5 varoitusmerkkiä, joista tiedät onko kaverisi työuupunut - Työelämä - Ilta-Sanomat

5 varoitusmerkkiä, joista tiedät onko kaverisi työuupunut

Julkaistu: 17.9.2018 6:30, Päivitetty 17.9.2018 8:58

Työuupumus voi näkyä aluksi paradoksaalisesti työvimmana. Erityisesti auttamis- ja ihmissuhdetyössä ollaan uupumukselle alttiita.

Työuupumus nousi puheenaiheena jälleen esille, kun vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti jäävänsä uupumuksen vuoksi sairauslomalle.

Lue lisää: Touko Aalto jää sairauslomalle – syynä uupumus: ”Kukaan meistä ei veny loputtomiin”

Työuupumus itsessään ei ole sairaus- vaan oirediagnoosi. Uupumukseen kuitenkin liittyy monesti liitännäissairauksia, esimerkiksi masennusta ja unettomuutta, joiden perusteella sairausloma määrätään.

Psykiatrian erikoislääkärin Aki Rovasalon mukaan uupumukselle ovat alttiita etenkin auttamis- ja ihmissuhdetyötä tekevät ihmiset. Hoito- ja sosiaalialan ja opetusalan työntekijät, eri alojen johtajat.

– Koko työuupumuksen käsite syntyi 1970-luvulla hoitoalalla. Silloin puhuttiin myötätuntouupumuksesta, kun hoitotyössä olevat laittoivat persoonaansa liikaakin peliin. Ajateltiin, että he ovat niin yliempaattisia, että heidän oma persoonansa kuluu.

–Minusta on tärkeää, että työssä jaksamisesta ja vaativaa työtä tekevien uupumisesta puhutaan avoimesti. Kukaan meistä ei veny loputtomiin, vaikka kuinka yrittäisi. Kenenkään, ei myöskään poliitikon, pidä vaarantaa terveyttään työn takia, kirjoitti vihreiden Touko Aalto Facebook-päivityksessään.

Tunnista uupumus työkaverissa

Kukaan ei mene nukkumaan terveenä illalla ja herää aamulla outoon tunteeseen: nyt se uupumus iski.

Uupumus kehittyy pikkuhiljaa persoonallisuuden, työn ja työyhteisön vuorovaikutuksessa. Terveystalon työterveyspsykologi Annamari Heikkilä sanoo, että siksi uupumus on vaikea havaita.

– Koska muutos tapahtuu pikkuhiljaa, sopeudumme siihen. Kaikki huomaisivat, jos sama muutos tapahtuisi yhdessä yössä.

– Työuupumus on lähes aina seurausta pitkittyneestä stressistä. Sitä ei aina huomaa itse, joten työkaverinkin on hyvä joskus toimia peilinä ja kysyä vointia, sanoo puolestaan psykoterapeutti Jaana Kollanus.

Muun muassa nämä merkit voivat kertoa työkaverin olevan uuvuksissa. Lisää oireita näet jutun pääkuvana olevalta videolta.

1. Yllättävä työvimma

Alussa työuupumus voi näkyä paradoksaalisesti työvimmana. Jos työkaverisi tekee selkeästi aiempaa enemmän töitä, koita ainakin kysyä, onko kaikki kunnossa.

– Vaikka uupumus on tuloillaan ja työkyky vaakalaudalla, ihminen haluaa säilyttää itsellään hallinnan tunteen. Hän haluaa näyttää itselleen ja muille, että kyllä minä pystyn, ja painaa raskaammin kaasua, selostaa neuropsykologian erikoispsykologi Laura Sokka.

 Vaikka uupumus on tuloillaan ja työkyky vaakalaudalla, ihminen haluaa säilyttää itsellään hallinnan tunteen.

2. Työ- ja vapaa-aika sekaisin

Psykiatrian erikoislääkäri Aki Rovasalo kertoo, että uupuneella työ- ja vapaa-aika menevät helposti sekaisin.

– Ottaa kaikki tehtävät itselleen, jää toistuvasti ylitöihin, viittaa kintaalla vapaa-ajalle... Tämä kaikki paitsi altistaa työuupumukselle, uupuneena ei välttämättä osaa rajata työntekoa tai priorisoida töitään.

Mitä työmäärään tulee, eri tutkimuksissa rajapyykkinä pidetään 50–55 työtuntia viikossa. Sen jälkeen monien sairauksien, kuten aivoinfarktin ja masennuksen riskit kasvavat.

3. Kahvitauot jäävät väliin

Jos ei osaa enää priorisoida töitään, myös kahvi- ja ruokatauot jäävät helposti väliin. Jos työstä ei pääse palautumaan, uupumus syvenee. Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen sanoo, että palautumiseen pitää kiinnittää huomiota joka päivä.

– Hyvä sääntö on, että yhdessä päivässä on kolmasosa työtä, kolmasosa muuta elämää ja kolmasosa nukkumista. Ei siis niin, että paiskitaan 11 kuukautta duunia ja sitten pidetään kuukausi vapaata.

– Uupumuksesta voi olla merkkinä esimerkiksi se, että yhtäkkiä vetäytyy yhteisiltä ruoka- tai kahvitauoilta. Paras keino uupumisen havaitsemiseen on kuitenkin kysyä, että mitä sulle kuuluu.

4. Väsymys ja kyynisyys

Rovasalo kertoo, että työuupumuksen tunnusmerkkejä ovat kokonaisvaltainen väsymys, kyyninen suhtautuminen työhön ja omien kykyjen jatkuva epäileminen.

Esimerkiksi uupuneen lääkärin käytös potilaitaan kohtaan voi muuttua. Hän saattaa kohdella heitä uupuneena kylmästi ja välinpitämättömästi, ja hän saattaa etäännyttää itseään työstään.

5. Omien kykyjen epäily

Jokainen epäilee joskus omia kykyjään. Jos työkaveri alkaa jatkuvasti pyytää apua asioissa, joista hän on aiemmin suoriutunut, voi kyse olla työuupumuksesta.

– Siinä vaiheessa voidaan olla jo tosi pitkällä, sanoo työterveyspsykologi Annamari Heikkilä.

– Etenkin varttuneemmat ovat huonoja hakemaan apua uupumukseen itse. Kokemukseni on se, että kun uupuneet ihmiset tulevat hakemaan apua, he hakevat sitä esimerkiksi uni- tai keskittymisvaikeuksiin, joiden ytimessä ovat kuitenkin jaksamisen pulmat.

Kirjalliset lähteet: Aki Rovasalo: Kuka virvoittaisi uupuneen? ; Arja Tuunainen, Ritva Akila ja Kirsi Räisänen: Osaatko tunnistaa työuupumuksen ja hoitaa sitä? (Duodecimlehti)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?