Nainen ei ehtinyt tehdä ensimmäistäkään työvuoroa, kun sai jo potkut

Lahtelaiseen lastensuojelulain alaiseen yritykseen palkattu nainen vaati vuoden palkkaa vahingonkorvauksena irtisanomisestaan.

Nainen piti työsuhteen katkaisemista laittomana, ja vaati lähes 26000 euron korvauksia. Kuvituskuva.

3.11.2019 8:02

Työsuhteen oli määrä alkaa koeajalla, mutta hän ei tullut sovittuun työvuoroon. Nainen ei tehnyt ensimmäistäkään työvuoroa, kun sai potkut.

Jo perehdyttämis­tilaisuudesta nainen karkasi työnantajansa hämmästykseksi kesken kaiken pois eikä hän ei toimittanut työantajalle vaadittavia todistuksia ja rikosrekisteriä, kuten alan työtehtävissä vaaditaan. Kokemusta tehtävään palkatulla oli alalta muutama vuosi ja käytäntöjen piti olla tuttuja.

Nainen piti työsuhteen katkaisemista laittomana, ja vaati lähes 26 000 euron korvauksia. Korvausten sijaan nainen joutuu maksamaan työantajansa 12 300 euron oikeudenkäyntikulut, päätti Päijät-Hämeen käräjäoikeus perjantaina, kun se ratkaisi riidan.

Yrityksessä on viisi ympärivuorokautista lastensuojelulain alaista asiakaspaikkaa ja lain mukaan pitää olla tietty määrä hoito- ja kasvatusalan ammattilaisia. Aluehallintoviranomaiset valvovat, että asiat ovat niin kuin on sovittu.

Potkut saanut nainen vei asiansa oikeuteen. Hän piti potkujaan työsopimuslain vastaisina. Omasta mielestään ne olivat tulleet töiden vähyyden vuoksi taloudellisista ja tuotannollista syistä. Kuitenkin yritykseen oli palkattu samaan aikaan kaksi uutta työntekijää.

Nainen kertoi potkujen syyksi työnantajan ilmoittaneen ainoastaan ”koeaika”. Hänelle oli sovittu työsuhteen kolmelle ensimmäiselle viikolla työtunnitkin, mutta hän ei tehnyt ainoatakaan vuoroa. Säännölliseksi työajaksi oli sovittu kolmen viikon jaksossa 116 tuntia kolmivuorotyössä.

Työnantaja kiisti potkujen laittomuuden, sillä työssä ei voinut olla henkilö, joka ei täyttänyt vaadittuja vaatimuksia.

Palkanmaksaja muistutti, ettei ollut saanut lain vaatimia todistuksia ja paheksui myös naisen poistumista pakollisesta perehdyttämis­tapaamisesta omiin menoihinsa vedoten. Nainen oli lisäksi ilmoittanut, ettei pysty hoitamaan sovittuja työvuoroja.

Työttömyyskassa oli maksanut naiselle päivärahaa kahdelta kuukaudelta lähes 2 700 euroa.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan perusteet työsuhteen purkamiselle koeaikana olivat olemassa, kuten työantaja oli esittänyt.

Potkut saanut ei pystynyt osoittamaan, että työsuhteen purkaminen olisi johtunut tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Hän ei pystynyt osoittamaan mitään muuta syytä, josta työsuhteen purkaminen olisi johtunut.

Oikeus muistutti, että kokemuksensa perusteella naisen olisi pitänyt tietää työn vaatimista asiakirjoista, jotka hänen olisi pitänyt toimittaa ennen työsuhteen alkua palkanmaksajalle.

Kun työnantaja voitti jutun eikä ollut aiheuttanut oikeudenkäyntiä, joutuu potkut saanut maksamaan riidan oikeudenkäyntikulut, 12 322 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?