Työelämä

Saako töihin tulla shortsit jalassa? Tyylikonsultti luettelee viiden kohdan nyrkkisäännön

Julkaistu:

Toimistotyylin parjatuin vaatekappale, shortsit, saavat tyylikonsultilta synninpäästön kesähelteillä. Asiakastapaamisiin kannattaa silti valita jotain muodollisempaa.
Toukokuun helteet yllättivät, eikä monikaan ole vielä päässyt lomailemaan kesälaitumille. Lämpöennätykset ovat paukkuneet kuluvan viikon aikana koko maassa.

Pikkutakki ja pitkät housut saattavat hiostaa toimistotyössä, joten moni voi miettiä vaihtoehtoja toimistopukeutumiseen.

Mitä sanoo tyylikonsultti toimistoetiketistä: sopivatko tyylikonsulttien parjaamat shortsit toimistoon kesähelteillä?

– Kyllä minun mielestäni sopivat. Varsinkin, jos shortsit ovat hieman pidemmät, stylistipalveluja tarjoavan Tyylitoimiston johtava stylisti Emilia Kimari sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä jokin aika sitten toimistopukeutuminen oli huomattavasti muodollisempaa. Liian lyhyt hame tai shortsit eivät missään tapauksessa sopineet toimistotyöhön. Tiukoista etikettisäännöistä on jonkin verran luovuttu, ja shortsitkin käyvät, jos ne ovat oikean mittaiset ja sopivaa materiaalia. Ovathan suorat puvunhousutkin hiljalleen vaihtuneet farkkuihin.

Toimistopukeutuminen mietityttää ihmisiä yllättävän paljon, ja asiakkailta tulee Kimarille usein kysymyksiä pukeutumiseen liittyen. Erityisesti kesäisin helteiden yllättäessä.

– Kyllä asia kiinnostaa ja ihmiset pukeutumisesta tiedustelevat. Usein kysytään, voiko tietyn vaatekappaleen laittaa töihin tai onko jokin vaate liian avonainen, Kimari sanoo.

Shortsiasiassa samat pukeutumissäännöt koskevat niin miehiä kuin naisia: kannattaa suosia pidempää mallia. Kimari ei esimerkiksi suosittele työpaikalle lyhyitä farkkushortseja, vaikka ne vapaa-aikaan sopivatkin.

– Jos puhutaan bisnespukeutumisesta, niin hyvä nyrkkisääntö on, että shortsien tulisi ylettyä vähintään polviin tai hieman polvien alapuolelle. Materiaalin tulisi ehdottomasti olla siisti ja shortsien tulisi olla ehjät. Väriksi kannatta valita tummaa, ei valkoista, josta helposti näkee läpi, Kimari sanoo.


Paljon myös riippuu siitä, kuinka shortsit yhdistelee yläosan kanssa. Kauluspaitaa kannattaa suosia.

Vaikka vapaalla kulkisi pikkutopeissa ja hihattomissa, ei toimistoon hihaton paita aina sovi. Liikaa ei pidä näyttää.

– Pienen naruolkaintopin päälle kannattaa laittaa vaikka bleiseri, Kimari vinkkaa.

Virastoissa ja pankki- ja vakuutusalalla saattaa työnantajalla kuitenkin olla pukeutumissäännöt työntekijöille. Työelämässä on tärkeää antaa hyvä ensivaikutelma ja pitää olemus siistinä. Kimari huomauttaakin, että asiakastapaamisiin kannattaa pukeutua muodollisemmin.

– Hyvin paljon riippuu alasta ja minkälaisessa asemassa työpaikalla on. Pukeutumiseen tulee kiinnittää enemmän huomiota, jos on suorassa asiakaspalvelutyössä verrattuna siihen, että toimistotyössä ei välttämättä tapaa asiakkaita.


Bleiserin voi hyvin jättää pois kesällä, jos valitsee siistin paidan. Hieman rennompi paitapusero toimii hyvin yläosana. Kimari myös vinkkaa, että kimonotyylinen yläosa on bleiseriä kevyempi ja siisti vaate. Rennommassa työympäristössä miehet voivat pitkähihaisen kauluspaidan sijaan harkiten valita lyhythihaisen siistin paidan.

Shortsikielto on ehkä mennyttä aikaa, mutta asiantuntija ei edelleenkään valitsisi rantasandaaleita toimistoon. Kesäkuumalla voi kuitenkin laittaa jalkaa siistit nahkasandaalit.

– Tärkein ohje toimistopukeutumisessa on, että maalaisjärkeä saa käyttää. Tuntuuko itsestä asu sopivalta.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt