Kahdeksan lapsen isä, toimitusjohtaja Timo jäi puoleksi vuodeksi kotiin lapsen kanssa – ”Voi oikeasti olla iso henkinen kynnys”

Isähaaste –kampanja houkuttelee yrityksiä mukaan kannustamaan työntekijöitään isyysvapaisiin ja ottamaan tasapuolista hoitovastuuta lapsista.

3.9.2018 18:41

Kun it-yhtiö Siili Solutionsin toimitusjohtaja, nykyisin kahdeksan lapsen isä Timo Luhtaniemi jäi esikoisensa synnyttyä puoleksi vuodeksi kotiin lapsensa kanssa, myöntää hän kokeneensa paineita siitä, mitä työpaikalla ajateltaisiin.

– Vaikka kukaan työnantajista ei ole suhtautunut vapaiden pitämiseen negatiivisesti, niin kyllä edelleen kotiin jäädessä vaikkapa lasten sairauden vuoksi on ajatellut, ettei oikein voisi. Tai mitähän nuo muut ajattelee. Mutta omien korvien välissä se lähinnä on ollut, Luhtaniemi sanoo.

Siili Solutionsin toimitusjohtajan Timo Luhtaniemen puhui viime viikolla Helsingissä järjestetyssä Isähaasteen avajaistilaisuudessa.

Siili Solutions on yksi hiljattain käynnistyneessä Isähaaste –kampanjassa alusta asti mukana olleista yrityksistä.

Kampanjan tavoitteena on kannustaa isiä ottamaan tasapuolista hoitovastuuta lapsista ja käyttämään isyysvapaitaan.

Idea kampanjalle lähti alkuvuodesta perhevapaita koskevien neuvotteluiden kaaduttua hallituksessa. Perustajat päättivät ryhtyä muuttamaan lakien sijaan asenneilmapiiriä.

Tähän mennessä kampanjaan on ehtinyt jo liittyä useita tahoja aina Teknologiateollisuudesta pienempiin yrityksiin.

”Iso henkinen kynnys”

Vaikka suhtautuminen isyysvapaisiin on Luhtaniemen mukaan monilla työpaikoilla muuttunut huomattavasti, voi todellisuus eri aloilla edelleen olla hyvinkin erilainen.

– Se voi oikeasti olla melko iso henkinen kynnys ottaa asia esille rohkeasti. Yhteiskuntaan vaikuttaa kuitenkin edelleen pinttyneen ajatus, että äiti joustaa ensimmäisenä tai jää kotiin lasten kanssa.

Isyysvapaista puhuttaessa keskustelu pyöriikin Luhtaniemen mukaan turhan usein vain kustannuskysymyksissä.

– Liian harvoin puhutaan siitä, mitä se tuo hyvinvointiin, isän ja lapsen suhteeseen ja perheen yhteyteen sekä naisten asemaan työmarkkinoilla.

Nuorimmaisen lapsensa kanssa hän kertoo hoitaneensa säännöllisesti kuljetukset päiväkotiin ja esikouluun.

– Se tuo toisaalta ryhtiä työpäivään ja lujittaa myös lapsen ja isän suhteen ihan eri tasolle. Ilman sitä kokemusta en ehkä ymmärtäisi, mitä vanhemmuus voi parhaimmillaan ja syvimmillään olla.

”Aika olisi kypsä muutokselle”

Knowit Oy on toinen alusta asti Isähaasteessa mukana olleista yrityksistä.

Yrityksen toimitusjohtaja Ville Särmälä on itse viisilapsisen uusioperheen isä, joka kertoo pitäneensä jokaisen lapsensa synnyttyä töistä kolme viikkoa vapaata.

– Koen, että mahdollisuuksia olisi aina ollut, mutta ei ole tullut pidettyä, Särmälä sanoo.

Knowit Oy:n toimitusjohtaja Ville Särmälä uskoo, että isien vähäinen kiinnostus pidempien vapaiden pitämiseen on ennen kaikkea asennekysymys.

Hän uskoo, että isien vähäinen kiinnostus pidempien vapaiden pitämiseen on ennen kaikkea asennekysymys.

– En ole kohdannut sellaista tilannetta, että kukaan miettisi sitä oman uransa kautta. Mutta varsinkin, jos on uralla ensimmäinen, niin se voi varmaan herättää työpaikalla vähän kummastusta ensin.

Särmälän mielestä työnantaja voikin itse vaikuttaa asiaan.

– Uskon, että työnantajana siihen voidaan myös kannustaa ja luoda sellaista kulttuuria ja asennetta työpaikoille, että ohjeistetaan, neuvotaan ja autetaan niin isiä kuin äitejäkin siinä vaiheessa, kun perheenlisäystä on tulossa.

Knowitin työntekijöistä isyysvapaita on Särmälän mukaan pitänyt jatkuvasti joku työntekijä. Hetki sitten yksi isä jäi vuoden mittaiselle hoitovapaalle.

Joustamisesta hyötyy lopulta myös työnantaja, Särmälä uskoo.

– Itse uskon, että jos perheellä ja työntekijöillä on hyvä olla, tasapainoinen tilanne ja pystyy osallistumaan perheen kanssa yhdessä tekemiseen, eikä sitä tarvitse tehdä verhojen takana, niin ilman muuta se auttaa perhettä.

– Uskon, että asenteet ovat muuttuneet siihen suuntaan, että aika olisi kypsä muutokselle.

Särmälä muistuttaa, että muutosta tarvitaan kuitenkin myös lakipuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?