Vilma, 83, kasvatti yksin 5 lasta – nyt hän siivoaa eläkkeellä työkseen vanhainkotia: ”Kuusi tuntia ei tunnu missään” - Työelämä - Ilta-Sanomat

Vilma, 83, kasvatti yksin 5 lasta – nyt hän siivoaa eläkkeellä työkseen vanhainkotia: ”Kuusi tuntia ei tunnu missään”

Julkaistu: 15.4.2018 8:26

Helsinkiläinen Vilma Sefiani jäi eläkkeelle kirjanpitäjän töistä jo 25 vuotta sitten, mutta on halunnut jatkaa työntekoa omasta tahdostaan.

83-vuotias Vilma Sefiani pyöräyttää moppia Madetojan palvelutalon lattialla Helsingin Pukinmäessä. Fyysinen työ ei näytä ottavan koville.

– Kuusi tuntia jos teen, ei tunnu missään, mutta jos menisi kymmeneen tuntiin päivässä, sitten väsyttäisi, Sefiani arvioi.

Tavallisesti työpäivälle tulee pituutta muutamasta tunnista kuuteen tuntiin.

– Viime viikolla taisin tehdä yhteensä 16 tuntia. Aloitin vasta keskiviikkona, koska olin risteilyllä, Sefiani nauraa.

Sefiani on iloisella tuulella ja kova puhumaan. Syntyjään hän on Heinjoelta Karjalasta. Sukunimi puolestaan on peruja marokkolaiselta ex-mieheltä.

Pelkkä eläke riittäisi juuri ja juuri välttämättömyyksiin

Töitä Sefiani tekee mielellään, mutta suurin syy on raha.

Lamavuonna 1992 Sefiani jäi yksilölliselle varhaiseläkkeelle kirjanpitäjän töistä. Hän oli tuolloin 58-vuotias. Yksilölliselle varhaiseläkkeelle siirtyi vuosien 1986–2010 aikana noin 115 000 palkansaajaa. Eläkelaji päättyi vuoden 2005 eläkeuudistuksessa ja viimeiset päätökset tehtiin vuonna 2010.

Sefianin kohdalla syy varhaiseläkkeelle jäämiseen oli sormien nivelrikko. Lisäksi yritys, jossa Sefiani työskenteli, natisi liitoksissaan lamavuosina. Firma meni konkurssiin samoihin aikoihin, kun Sefiani jäi eläkkeelle.

Sefianin eläkken summa ei päätä huimannut.

– Markkoja en muista, mutta ei se kovin paljoa ollut. Eikä se siitä ole kasvanut, joitakin indeksikorotuksia lukuun ottamatta.

Sefiani kertoo saavansa nykyään suunnilleen saman verran rahaa eläkkeenä ja työnteosta. Pelkkä eläke riittää nippa nappa kaupungin vuokrakaksioon sekä Sefianin ja kahden kissan ruokaan.

–  Kyllä minä juuri ja juuri pärjäisin eläkkeellä, jos ei olisi mitään muuta. Mutta aina tulee jollekin penskoista jotakin, niin sitten täytyy auttaa.

”Työssä saan kuntoilua ilmaiseksi”, Sefiani sanoo.

Viiden lapsen yksinhuoltaja, kaksi työtä

Siivoojan hommia Sefiani kertoo tehneensä jo ennen eläkkeelle jäämistä – kakkostyönä kirjanpitäjän leipätyön ohella.

– Lapsia on ollut iso kasa enkä ole koskaan hakenut mistään apua, en sossusta tai mistään. Minä olen selvinnyt työllä.

Lapsia Sefianilla on viisi.

– Välillä olin kolmannessakin työssä, myymässä nakkeja tuolla Vartiokylän kulmilla. Onneksi siskoni oli silloin katsomassa lapsia, Sefiani sanoo ja nauraa.

Kahdesti vuodessa Espanjaan, vapaa-aikana cha cha cha:ta

Työstä ansaitusta rahasta on riittänyt myös matkusteluun. Vuosittain Sefiani matkaa kahdeksi tai kolmeksi kuukaudeksi tyttärensä luo Benalmadenaan Espanjaan.

Lisätienestit ovat auttaneet lentämään lomamatkoille Espanjan lisäksi myös Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan.

– Lentojahan voi saada halvalla, Thaimaahankin pääsee lentämään viidellä sadalla, Sefiani sanoo.

Herättääkö Stefianin elämäntyyli, työssäkäynti tai lomamatkat koskaan kateutta muissa?

–  Olen miettinyt sitä ja minulla on ystävätär, joka sanoi, että älä puhu kaikkea, ihmiset ovat kateellisia. Minä itse en ole kateellinen, olen avoin ja vaikka olisi asiat huonostikin, niin en rupea huonoja asioita itkemään tai kiukuttelemaan ihmisille.

