Portsari-Jaakon kokema kourinta poiki vilkkaan keskustelun – taksikuskille sateli ronskeja ehdotuksia takapenkin neideiltä - Työelämä - Ilta-Sanomat

Portsari-Jaakon kokema kourinta poiki vilkkaan keskustelun – taksikuskille sateli ronskeja ehdotuksia takapenkin neideiltä

Julkaistu: 18.9.2018 20:19

IS kertoi eilen järjestyksenvalvoja Jaakosta, joka tulee työssään jatkuvasti naisten kourimaksi. Jaakolle sataa tukea muilta portsareilta, vartijoilta ja taksikuskeilta.

Järjestyksenvalvojana yökerhoissa työskentelevä Jaakko toivoisi, että julkisuudessa puhuttaisiin enemmän naisten miehiin kohdistamasta seksuaalisesta häirinnästä. Hän kehuu suurimman osan asiakkaista käyttäytyvän hienosti humalassakin. Sitten on niitä, joiden käytöksessä olisi parantamisen varaa.

– Joillakin alkoholi tuntuu kadottavan kaikki käytöstavat, järjen ja estot. Humalaiset naisasiakkaat – nuorimmat ovat olleet vasta 18 täyttäneitä ja vanhin ketä muistan olisi voinut olla mummoni – tulevat lähes jokaisessa vuorossa erilaisilla tavoilla lähentelemään, mies ihmettelee.

Lue lisää: Järjestyksenvalvoja Jaakko kertoo humalaisen naisen rivosta tempusta ravintolassa – ”Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi”

Nimimerkki Vartija on huomannut saman.

– Työskentelin nuorempana vartijana opiskeluideni aikana ja ei riitä yhden käden sormet laskemaan tapauksia, joissa naiset (asiakkaan oma henkilökunta) ovat fyysisesti kosketelleet tahtomattani, nimenomaan haaroista tai takamuksesta puristaen. Koin esimerkiksi varsin ikäväksi, kun 50-vuotias nainen puristeli ja kommentoi takamustani useampaan otteeseen herkkupalaksi. Mutta ei näistä asioista puhuta mitään.

Nimimerkki Ex-poke muistuttaa, että heilläkin on vaimot ja perheet.

– Todella yleistä yöelämässä tämä naisten harjoittama häirintä ja kuulee yhtä jos toista solvaavaa kommenttia, kun ei pokeja kiinnostakaan naisten lähentelyt. Meilläkin on vaimot ja perheet ihan yhtä lailla kuin muillakin.

Väijy on saanut kuulla myös kommentteja.

– Vartijana ja järjestyksenvalvojana työskennellessäni olen kuullut useasti kommentteja takapuolestani ja muitakin ehdotteluja. Itse koen ne ehkä hieman imartelevina, mutta pikkujoulukaudella erityisesti korostuu vanhemman naisväen (40–50-vuotiaat) ehdottelut ja puristelut, jotka miellän sopimattomiksi ja epämiellyttäviksi.

Jvjvjv on työskennellyt pitkään järjestyksenvalvojana.

– Itsellä järjestyksenvalvojan arkea takana vajaa 10 vuotta ja tänä vuonna tuli ensimmäinen kerta vastaan, kun noin 50-vuotias nainen tuli nuolaisemaan kaulasta. Kaikenlaista kourimista ja ehdottelua tulee viikoittain, mutta jotenkin olen asennoitunut asiaan siten, että se nyt vaan kuuluu alaan.

Friidu muistuttaa, että toista pitää kunnioittaa.

– Naiset, jotka käyttäytyvät näin ravintolassa ansaitsevat porttikiellon. Sama pätee myös miehiä. Toista ihmistä täytyy kunnioittaa eikä mennä iholle. Yhteisestä sopimuksesta voi vierastakin halata.

Tommi ja Snakekake ottavat kantaa koko tematiikkaan.

– Ei se naisten tekemä seksuaalinen häirintä ole yhtään harvinaisempaa. Naisille vain sallitaan vaikkapa vähän törkeän läpän heitto ja mies ei sitä seksuaalisena häirintänä pidä, sama läppä miehen suusta olisi naisille seksuaalista häirintää. Näin se vaan menee.

– Jeps, hieman yleistäen näihin kommentteihin: Jos nainen olisi jossain alasti, ja mies tuijottaisi häntä, olisi mies pervo. Mutta jos mies olisi alasti, ja nainen tuijottaisi häntä, olisi mies pervo. Ensimmäisessä tapauksessa naisella olisi oikeus olla alasti, kun hän näin haluaa, mies tuijotuksellaan häiritsee seksuaalisesti. Toisessa tapauksessa mies alastomuudellaan häiritsee naista seksuaalisesti.

Pitkän linjan taksikuski kieltäytyi naisasiakkaidensa tarjoamasta ”maksusta”.

– Eräänä iltana, viime syksynä, vein neljä nuorta päihtynyttä naista helsinkiläiseen yökerhoon. Maksun perinnän yhteydessä kolme heistä halusi välttämättä suudella minua. Olin ollut ”niin ihku” kuljettaja. Kun kieltäydyn kunniasta, sain kuulla olevani homo kun ei riksaksi kelvannut NAISEN suudelma. Sanoin neideille että mitenkäs #metoo-kampanja" suhtautuisi, jos kyseessä olisi naiskuljettaja ja päissään olevat miesasiakkaat toimisi heidän tavallaan. Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä ”SE olisi aivan eria asia! Olet selvästikin HOMO!”, nimimerkki 30 vuotta pirssissä kertoo.

Samaa on kokenut nimimerkki Hakiksenkuski.

– On kokemusta taksikuskin vuosista. Varsinkin perjantai- ja lauantai-iltoina, kun kapakat suljettiin. Kyllä siinä lirkuteltiin. Ihan kuin taksikuski oli se viimeinen sauma ja välillä ihan suoraan ehdotettiin sänkyyn menemistä. Kyllä oli nyrpeät ilmeet naisilla, kun ei ollutkaan flaxia.

Nimimerkki Sisar rento valkoinen on huomannut hoitoalalla vastaavaa.

– Olen itse nainen, mutta olen ollut hoitoalalla tilanteissa, joissa rempseät iäkkäämmät hoitajat käyttäytyvät sopimattomasti nuoria ”hoitopoikia” kohtaan. On ollut takamuksen puristelua, liiallista halailua ja todella ronskeja seksipuheita, ulkonäön arvostelua, hauiksen hivelyä yms. Asioita ja puheita, jotka takuulla ylittää sopivuuden rajat monin verroin. Poikaraukat sitten naama punaisena kestää vaan näitä. Eräässä hoivakodissa jopa esinainen osallistui samaa hommaan. Itse otin näitä puheeksi, mutta kuittaus oli "huumoria pitää kestää”. Poikien kanssa otin kahden kesken puheeksi, ettei tuollaista tarvi sietää, mutta kokivat kaikki, ettei siihen kehtaa puuttua. Vaihtoivat vaan työpaikkaa... Toivoisin, että asiaan puututaan ja hyvä kun on julkista keskustelua myös tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?