BBC hehkuttaa: Suomi on maailman joustavin maa tehdä töitä

Suomalaista työmallia ylistetään maailmalla.

Etätyöntekijä kuvituskuvassa.

9.8.2019 5:11

Britannian yleisradioyhtiö BBC hehkuttaa verkkosivuillaan Suomea maailman joustavimmaksi maaksi tehdä töitä.

Suomessa vieraillut toimittaja Maddy Savage kertoo laajassa artikkelissaan vuonna 2020 voimaan tulevasta uudesta työaikalaista, joka vastaa paremmin modernia työelämää. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että joustavat työajat ovat toimineet täällä jo useamman vuosikymmenen ajan.

– Se on työmalli, joka sopii hyvin maassa syvälle juurtuneeseen luottamuksen, yhdenvertaisuuden ja pragmatismin kulttuuriin, kirjoittaa Savage.

Hänen mukaansa esimerkiksi Eurobarometri-tutkimuksesta ilmeni, että suomalaisten luotto maanmiehiinsä on korkeampaa kuin missään muualla Euroopassa.

Savage nostaa esiin myös tilintarkastusjätti Grant Thorntonin taannoisen tutkimuksen, jonka mukaan 92 prosenttia suomalaisyrityksistä sallii työntekijöidensä mukauttaa työtunteja omien tarpeidensa mukaan. Esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa vastaava luku oli 76 prosenttia.

Artikkelissa kerrotaan muun muassa suomalaisen IT-firman työntekijästä, joka ehdotti lapsen syntymän yhteydessä työnantajalleen, että hän voisi tehdä etätöitä Espanjasta käsin puolen vuoden ajan. Työnantaja suostui, ja Etelä-Euroopassa työskenteleminen teki työntekijästä jopa aiempaa tuotteliaamman.

– Se toimi itse asiassa loistavasti, jopa paremmin kuin olin ajatellut, hän sanoo.

Artikkelin mukaan moni suomalainen tekee etätöitä, esimerkiksi kaukana kaupunkien vilskeestä. Etenkin heinäkuussa ihmiset työskentelevät kesämökeiltään käsin.

Yksi haastatelluista on Aalto-yliopiston Johtamisen laitoksen professori Eero Vaara, joka uskoo Suomen näyttävän esimerkkiä muille maille jatkossakin.

– Parhaissa tapauksissa nämä järjestelyt todella toimivat, koska työntekijöillä on silti turvaa, mutta samaan aikaan voidaan luoda työolot, jotka hyödyttävät yritystä tai organisaatiota ja sopivat yksilöiden tilanteisiin, toteaa Vaara.

– Mielestäni Suomessa ja Pohjoismaissa yleisesti kyse on siitä, etteivät ainoastaan isot yhtiöt tarjoa joustavaa työskentelyä vaan hyviä positiivisia esimerkkejä löytyy kaikkialta. Se voi parantaa asioita kaikkien kannalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?