Äiti vastustaa Michael Phelpsin lopettamispäätöstä - Uinti - Ilta-Sanomat

Äiti vastustaa Phelpsin lopettamispäätöstä

Michael Phelps ui Lontoossa vain seitsemän matkaa.

Michael Phelps ui Lontoossa vain seitsemän matkaa.

Julkaistu: 26.7.2012 23:42

Keskittynyt, tuimahko ilme, hörppy juomapullosta ja istumaan runsaslukuisen lehdistölauman eteen.

Michael Phelps kaivaa kännykkänsä esiin ja kuvaa yleisöään, koska "tekin aina kuvaatte minua". Phelpsistä kuoriutuu puolituntisen aikana esiin uusia piirteitä.

Hän vaikuttaa aiempaa rennommalta uransa ilmeisesti viimeisten kilpailujen alla. Niitä voisi kutsua loppukiriksi tai kunniakierrokseksi, ehkä jonkinlaiseksi paluuksikin. Uimataitonsa todisteluun Phelpsillä ei ole tarvetta, mutta saavutettavaa löytyy.

Hän haluaa haastaa itsensä ja edustaa maataan.

- Jotkut haluavat ilmaista tunteensa sanoilla, jotkut teoilla. Minä olen aina tehnyt sen uimalla. Olen päässyt tähän asti ja olen tyytyväinen uraani. Nyt nähdään mitä tapahtuu sen viimeisellä viikolla, Phelps kertoo.

Äiti haluaa Rioon

Amerikkalainen Phelps voitti neljä vuotta sitten Pekingissä kerrassaan kahdeksan kultamitalia ja kohosi olympiahistorian menestyneimmäksi urheilijaksi. Hän ei yritä toistaa ihmesaalista Lontoossa. Phelpsin olympiaohjelmassa on seitsemän matkaa, joista henkilökohtaisia on neljä.

- Tavoitteet ovat erilaiset. Pekingiin lähtiessä yritimme valloittaa kaiken. Tämä on huipennus. Nyt on enemmän kyse siitä millaisen kuorrutuksen haluan pehmikseeni. Tarkoitus on nauttia ja pitää hauskaa.

Phelpsin suunnitelmalla uran päättymisestä on ainakin yksi vaikutusvaltainen vastustaja. Michaelin äiti Debbie Phelps on mieltynyt ajatukseen Rio de Janeiron olympialaisista 2016 osittain siksi, että haluaisi matkustaa Brasiliaan.

Michael lohdutti äitiään sanomalla, että he voivat mennä katsomaan kisoja.

Lochte heti vastassa

Pitkäaikaisen valmentajan Bob Bowmanin mielestä mikään ei enää voi muuttaa Phelpsin jättämää jälkeä.

- Hän on olympiahistorian menestynein urheilija. Ja on sitä tämän kesän jälkeenkin, Bowman tietää.

Pekingin ennätyssaaliin jälkeen Phelpsin motivaatio hiipui. Hän on myöntänyt, ettei pari vuotta sitten tehnyt "kaikkea mitä olisi voinut tehdä".

Samalla hänen maanmiehensä Ryan Lochte pyrähti uintikuninkaaksi. Phelps ja Lochte kohtaavat Lontoossa sekauinneissa, joista ensimmäinen osuu lauantaiksi. Olympiakarsinnoissa Lochte löi Phelpsin 400 metrin sekarissa.

Valmentaja Bowman kokee kohtaamisen täydelliseksi tilaisuudeksi edistää uintiurheilun suosiota heti olympialaisten alkuun.

- Valmentajan unelma. Yleisön unelma. Mahtavan jännittävää, Bowman hehkutti.

Phelps on ajoituksen mestari. Kuntohuipun ohella hän osaa ajoittaa yksityiskohdat. Paras esimerkki siitä nähtiin Pekingissä, kun Phelps oli hävitä sadan metrin perhosuinnin serbialaiselle Milorad Cavicille. Phelpsin viimeinen rykäisy riitti voittoon yhdellä sadasosasekunnilla. Moinen kyky tietää vaikeita aikoja Lochtelle, jonka vahvimmaksi ominaisuudeksi mainittu floridalainen rentous näyttäisi tarttuneen Phelpsiin.

Lisää aiheesta