöönsä ylellisesti koko uimahallin.

- Espanjassa en olisi saanut edes omaa rataa. Täällä saan syödä kotiruokaa ja treenata tutussa miljöössä.

Mattsson myöntää, että Pystysen kanssa on ollut suven aikana tiukempaakin mielipiteenvaihtoa.

- Mutta asiat on puhuttu, ja nyt puhallamme varmasti yhteen hiileen.

Vetäytymistä maajoukkueen Kyproksen-leiriltä Mattsson pitää fiksuna ratkaisuna.

- Allasveden lämpötila nousee siellä kuulemma 34:ään. Siinä alkaa 200 metrin vedoissa vähän jäähdytys piiputtaa. Suomeksi sanoen järkevä treenaaminen on niin lämpimässä vedessä mahdotonta.

Porilaisen tavoite Berliinissä on uida vähintään Suomen ennätyksensä tasolla.

- Pääsin käsileikkauksen jälkeen treenaamaan tammikuussa, ja siitä lähtien on vedetty todella kova ja pitkä setti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?