Oletko aina halunnut lentäjäksi? Nämä luonteenpiirteet voivat murskata unelmasi heti kättelyssä - Työelämä - Ilta-Sanomat

Oletko aina halunnut lentäjäksi? Nämä luonteenpiirteet voivat murskata unelmasi heti kättelyssä

Julkaistu: 20.3.2018 19:00

Suomen ilmailuopiston ja Finnairin yhteiseen lentäjäkoulutukseen haki viime syksynä kaikkiaan 4300 ihmistä. Se on nelinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Seula on tiukka: hakijoista koulutukseen pääsee vain noin 150 eli reilut 3 prosenttia.

Viime syksynä alkanut haku jatkuu nyt lentäjäkandidaattien haastatteluilla. Tässä vaiheessa yli 4000 hakijasta on mukana enää 250.

–  Ala kiinnostaa hyvin paljon, ainakin hakijamäärästä päätellen. 4300 hakijaa on huikea määrä, ja me olemme tietysti todella tyytyväisiä, kertoo Finnairin lentotoiminnasta vastaava Jari Paajanen.

Hakuprosessi on pitkä ja monivaiheinen. Haku alkaa paperikarsinnalla, johon sisältyvät esimerkiksi lukion tai muun toisen asteen koulun päättötodistukset. Lisäksi hakijan lääketieteellinen kelpoisuus varmistetaan. Kun ensimmäisen hakuvaihe on selvitetty, hakija käy läpi liudan soveltuvuustestejä, joissa testataan esimerkiksi loogista päättelykykyä, avaruudellista hahmotuskykyä sekä motorisia taitoja.

Hakuprosessin lopussa ovat edessä vielä muiden muassa psykologin haastattelut sekä tarkemmat lääketieteelliset tarkastukset.

Millaisia ominaisuuksia ihanteellisella hakijalla ja tulevalla lentäjällä sitten olisi?

– Ihanteellinen lentäjä on tasainen, tietyllä tavalla ennustettava, sosiaalinen, tulee toimeen muiden ihmisten kanssa. Lentäjältä vaaditaan rauhallisuutta ja erittäin hyvää päätöksentekokykyä. Lisäksi häneltä vaaditaan hyvää päättelykykyä ja hyvää motoriikkaa.

On myös tiettyjä ominaisuuksia, joita lentäjäkokelailta ei toivota.

– Lentäjä ei saa olla epätasainen tai impulsiivinen. Liikennelentäjä ei ole myöskään riskien ottaja. Jos me näemme, että kokelaalla on taipumusta riskinottoon niin hän todennäköisesti karsiutuu, Paajanen kertoo.

Sosiaaliset taidot ovat myös erittäin tärkeitä.

– Yksi tyypillinen syy siihen, että koulutuspaikkaa ei tule on kokelaan epäsosiaalisuus. Lentäjä viettää pisimmillään 14 tuntia pienessä kopissa ja siellä tulee tehdä tiivistä yhteistyötä ja tulla toimeen toisen henkilön kanssa. Siinä sosiaaliset taidot ovat todella tärkeitä, Paajanen jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?