Lähinnä irtisanomiset mieleen tuova yt-laki voi jäädä historiaan – tällaisia uudistuksia työryhmä ehdottaa - Työelämä - Ilta-Sanomat

Lähinnä irtisanomiset mieleen tuova yt-laki voi jäädä historiaan – tällaisia uudistuksia työryhmä ehdottaa

Työryhmä siirtäisi työvoiman vähentämismenettelyä koskevat säännökset työsopimuslakiin.

–Henkilöstön ja työnantajan väliselle kehittävälle yhteistoiminnalle on jatkuvasti lisääntyvä tarve, työministeri Jari Lindström (sin.) kommentoi.

5.11.2018 13:40

Nykyisin lähinnä irtisanomiset mieleen tuova yt-laki voi nykymuodossaan jäädä historiaan, jos sen uudistamista selvittäneen työryhmän suositukset käyvät toteen.

Selvityshenkilöinä toimineiden Katarina Murron ja Rauno Vanhasen mukaan yt-laki ei nykyisellään vastaa tavoitetta edistää työnantajan ja henkilöstön vuoropuhelua. Laki pitäisi uudistaa niin, että henkilöstön tiedonsaanti yrityksen tilanteesta sekä vaikutusmahdollisuudet paranisivat.

Selvityshenkilöt ehdottavat, että laista irrotetaan kokonaan työvoiman vähentämismenettelyä koskevat säännökset ja ne siirretään osaksi työsopimuslakia.

Ehdotuksen mukaan uutta lakia sovellettaisiin vähintään kymmenen hengen yrityksissä.

– Lain uudistamista tarvitaan. Henkilöstön ja työnantajan väliselle kehittävälle yhteistoiminnalle on jatkuvasti lisääntyvä tarve, työministeri Jari Lindström (sin.) kommentoi.

Lindström aikoo asettaa vielä tämän vuoden puolella kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan uudistustyötä.

Taloudellisiin ja tuotannollisiin irtisanomisperusteluihin täsmennyksiä

Työsopimuslakiin siirrettäviä säännöksiä työvoiman vähentämismenettelystä sovellettaisiin vähintään kymmenen työntekijän työpaikoilla, mutta kuitenkin vain silloin, kun vähentäminen koskee vähintään viittä työntekijää tietyn ajanjakson aikana.

Taloudellisia ja tuotannollisia irtisanomisperusteita ehdotetaan täsmennettäväksi ja muutosturvaa parannettavaksi, kun irtisanominen tapahtuu tuotannollisilla perusteilla tai töiden uudelleenjärjestelyiden perusteella.

Nykyinen yhteistoiminnasta yrityksissä annettu laki on ollut voimassa reilut kymmenen vuotta. Hallitus päätti selvittää yt-lain muutostarpeet huhtikuussa pidetyssä kehysriihessään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?