Tunnistatko varoitusmerkit? Työuupumukselle laaditaan raja-arvot, ja mittarit kohdistuvat neljään keskeiseen oireeseen

Kun työ muuttuu, mittareidenkin pitää muuttua.

Työuupumus voi johtaa sairastumiseen tai olemassa olevien sairauksien pahenemiseen ja työkyvyttömyteen.

9.10.2019 6:56

Työterveyslaitos alkaa kehittää uutta työkalua työuupumuksen mittaamiseksi.

Uupumusta mitataan kysymyspatteristolla. Tulokset esitetään eräänlaisilla liikennevaloilla, jotka auttavat tunnistamaan varhaiset varoitusmerkit ja pitkälle edenneen työuupumuksen.

Työkalu on tarkoitettu työpaikkojen, työterveyden ja yksityisten ihmisten käyttöön.

Työuupumusta mittaavia kysymyspatteristoja on tehty ennenkin. Työ on kuitenkin muuttunut, ja siksi mittareitakin halutaan päivittää, tutkija Janne Kaltiainen sanoo.

Toistaiseksi Suomessa ei myöskään ole kliinisesti määriteltyjä työuupumuksen raja-arvoja, jotka auttaisivat tunnistamaan hälytysmerkit ajoissa.

Kysymyksillä mitataan neljää ydinoiretta.

Ensimmäinen on krooninen väsymys. Sillä tarkoitetaan vakavaa voimavarojen menetystä, johon liittyy fyysisiä ja henkisiä tuntemuksia.

Kroonisesti uupunut kokee, että kaikki työssä vaatii ponnisteluja. Hän ei palaudu työpäivän jälkeen eikä hänellä ole voimia uuteen työpäivään.

– Joskus on käytetty tällaista termiä kuin lopen uupunut. Mielestäni se kuvaa sitä aika hyvin, Kaltiainen sanoo.

Toinen ydinoire on henkinen etääntyminen. Se viittaa kyynistymiseen.

Kun kroonisesti väsynyt ei pysty suoriutumaan työssä, etääntyminen ilmenee siten ettei työ enää kiinnostakaan. Vastaava tehtävä on aiemmin tuntunut mielekkäältä ja merkitykselliseltä muttei enää innosta lainkaan.

– Se on tällaista etäisyyden ottoa omaan työhön, joka samalla ikävä kyllä usein myös ruokkii muita oireita.

Kolmas oire on kognitiivisen hallinnan heikentyminen. Sillä tarkoitetaan unohtelua, hajamielisyyttä ja keskittymisvaikeuksia.

Kaltiaisen mukaan työuupumuksessa toipuvalla voi mennä vuosia, ennen kuin tarkkaavaisuus ja keskittymiskyky palaavat ennalleen.

Kyvyt ovat oleellisia nykypäivän tietotyössä, mutta tutkijan mukaan kognitiivisten kykyjen heikkeneminen puuttuu monista nykyisistä työuupumuksen mittareista.

Neljäs oire on emotionaalinen hallinnan menetys.

Siitä voi olla kyse, jos työntekijä reagoi tavalla, josta ei tunnista itseään. Se voi olla ärtyneisyyttä tai itkuisuutta, joka ei ole itselle tyypillistä.

Mikä sitten on normaalia väsymystä tai unohtelua, ja milloin pitää huolestua? Sitä tutkijat alkavat nyt selvittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?