Jutta ei ole koskaan saanut lomailla neljää viikkoa yhtäjaksoisesti – eri alojen ihmiset kertovat kuinka lomia rajoitetaan: ”Se on kirjoittamaton sääntö”

Lukijoiden mukaan alle neljän viikon kesälomat ovat arkipäivää.

24.6.2019 21:38

Toimihenkilöliitto Erton tekemän kyselyn mukaan yli neljännes kaikista palkansaajista ja lähes puolet alle 30-vuotiaista palkansaajista saa halutessaan vuosilomalain mukaisesti pitää yhtäjaksoisesti neljä viikkoa kesälomaa.

Vuosilomalain mukaan työnantajalla on mahdollisuus poiketa yhtäjaksoisesta neljän viikon lomasta vain hyvin poikkeuksellisesti. Yleensä yhdenjaksoisen loman puute on siis aina lainvastainen.

– Hyvin poikkeuksellisia syitä on nimittäin käytännössä niin vähän, ettei sillä ole tilastollista merkitystä, sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen tiedotteessa.

Lomaa voidaan pilkkoa osiin, jos asiasta sovitaan yhdessä työntekijän kanssa. Ilta-Sanomien lukijat kertovat, että todellisuudessa hajautetut kesälomat ovat arkipäivää ja työpaikoilla ikään kuin kirjoittamattomia sääntöjä.

”Kolme viikkoa on lyhyt aika palautua kolmivuorotyöstä”

IS:n haastattelema päivystysalueen sairaanhoitaja pääkaupunkiseudulta kertoo, että hänen työpaikallaan ei anneta yli kolmen viikon yhtäjaksoisia lomia kenellekään ikinä.

– Kukaan ei edes toivo lomalistalle neljää viikkoa lomaa, sitä kun ei saisi. Se on kirjoittamaton sääntö.

Sairaanhoitaja kertoo, että esimies haluaisi pilkkoa vielä kolmenkin viikon kahteen osaan.

– Se on ihan älytöntä. Kolme viikkoakin on todella lyhyt aika palautumiseen kolmivuorotyöstä.

Erityisiä perusteluja alle neljän viikon yhtäjaksoisille lomille ei ole annettu.

Sääntönä työpaikalla on, että lomista 60 prosenttia täytyy pitää kesällä, mutta kuitenkin vain enimmillään kolme viikkoa kerrallaan. Loput 40 prosenttia täytyy pitää talvikaudella, mutta silloinkin vain enimmillään 9 päivää putkeen.

Rajoitusten tarkoituksena voi olla se, että pyritään varmistamaan, että päivystyksessä on osaavaa henkilökuntaa läpi kesän.

– On tosi hankalaa meille vakituisille, että tulee uusia työntekijöitä, jotka eivät pysy meidän hommassa mukana ja samaan aikaan tulevat vielä kesälääkärit, jotka ovat yhtä pihalla kuin uudet sairaanhoitajatkin.

Yhden viikon loma tuntuu lukijoista turhalta

Toisaalla ilman kesätyöntekijöitä ja -sijaisia eivät lomat välttämättä onnistuisi ollenkaan. Kanta-Hämeessä kaupan alalla työskentelevä lukija kertoo IS:lle, että ilman kesätyöntekijöitä suurehko myymälä olisi ”ihan hukassa”.

Myyjä kertoo, että pääsee itse pitämään lomansa 3 viikon ja yhden viikon jaksoissa. Yksittäinen viikko kesällä on kuitenkin hänen mukaansa ”yhtä tyhjän kanssa”.

– Tykkäsin siitä, että oli neljä viikkoa lomaa viime vuonna. Silloin oli oikeaa loman tuntua, eikä koko ajan tuntunut siltä, että pian pitää palata töihin.

Lomaviikkojen rajoitukset eivät kuitenkaan koske työpaikalla kaikkia. Hämäläisen myyjän mukaan myymäläpäällikkö saa aina pitää lomaa heinäkuussa ja aina neljä viikkoa putkeen.

Lahtelainen Jutta kertoo IS:lle, että hänenkin työpaikallaan osa työntekijöistä on saanut neljän viikon lomia, mutta osa ei. Jutta kertoo, ettei ole koskaan saanut pitää neljää viikkoa lomaa yhtäjaksoisesti.

Tämän kesän lomalistasta Jutta oli valinnut itselleen neljän viikon pätkän, jota esimies ei kuitenkaan sitten hyväksynyt. Lomasuunnitelmat festareista ja mökkeilystä menivät ihan uusiksi.

Työpaikalla lomatoiveet merkitään alkuvuodesta viikkolistaan, joka ilmestyi Jutan mukaan yllättäen ilmoitustaululle.

– Asiasta ei tullut mitään ilmoitusta, ei tekstiviestiä tai muuta. Kesälomat meni sitten ”nopeat syö hitaat” –periaatteella.

Poliisit ja farmaseutit eivät lomaile sesonkiaikaan

15 vuotta apteekissa työskennellyt farmaseutti Vantaalta kertoo IS:lle, että sesonkiaikana kesäkuusta elokuuhun ei ole mahdollisuutta pitää neljän viikon yhtäjaksoisia lomia. Perusteluja asialle ei ole annettu.

– Asia on vaan aina ollut näin. Kukaan ei ole koskaan kyseenalaistanut tämän laillisuutta.

Farmaseutin mukaan kaksi viikkoa ei millään riitä palautumiseen, vaikka ensimmäisen viikon siihen käyttäisikin. Viimeistään toisen viikon pyörähtäessä käyntiin, alkaa jo valmistautua töihin palaamiseen.

– 3+1 järjestelyssä taas yksi viikko tuntuu täysin turhalta, jollei lähde matkalle.

Poliiseja työllistää kesäisin erityisesti erilaiset suurtapahtumat. Viime kesänä Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisen ajaksi poliisit eivät saaneet lomailla tai saivat ainakin keskeyttää lomansa, jos he ehdottomasti halusivat osallistua tapaamisen järjestelyihin.

Pääkaupunkiseudulla työskentelevä poliisi kertoo Ilta-Sanomille, että tänä kesänä EU-puheenjohtajuuskauden takia ei ole annettu mahdollisuutta viettää neljän viikon yhtäjaksoista lomaa. Ylijäävää viikkoakaan ei saa pitää sesonkiaikana.

– Tämä vaikuttaa siten, että kun viimeisen viikon voi ottaa syyskuulle, niin suurin osa haluaisi pitää sen silloin. Kaikki eivät tietenkään kuitenkaan voi olla pois. Tällöin osa joutuu pitämään lomansa vielä myöhemmin, poliisi kertoo.

Poliisi kertoo, että rajoitukset koskevat tasapuolisesti kaikkia poliiseja. Kesälomarajoitusten lisäksi poliiseilla on ollut jo muutaman vuoden ajan lomakielto myös jouluna ja uutena vuotena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?