Myös tanssi on pitänyt virkeänä.

– Olen tanssihullu, olen käynyt 16-vuotiaasta asti tansseissa. Minulle sattui nuorena sellainen poikaystävä, joka oli hirveän hyvä tanssimaan ja se vei. Nuorin tyttäreni oli kilpatanssija kymmenen vuotta ja siinä sivussa opin jotakin.

Sefiani kertoo, että lasten mielestä hän voisi jo lopettaa työnteon.

–  Mutta mä haluan matkustaa vielä! Mulla on mielessä Kuuba, että sinne pitäisi päästä toiseen kertaan vielä.

Sefiani aikoo jatkaa työntekoa ainakin tämän vuoden loppuun. Siinä vaiheessa hän on ollut nykyisen työnantajansa RTK:n palveluksessa 10 vuotta.

Vilma Sefiani kertoo rentoutuvansa kotona joko tanssimalla lattaritansseja tai katsomalla tallentamiaan televisio-ohjelmia.

Työssäkäyvien eläkeläisten määrä on kasvanut lähes 30 prosenttia vuosina 2007–2016, kertoo Eläketurvakeskuksen vuonna 2017 julkaisema tilasto Eläkkeellä ja työssä 2016.

Kasvu on keskittynyt lähinnä 63–67-vuotiaisiin vanhuuseläkeläisiin. Osa kasvusta selittyy suurilla ikäluokilla. Työssäkäyvien eläkeiläisten joukko on kirjava. Joukkoon mahtuu niin perusduunareita kuin asiantuntijatehtävissä työskenteleviä eläkeläisiä.

Tilastokeskuksen vuoden 2012 tilaston mukaan eläkeläismiehet työskentelivät usein autonkuljettajina ja eläkeläisnaiset hoitajina.

Eläketurvakeskuksen tilaston perusteella työstä saatu kuukausiansio on keskimäärin hieman yli puolet vanhuseläkkeestä.

Tietoa Vilma Sefianin ikäisistä työssäkäyvistä eläkeläisistä ei ole Tilastokeskuksen tilastoissa.

Vilma Sefianin ikäluokkaan kuuluvat eivät ole myöskään kovin yleinen näky RTK:n työasussa.

RTK-Palvelu Oy:n henkilöstöjohtaja Jan Haartin mukaan 40-luvulla syntyneitä keikkatyöläisiä tai osa-aikaisia on jonkin verran, mutta Sefianin tavoin 30-luvulla syntyneet ovat jo harvinaisempia.

– Sehän on hieno juttu, kun ajattelee, että on vielä halua ja jaksamista tehdä töitä.

Haartin mukaan eläkeikäisiä käy osa-aikaisena tai keikkatöissä esimerkiksi kiinteistönhoitajina tai pihalumitöissä. Kyseiset ihmiset haluavat mielummin tehdä jotain kuin jäädä kotiin. Haartin mukaan he ovat tyypillisesti hyvin tunnollisia työntekijöitä.

– Tuntuu, että mikäli ihminen on vielä eläkeiän jälkeen töissä, on hänellä myös hyvä motivaatio tehdä töitä.

Vilma Sefianista kertoi ensin Työeläke-lehti.

Etsimme haastatteluun työntekoa eläkkeellä jatkaneita. Oletko sinä töissä eläkkeellä tai onko lähipiirissäsi sellainen? Ota yhteyttä toimitukseen uutiset@iltasanomat.fi.

  • Työssäkäyvien eläkkeensaajien määrä on kasvanut lähes 30 prosenttia vuosina 2007–2016, kertoo Eläketurvakeskuksen vuonna 2017 julkaisema tilasto.

  • Kasvu on keskittynyt lähinnä 63–67 -vuotiaisiin vanhuuseläkeläisiin. Ikäryhmässä myös ilman eläkettä työssä käyvien määrä on kasvanut.

  • Osa kasvusta selittyy suurilla ikäluokilla.

  • Työstä saatu kuukausiansio on keskimäärin hieman yli puolet vanhuseläkkeestä.

  • Työssäkäyvien eläkkeensaajien joukko on kirjava, mukaan lukeutuvat niin asiantuntijatehtävissä työskentelevät kuin normaalit duunaritkin.

  • Eläketurvakeskuksen mukaan 70–74-vuotiaiden työllisyysaste on viimeisen viiden vuoden aikana noussut prosenttiyksikön

  • Tilastokeskuksen vuoden 2012 tilaston mukaan eläkeläismiehet työskentelivät usein autonkuljettajina ja eläkeläisnaiset hoitajina.

Lähteet: Eläketurvakeskus, Tilastokeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?